• Ο τύπος της σταφίδας εξαρτάται από την ποικιλία σταφυλιών, το χρώμα και το μέγεθος. 
  • Δύο οι βασικές ποικιλίες σταφίδας: 
  • Ανοιχτόχρωμες/ Σουλτανίνες : Κίτρινα σταφύλια χωρίς σπόρους . Παράγονται ευρέως σε περιοχές όπως η Κρήτη.
  • Μαύρες σταφίδες:  Κορινθιακή – Μεσσηνίας – Ζακύνθου.  Παράγονται από μαύρα σταφύλια και έχουν μικρότερο μέγεθος.

Αν είστε από αυτούς που αναζητούν  εξωτικά superfoods για να ενισχύσουν τη διατροφή τους, δεν χρειάζεται να ψάχνετε πολύ καθώς ένα πραγματικό superfood παράγεται στη χώρα μας και δεν είναι άλλο από τη σταφίδα. 

Σύμφωνα με μια πρόσφατη μεγάλη ανασκόπησης που δημοσιεύτηκε στο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό Nutrients, τα οφέλη της σταφίδας και ιδιαιτέρως της μαύρης σταφίδας για την υγεία μας, είναι πολλά και σημαντικά.

Τα ευεργετικά συστατικά της μαύρης σταφίδας είναι πολλά. 

Ίσως το πιο βασικό ωφέλιμο συστατικό, είναι τα αντιοξειδωτικά που περιέχει, οι λεγόμενες πολυφαινόλες (κατεχίνες, κερκετίνη, ανθοκυανίνες κ.α.). 

Το φαινολικό φορτίο της μαύρης σταφίδας είναι 3-4 φορές μεγαλύτερο. Η αντιοξειδωτική συμπεριφορά των σταφίδων παραμένει σταθερή – και σε κάποιες περιπτώσεις ακόμη και αυξάνεται – κατά το ψήσιμο των τροφίμων.

Περιέχει ακόμη:

  • Σίδηρο.
  • Κάλιο.
  • Μαγνήσιο\Φώσφορο. 
  • Ψευδάργυρο.

Τα οφέλη της σταφίδας (στοιχεία μελετών) 

  • Βοηθούν στον κορεσμό.  Άτομα που κατανάλωναν σταφίδες σε καθημερινή βάση, κατανάλωναν και 100-150 λιγότερες θερμίδες συνολικά μέσα στην ημέρα σε σύγκριση με τα υπόλοιπα – πιθανώς επειδή οι σταφίδες λόγω των φυτικών ινών που περιέχουν μας χορταίνουν καλύτερα και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα μέσα στην ημέρα.
  • Προστασία από αρτηριοσκλήρυνση : προστασία της LDL από οξείδωση – ελάττωση αποτιθέμενης χοληστερόλης στους ιστούς – μείωση αθηρωματικής πλάκας – μείωση κινδύνου καρδιοπαθειών.
  • Αντικαρκινική δράση (στο παχύ έντερο, απόπτωση καρκινικών κυττάρων, προστασία του DNA από ενδοκυτταρικές προσβολές).
  • Βελτίωση της πίεσης : Αγγειοδιασταλτική δράση διαμέσου της παραγωγής ενδοκυτταρικού ΝΟ. 
  • Ενίσχυση της εντερικής χλωρίδας. Έχει πολύ υψηλό ποσοστό διαιτητικών ινών και πρεβιοτικών. 
  • Γλυκαιμικός έλεγχος. Η γλυκύτητα της σταφίδας οφείλεται στη μεγάλη περιεκτικότητά της σε φρουκτόζη, η οποία έχει πολύ χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη (19) έναντι της γλυκόζης (100) και ως αποτέλεσμα η σταφίδα έχει μέτριο γλυκαιμικό δείκτη (55-63).

Συμπερασματικά

Όλα τα παραπάνω συνηγορούν στην άποψη ότι οι σταφίδες και ιδιαιτέρως οι μαύρες, θα πρέπει να αποτελούν στοιχείο της καθημερινής σας διατροφής. Μία χούφτα σταφίδες ημερησίως ως σνακ, σκέτες ή με ξηρούς καρπούς, σε μια σαλάτα, σε ένα γιαούρτι, σε ένα σπιτικό σταφιδόψωμο ή σε σπιτικά μπισκότα, μπορεί να αποτελέσουν πραγματικά,  ένα ελληνικό superfood στην καθημερινή σας διατροφή. 

Αρχική δημοσίευση από τον Χάρη Γεωργακάκη στο fotinigeorgiou.gr.

Author(s)

  • fotinigeorgiou.gr

    Ενημερωτικό Site Υγείας

    Στην καθημερινότητα μας όλοι καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε δεκάδες μέτωπα. Η διεθνής επιστημονική κοινότητα έχει ανακαλύψει μέσα από μελέτες ετών, ένα πολύτιμο εφόδιο που μπορεί να μας οχυρώσει έναντι οποιασδήποτε «απειλής» …Είναι η ΚΑΛΗ ΥΓΕΙΑ + ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ. Σε αυτό το site, με την βοήθεια καταξιωμένων ειδικών επιστημόνων, ανακαλύπτουμε τους τρόπους και τα σωστά βήματα που πρέπει να ακολουθήσουμε, ώστε να διασφαλίσουμε και να βελτιώσουμε την υγεία μας, τόσο την σωματική όσο και την ψυχική. Όταν είμαστε καλά και αισθανόμαστε καλύτερα, μεταμορφώνουμε αυτομάτως την ζωή μας, βρίσκουμε την δύναμη να ανταπεξέλθουμε στα «δύσκολα» και να προχωρήσουμε μπροστά με θετική ματιά. Δεσμευόμαστε ότι με γνώμονα την αξιοπιστία, την εγκυρότητα και τον σεβασμό στο πολυτιμότερο αγαθό, θα σας ενημερώνουμε για θέματα υγείας που σας απασχολούν και σας προβληματίζουν.