• Για χρόνια έχει επικρατήσει η άποψη ότι η κατανάλωση 1 με 2 ποτηριών κρασί / ημέρα έχει συγκεκριμένα οφέλη για το καρδιαγγειακό σύστημα
  • Υπάρχει η πεποίθηση ότι η μηδενική κατανάλωση αλκοόλ, ίσως είναι και χειρότερη από άποψη υγείας και πρόληψης σε σχέση με τη μέτρια
  • Πλέον με βάση νέα επιστημονικά δεδομένα, τα όρια ασφαλούς κατανάλωσης αλκοόλ αμφισβητούνται

Μια έρευνα στο Lancet το 2018, ήταν η αφορμή για να αρχίσουν να αμφισβητούνται τα ασφαλή όρια αλκοόλ για την υγεία μας.

Η μετα-ανάλυση από 83 προοπτικές μελέτες με περίπου 600.000 άτομα από χώρες υψηλού εισοδήματος, είχε σαν στόχο τον έλεγχο των ασφαλών ορίων κατανάλωσης αλκοόλ σε σχέση με καρδιαγγειακά νοσήματα και τη θέσπιση νέων.

Η μελέτη αυτή αμφισβητεί την ασφάλεια των υφιστάμενων ορίων και τα θέτει σε χαμηλότερα επίπεδα. Επίσης τονίζει ότι τα άτομα με μηδενική πρόσληψη αλκοόλ, δεν έχουν κάποιο μειονέκτημα καρδιαγγειακής υγείας σε σχέση με αυτά που έχουν μέτρια κατανάλωση.

Τα όρια ασφαλούς κατανάλωσης που υιοθετούνται σε διάφορες χώρες

Οι συστάσεις για τα όρια αυτά δεν είναι ίδιες σε όλους τους πληθυσμούς. Στις ΗΠΑ, Καναδά, Σουηδία το όριο που έχει τεθεί από οργανισμούς υγείας είναι τα 200 γρ αλκοόλ / εβδομάδα για τους άντρες και 100 γρ αλκοόλ /γυναίκες . 

Δηλ τα 200 γρ / εβδομάδα σημαίνει 11 μερίδες ποτών / εβδομάδα (όπου μερίδα είναι τα 125  ml κρασί, 330 ml μπύρας, 45 ml άλλων ποτών όπως whiskey, vodka, τσίπουρο κοκ). Προφανώς η περιεκτικότητα στα ποτά αλλάζει, γι’ αυτό και οι διαφορετικές μερίδες. 

Το σημαντικό σε αυτή τη σύσταση είναι πως η ποσότητα αυτή δεν λειτουργεί αθροιστικά. Δηλ δεν μπορεί κάποιος να πιει αυτά τα ποτά μαζεμένα σε 1 ή 2 ημέρες.

Σύμφωνα με τη Μεσογειακή διατροφή, συστήνεται η κατανάλωση κόκκινου κρασιού με μέτρου, συνοδεύοντας το γεύμα.

Οι συστάσεις δεν αφορούν ανθρώπους που δεν πίνουν. Δηλ δεν υπάρχουν συστάσεις προς άτομα που δεν πίνουν καθόλου στο να αρχίσουν να πίνουν αλκοολούχα ποτά. 

Αναλυτικά τα αποτελέσματα της περίφημης μελέτης

Τα άτομα που κατανάλωναν 0 έως 100 γρ / εβδομάδα είχαν υψηλότερο προσδόκιμο ζωής από άτομα που κατανάλωναν 100-200, 200-350 και >350 γρ/ εβδομάδα. Επίσης είχαν χαμηλότερο κίνδυνο για στεφανιαία νόσο, εγκεφαλικά επεισόδια, ανεύρυσμα , καρδιακή ανεπάρκεια. 

Στην έρευνα φαίνεται ότι με εξαίρεση το έμφραγμα του μυοκαρδίου, η χαμηλότερη ή μηδενική πρόσληψη αλκοόλ, δεν είναι χειρότερη από την πρόσληψη σε συστάσεις.

Ίσως τα όρια είναι υψηλά, δεν μπορούμε να προτρέψουμε κάποιον στο να καταναλώνει αλκοολούχα ποτά (ούτε κρασί) εάν δεν το επιθυμεί, πιστεύοντας ότι κάνουμε καλό στην υγεία του. Επίσης δίνεται πολύ μεγάλη έμφαση στις λοιπές παρενέργειες από το αλκοόλ (οδήγηση, ατυχήματα, αλλαγές στη συμπεριφορά) και γίνεται ξεκάθαρο ότι η μη μέτρια κατανάλωση έχει σοβαρές παρενέργειες. 

Σύμφωνα με τη μελέτη η χρήση αλκοόλ (κακή χρήση) αποτελεί την 7η αιτία θανάτων παγκοσμίως.

Παρενέργειες στην υγεία από υπερκατανάλωση/κατάχρηση αλκοολούχων ποτών

Έχει φανεί και από άλλες μελέτες ότι η κατάχρηση του αλκοόλ  οδηγεί σε ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα από τα θετικά που περιγράφουμε παρακάτω. Δηλ. διαταραχή των λιπιδίων, ζημιά στο μυοκάρδιο, αύξηση της αρτηριακής πίεσης, διαταραχές του ενδοθηλίου και αύξηση κινδύνου καρκίνου οισοφάγου, στομάχου, λάρυγγα, ήπατος, μαστού.

Έρευνα στο Lancet Oncology έδειξε ότι για το 2020 το 4,3% των νεοδιαγνωσμένων καρκίνων αποδίδεται στην κατανάλωση αλκοόλ, με τον μεγαλύτερο κίνδυνο για τα άτομα που καταναλώνουν >60 γρ αλκοόλ / ημέρα, αλλά και για τα άτομα με μέτρια-αυξημένη πρόσληψη 20-60 γρ / ημέρα. 

Μεσογειακός τρόπος κατανάλωσης ποτών αλκοολούχων 

  • Προτίμηση στο κόκκινο κρασί
  • Κατανάλωση όχι πάνω από τις συστάσεις
  • Χαμηλή κατανάλωση spirits
  • Κατανάλωση ποτών με το γεύμα
  • Όχι στη μαζεμένη υπερκατανάλωση αλκοολούχων ποτών 

Αλκοολούχα ποτά με διατροφική αξία: Κρασί (λευκό, ροζέ, κόκκινο), μπύρα, και το τσίπουρο.

Η διατροφική ταυτότητα του κρασιού:

Αποτελείται από νερό, αιθανόλη, γλυκερόλη, πολυσακχαρίτες, οξέα και φαινόλες.

Οι φαινόλες είναι τα φυσικά αντιοξειδωτικά του κρασιού και αποτελούνται από 2 μεγάλες ομάδες τα φλαβονοειδή (το 85% των φαινολών)  και τα μη-φλαβονοειδή. Στα φλαβονοειδή ανήκουν οι φλαβονόλες, οι φλαβόνες (κουερσιτίνη) και οι ανθοκυανιδίνες . στα μη-φλαβονοειδή ανήκουν διάφορα οξέα, στιλβένια (ρεσβερατρόλη) και οι ταννίνες. 

Η περιεκτικότητα του κόκκινου κρασιού σε φαινόλες σε σχέση με του λευκού, μπορεί ανάλογα με την ποικιλία να είναι έως και 10 φορές μεγαλύτερη.

Η προτίμηση και κατανάλωση κόκκινου κρασιού και η κατανάλωση με μέτρο σύμφωνα και με κλινικές μελέτες σχετίζεται με:

  • Προστασία από το οξειδωτικό στρες
  • Μείωση της φλεγμονής στα αγγεία
  • Βελτίωση του λιπιδαιμικού προφίλ (κυρίως αύξηση των επιπέδων HDL χοληστερόλης)
  • Βελτίωση της λειτουργίας του ενδοθηλιού
  • Βελτίωση της αρτηριακής πίεσης
  • Μειωμένη συσσώρευση αιμοπεταλίων για δημιουργία θρόμβων

Θερμίδες ανά 125 ml (1 ποτήρι) = 122

Η διατροφική ταυτότητα της μπύρας

Η θρεπτική αξία της μπίρας διαφέρει ανάλογα με τις πρώτες ύλες παραγωγής της και τη διαδικασία της ζύμωσης. Στη μπύρα συναντάμε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, όπως ριβοφλαβίνη (Β2), νιασίνη (Β3), πυριδοξίνη (Β6), φυλλικό οξύ και μικρές ποσότητες βιταμίνης Β12 καθώς και μέταλλα και ιχνοστοιχεία όπως κάλιο, φώσφορο, σελήνιο, μαγνήσιο. Επίσης η μπύρα περιέχει σημαντικές ποσότητες πυριτίου, ενός συστατικού που σχετίζεται με την υγεία των οστών και με υψηλότερη οστική πυκνότητα.

Κάθε κουτάκι μπίρας 330ml περιεκτικότητας σε αλκοόλ 4% αποδίδει στον οργανισμό 142 θερμίδες.

Θερμίδες σε δημοφιλή cocktails:

Mojito: 200-250 θερμίδες

Margarita: 170-200 

Daiquiri: 170-220

Cosmopolitan: 200-250

Τα  cocktails λοιπόν θα μπορούσαμε να πούμε ότι προσφέρουν τις διπλάσιες θερμίδες από τα κλασικά ποτά και συνεισφέρουν στο γενικότερο πρόβλημα των «υγρών θερμίδων». Θερμίδων δηλ που δεν προσφέρουν κορεσμό και δεν συνειδητοποιούν τα άτομα ότι προσλαμβάνουν θερμίδες από υγρές πηγές. 

Λύσεις για να μετριάσουμε την πρόσληψη αλκοολούχων ποτών 

Ξεδιψάμε πριν ξεκινήσουμε να πίνουμε το/τα ποτά μας. Τα αλκοολούχα ποτά συνεισφέρουν στην απόλαυση και όχι στο να ξεδιψάμε. 

Δεν παραγγέλνουμε μπουκάλι, αλλά προτιμάμε να παραγγέλνουμε ατομικά ποτά. Έτσι έχουμε καλύτερο έλεγχο του αριθμού των ποτών που τελικά πίνουμε.

Αραιώνουμε τα ποτά μας με σόδα ή αναψυκτικά χωρίς ζάχαρη.

Μεταξύ των ποτών κάνουμε ένα διάλειμμα: Επιλέγουμε μια σόδα ή αναψυκτικό light μετά το πρώτο ποτό και μετά παραγγέλνουμε το δεύτερο ποτό μας.

Τα cocktails όσο απολαυστικά και αν είναι μας δίνουν περισσότερο αλκοόλ / μερίδα και περισσότερες θερμίδες. Τα περιορίζουμε σε ιδιαίτερες καταστάσεις. 

Συμπερασματικά

Σε κάθε περίπτωση πρέπει να είμαστε προσεκτικοί με το αλκοόλ το οποίο -όπως δείχνουν τα νέα επιστημονικά δεδομένα-, δεν είναι τόσο αθώο όσο πιστεύαμε.

Αρχική δημοσίευση από τον Πωλ Φαρατζιάν στο fotinigeorgiou.gr.

Author(s)

  • fotinigeorgiou.gr

    Ενημερωτικό Site Υγείας

    Στην καθημερινότητα μας όλοι καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε δεκάδες μέτωπα. Η διεθνής επιστημονική κοινότητα έχει ανακαλύψει μέσα από μελέτες ετών, ένα πολύτιμο εφόδιο που μπορεί να μας οχυρώσει έναντι οποιασδήποτε «απειλής» …Είναι η ΚΑΛΗ ΥΓΕΙΑ + ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ. Σε αυτό το site, με την βοήθεια καταξιωμένων ειδικών επιστημόνων, ανακαλύπτουμε τους τρόπους και τα σωστά βήματα που πρέπει να ακολουθήσουμε, ώστε να διασφαλίσουμε και να βελτιώσουμε την υγεία μας, τόσο την σωματική όσο και την ψυχική. Όταν είμαστε καλά και αισθανόμαστε καλύτερα, μεταμορφώνουμε αυτομάτως την ζωή μας, βρίσκουμε την δύναμη να ανταπεξέλθουμε στα «δύσκολα» και να προχωρήσουμε μπροστά με θετική ματιά. Δεσμευόμαστε ότι με γνώμονα την αξιοπιστία, την εγκυρότητα και τον σεβασμό στο πολυτιμότερο αγαθό, θα σας ενημερώνουμε για θέματα υγείας που σας απασχολούν και σας προβληματίζουν.