Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

– Γιατί δεν πρέπει να φοβάσαι το σκόρδο στα φαγητά σου.
– Πώς το κύμινο θα σε βοηθήσει να χάσεις βάρος.


Ξέρεις ότι η υγεία σου βασίζεται μεταξύ άλλων και στη σωστή διατροφή. Ξέρεις όμως ότι τα μπαχαρικά και τα μυρωδικά εκτός από γεύση, προσφέρουν πολλά περισσότερα και ότι με την προσθήκη τους στα φαγητά μπορείς να μειώσεις την προθήκη αλατιού, λίπους και ζάχαρης και ταυτόχρονα να επωφεληθείς από τις ευεργετικές ιδιότητές τους στην υγεία σου; Αν λοιπόν αναρωτιέσαι ποια μπαχαρικά πρέπει να βάλεις στη ζωή σου, σου έχω την απάντηση:

Κανέλα

Η κανέλα έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, ρυθμίζει την πείνα και μειώνει τα επίπεδα της «κακής» χοληστερόλης (LDL), των τριγλυκεριδίων, καθώς και τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών παθήσων ή διαβήτη. Παράλληλα βοηθά στη ρύθμιση του σακχάρου του αίματος, βελτιώνει την ευαισθησία στην ινσουλίνη, ενισχύει τη λειτουργία του εγκεφάλου και της γνωστικής ικανότητας, βοηθά στην αντιμετώπιση φλεγμονών, καταπολεμά βακτηρίδια και προστατεύει από καταστάσεις που επηρεάζουν τον εγκέφαλο και το νευρικό σύστημα, όπως η νόσος του Parkinson και του Alzheimer.

Πώς να την χρησιμοποιήσεις: Μπορείς να τη χρησιμοποιήσεις στο τσάι, τον καφέ, στα φρούτα, στη βρώμη, ακόμα και στα μαγειρεμένα φαγητά. Η προτεινόμενη πρόσληψη είναι 1 κουταλάκι του γλυκού την ημέρα.

Κουρκουμάς

Περιέχει κουρκουμίνη, την ουσία που του προσδίδει το κίτρινο χρώμα και του χαρίζει τις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές του. Ο κουρκουμάς βοηθάει στο κοινό κρυολόγημα, μειώνει τον πόνο από αρθρίτιδες, χτυπήματα και οδοντιαντικές επεμβάσεις, καθώς και τον κίνδυνο καρδιακών επεισοδίων. Έρευνες έχουν δείξει ότι συμβάλλει στην πρόληψη της εμφάνισης της νόσου του Alzheimer.

Πώς να τον χρησιμοποιήσεις: Μπορείς να τον προσθέσεις στο ρύζι, το ψάρι, ή τα λαχανικά σου, στο dressing για τις σαλάτες σου καθώς και στο τσάι σου. Η προτεινόμενη πρόσληψη είναι 1- 2 κουταλάκια του γλυκού την ημέρα.

Κάρδαμο

Το κάρδαμο ομαλοποιεί τις στομαχικές διαταραχές, έχει επίσης αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, μειώνει την πίεση του αίματος, συμβάλλει στην πρόληψη και ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων και έχει υψηλή περιεκτικότητα σε μαγνήσιο και ψευδάργυρο.

Πώς να το χρησιμοποιήσεις: Μπορείς να το προσθέσεις στον καφέ ή το τσάι σου αλλά και στο φαγητό σου. Πολλοί το βάζουν πάνω από τα φρούτα τους αλλά και σαν συστατικό στα γλυκά.

Τσίλι

Το τσίλι ενεργοποιεί το μεταβολισμό, διατηρεί τα κύτταρα υγιή, ενώ παράλληλα μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης έλκους.

Πώς να το χρησιμοποιήσεις:  Μπορείς να το προσθέσεις σε όλα τα φαγητά σου κατά το μαγείρεμα ή στο dressing της σαλάτας σου.

Κακάο

Περιέχει φλαβονοειδή και λοιπά αντιοξειδωτικά που βοηθάνε στην καλή λειτουργία της καρδιάς. Μειώνει τα επίπεδα χοληστερόλης, την αρτηριακή πίεση και παράγει ορμόνες καλής διάθεσης.

Πώς να το χρησιμοποιήσεις: Πασπάλησε το γιαούρτι σου, τα φρούτα ή τα δημητριακά σου με το γάλα. Μπορείς επίσης να φτιάξεις ένα ρόφημα κακάο με νερό, γάλα ή υποκατάστατο γάλατος.

Κύμινο

Πλούσιο σε σίδηρο, παίζει καθοριστικό ρόλο στην απώλεια βάρους. Και το καλύτερο; Χρειάζεσαι μόλις ένα κουταλάκι του γλυκού την ημέρα.

Πώς να το χρησιμοποιήσεις: Μπορείς να φτιάξεις μία πάστα κυμίνου με τσίλι, να το προσθέσεις στα όσπριά σου κατά το μαγείρεμα, ενώ ταιριάζει πολύ και με όλα τα πουλερικά.

Σκόρδο

Το σκόρδο έχει αντιβιοτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Συμβάλλει στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και στην καλή λειτουργία της καρδιάς. Μειώνει την αρτηριακή πίεση και συμβάλλει στην ρύθμιση των υψηλών επιπέδων ολικής χοληστερόλης.

Πώς να το χρησιμοποιήσεις: Μην το φοβηθείς. Πρόσθεσέ το σε όλα τα φαγητά σου.

Πιπερόριζα

Η πιπερόριζα, ή αλλιώς τζίντζερ, έχει μία καταπραϋντική επίδραση στο πεπτικό σύστημα. Βοηθά στην αντιμετώπιση της ναυτίας, έχει αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες και παίζει σημαντικό ρόλο στην πρόληψη ασθενειών. Μειώνει τον πόνο από αρθρίτιδα, συμβάλλει στην πρόληψη του κοινού κρυολογήματος και τη σωστή λειτουργία της καρδιάς και προλαμβάνει την εμφάνιση καρδιαγγειακών παθήσεων.

Πώς να το χρησιμοποιήσεις: Το τζίντζερ μπορείς να το προσθέσεις στα λαχανικά ή τα φρούτα σου και να φτιάξεις χυμούς και smoothies. Μπορείς να το προσθέσεις ακόμα και στο τσάι ή το νερό σου.

Διάβασε ακόμα:

Πόσο Αλάτι Χρειάζεσαι Τελικά;

Είναι Οι Μπανάνες Καλύτερη Επιλογή Από Τα Ενεργειακά Ποτά;

Author(s)

  • Νίκολη Θανοπούλου

    Διατροφολόγος

    Η Νίκολη Θανοπούλου είναι διατροφολόγος, κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου του Roehampton University του Λονδίνου με εξειδίκευση στη Κλινική Διαιτολογία. Έχει δημοσιεύσει άρθρα, έχει εμφανιστεί σε εκπομπές, ενώ έχει συμμετάσχει ως ομιλήτρια σε διεθνή συνέδρια καθώς σε πολλά επιμορφωτικά σεμινάρια. Έχει εργαστεί ως υπεύθυνη κλινική διαιτολόγος του Κέντρου Διατροφικής Υποστήριξης & Διαιτολογίας της Μαιευτικής Γυναικολογικής Κλινικής ΡΕΑ και ως διαιτολόγος σε Κέντρο Φυσικής Υγείας.