Στα επόμενα 2 λεπτά θα μάθεις:

– Γιατί να προτιμήσεις το βούτυρο από τη μαργαρίνη.
– Γιατί είναι απαραίτητο το λίπος στα γαλακτοκομικά προϊόντα.


Πολλοί πιστεύουν ότι τρώνε υγιεινά, αλλά στην πραγματικότητα αυτό δεν ισχύει πάντα, καθώς υπάρχουν κάποια «υγιεινά» τρόφιμα που μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά τόσο την υγεία όσο και το βάρος μας. Για να απλοποιήσω τα πράγματα,  ακολουθούν 4 «υγιεινά» τρόφιμα, που καλό είναι να αποφεύγουμε.

Μαργαρίνη

Παρόλο που ο μύθος ότι η μαργαρίνη είναι πιο υγιεινή από το βούτυρο έχει καταρριφθεί εδώ και πολλά χρόνια, πολλοί ακόμα δεν το γνωρίζουν και συνεχίζουν να την προτιμούν αντί για ένα ποιοτικό βούτυρο, με το τελευταίο να συνεχίζει να αποτελεί μία παρεξηγημένη τροφή. Η αρχική ιδέα ήταν ότι, επειδή η μαργαρίνη είναι πιο χαμηλή σε κορεσμένα, προστατεύει την υγεία της καρδιάς. Αλλά, πλέον, μελέτη που δημοσιεύτηκε το 2014 στο PLOS ONE έχει επιβεβαιώσει πως αυτό δεν είναι αληθές. Στην πραγματικότητα οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες κι όχι τα κορεσμένα είναι οι πραγματικοί ένοχοι για τα καρδιαγγειακά. Δυστυχώς οι περισσότερες μαργαρίνες είναι πλούσιες στα επικίνδυνα τρανς λιπαρά, τα οποία ευθύνονται για την πλειοψηφία των καρδιακών προσβολών. Παρόλο που τα τρανς έχουν απομακρυνθεί από τις μαργαρίνες, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι τα περισσότερα περιέχουν βιομηχανικά, πολύ επεξεργασμένα λίπη, που ποτέ δε θα βρίσκονται στη φύση.

Καλύτερη επιλογή: Βούτυρο ή κλαριφιέ από ζώα ελευθέρας βοσκής ή λάδι καρύδας.

Φυτικά έλαια ή σπορέλαια

Τα φυτικά έλαια ή σπορέλαια είναι κι αυτά τα οποία ο κόσμος πιστεύει ότι είναι «ελαφριά». Δυστυχώς όλα τα φυτικά έλαια μπορεί να αποδειχθούν φλεγμονώδη για τον οργανισμό, οπότε καλό είναι να τα αποφεύγουμε.

Καλύτερη επιλογή: Εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο.

Επιδόρπια γιαουρτιού

Πολλοί πιστεύουν πως τα επιδόρπια γιαουρτιού είναι μια «υγιεινή» επιλογή, αλλά στην πραγματικότητα είναι αυτό που λέει και η ονομασία τους, επιδόρπια. Αν κοιτάξεις προσεκτικά στα συστατικά, θα διαπιστώσεις πως, εκτός από γιαούρτι, έχουν άμυλο και φρουκτόζη, με αποτέλεσμα να είναι τελικά πολύ πλούσια σε υδατάνθρακες. Τα περισσότερα από αυτά δεν έχουν ούτε προβιοτικά, αλλά ακόμα και να έχουν, τα σάκχαρα ακυρώνουν τη δράση τους.

Καλύτερη επιλογή: Πλήρες στραγγιστό γιαούρτι

Άπαχα γαλακτοκομικά

Οι λιποδιαλυτές βιταμίνες A, D, K και E που βρίσκονται στα γαλακτομικά προϊόντα μπορούν να απορροφηθούν μόνο όταν συνοδεύονται από λίπος. Επίσης, χωρίς αυτές τις λιποδιαλυτές βιταμίνες το ασβέστιο δεν μπορεί να απορροφηθεί σωστά, αλλά αντ’ αυτού σχηματίζει αδιάλυτες συσσωρεύσεις ασβεστίου στο έντερο.

Καλύτερη επιλογή: Πρόβεια και κατσικίσια κίτρινα τυριά


Μάθε περισσότερα στο site της Ελένης Παπαγιαννίδου www.rebalance.grΔιάβασε ακόμα:

Μία Διατροφολόγος Σου Δείχνει Πώς Μπορείς Να Τρως Υγιεινά Με Πολύ Απλό Τρόπο


Το Μυστικό Για Να Τρως Πιο Υγιειν
ά

Author(s)

  • Dr. Ελένη Παπαγιαννίδου

    κλινική διαιτολόγος

    Η Dr. Ελένη Παπαγιαννίδου είναι κλινική διαιτολόγος στο Γ.Ν. Ασκληπιείο Βούλας και μέλος του Διοικητικού του Πανελλήνιου Συλλόγου Νοσοκομειακών Διαιτολόγων. Συμμετέχει ως ομιλήτρια σε πολλά συνέδρια, επιστημονικές εκδηλώσεις και δράσεις ευαισθητοποίησης σε θέματα διατροφής. Tα τελευταία χρόνια ασχολείται ιδιαίτερα με τη κετογονική διατροφή ως θεραπευτικό εργαλείο για πολλές παθήσεις.