Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Αν τελικά η μουσική μας αποσυντονίζει ή όχι.
-Πώς αντιδρά ο εγκέφαλός μας στα είδη μουσικής.


Όλοι οι μουσικόφιλοι λένε πως «η μουσική είναι πάντα εκεί για αυτούς». Τι γίνεται όμως στην περίπτωση που θέλεις να εργαστείς και παράλληλα να ακούς τα αγαπημένα σου κομμάτια; Η επιστήμη έχει την απάντηση καθώς έρευνα έδειξε ποια είναι τα κατάλληλα κομμάτια, για να ακούς στο background εν ώρα εργασίας.

Είναι γεγονός πως δεν είναι όλοι υπέρμαχοι της παραπάνω συνήθειας, καθώς όλα είναι θέμα συνήθειας αλλά και χαρακτήρα. Ωστόσο, επειδή φαίνεται πως δεν υπάρχει μέση λύση, η επιστήμη μίλησε και τα αποτελέσματα της εν λόγω έρευνας είναι άξια αναφοράς.

Οι προτιμήσεις στην μουσική διαφέρουν από άνθρωπο σε άνθρωπο, αλλά υπάρχουν κάποια κομμάτια που αρέσουν σε όλους, μιας και γίνονται επιτυχίες. Μπορείς όμως να τα ακούς την ώρα που εργάζεσαι; Μάλλον όχι, καθώς κάθε project για να προχωρήσει σωστά θέλει την δική του μουσική, σύμφωνα με τα όσα βρήκαν οι ερευνητές.

Δες λοιπόν ποια μουσική σου ταιριάζει, ανάλογα με το αποτέλεσμα που θες να πετύχεις:

Για δημιουργικά projects που περιλαμβάνουν ανάγνωση, γραφή ή λόγο επίλεξε ήχους της φύσης, σε απαλό τόνο

Σχετική έρευνα που δημοσιεύθηκε σε περιοδικό ψυχολογίας, εξέτασε συμμετέχοντες που είχαν προβλήματα στο να είναι πιο δημιουργικοί. Βρήκαν λοιπόν ότι συγκριτικά με την απόλυτη ησυχία και τον συνηθισμένο ήχο της βιβλιοθήκης (που είναι γεμάτη κόσμο), η μουσική έκανε χειρότερη την απόδοσή τους.

Οι ερευνητές βρήκαν λοιπόν ότι η μουσική γενικά επηρέαζε την μνήμη τους κάτι που τους έκανε «ακατάλληλους» για δημιουργικά projects. «Τα αποτελέσματα βέβαια, έρχονται σε σύγκρουση με την άποψη ότι η μουσική βοηθάει την δημιουργικότητα«, είπε στο ScienceDaily ο επικεφαλής της έρευνας, Neil McLatchie. Τα καλύτερα αποτελέσματα σε τέτοιες εργασίες, έρχονται όταν δουλεύεις με απόλυτη ησυχία ή με πολύ απαλούς ήχους. Αν γενικά δεν έχεις ησυχία στο περιβάλλον που εργάζεσαι, τότε καλό είναι να δοκιμάσεις απαλούς ήχους της φύσης.

Αν ωστόσο, αγαπάς την μουσική και έχεις δει ότι σε βοηθάει, απλά συνέχισε να ακούς τα κομμάτια που ήδη ακούς μέχρι τώρα.

Όταν κάνεις brainstorming, άκου χαρούμενα τραγούδια

Ήρθε η δικαίωση όσων αγαπούν την μουσική! Αν και γενικά όπως είδαμε η μουσική επηρεάζει την συγκέντρωση, το να ακούς χαρούμενα τραγούδια όταν ψάχνεις ιδέες ή κάνεις brainstorming, θα σε βοηθήσει. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, όταν αποσυντονιζόμαστε θέλουμε περίπου 23 λεπτά για να συγκεντρωθούμε ξανά.

Ίσως όμως, όταν δεν μπορείς να σκεφτείς κάτι, παρά την συγκέντρωσή σου, η μουσική να είναι ο «αποσυντονισμός» που χρειάζεσαι. Έρευνα του 2017, που δημοσιεύθηκε στο PLOS One αναφέρει ότι το να ακούς χαρούμενα τραγούδια βοηθάει στο να σκέφτεσαι «πέρα από τα συνηθισμένα». Μάλιστα το εν λόγω συμπέρασμα επιβεβαίωσε και μελέτη στην νευροψυχολογία, λίγο αργότερα. Επομένως αν ψάχνεις για μια καινοτόμα ιδέα, τότε βάλε ένα χαρούμενο κομμάτι να παίζει.

Όταν δουλεύεις με αριθμούς, με κώδικες ή στα οικονομικά, βάλε μουσική χαμηλά

Αν όλη μέρα είσαι με ένα κομπιουτεράκι στο χέρι, τότε πάλι η μουσική θα σε βοηθήσει. Έρευνες έδειξαν ότι η μουσική μας βοηθάει να αποδίδουμε καλύτερα σε projects που έχουν να κάνουν με νούμερα ή με λογισμικά γενικά. Το να παίζει χαμηλή ορχηστρική μουσική, βοηθάει τον εγκέφαλό σου να «αποσυμπιέζεται». Ακόμα και soundtracks ταινιών ή από ένα video game μπορεί να σε βοηθήσει. Το να ακούς μουσική που προκαλεί έντονα συναισθήματα, είτε την αγαπάμε είτε δεν την αντέχουμε, προκαλεί αποσυντονισμό, έδειξε έρευνα του 2014.

Επομένως, αν θέλεις να «αποφορτιστείς» και να βγάλεις λίγο από το μυαλό σου τα νούμερα και τα λογισμικά, με σκοπό να αποδώσεις καλύτερα, αυτή η μουσική θα σε βοηθήσει.

Αν είσαι κουρασμένος ή αγχωμένος, άκου για 20 λεπτά ένα απαλό κομμάτι

Η μουσική είναι δύναμη. Αν νιώθεις αγχωμένος, πιεσμένος ή απλά πολύ κουρασμένος, το να ακούσεις ένα απαλό κομμάτι θα διώξει το στρες σου σε χρόνο ρεκόρ. Έρευνα έδειξε μάλιστα, ότι θα νιώσεις καλύτερα περίπου 20 λεπτά μετά. Για την ιστορία, το κομμάτι “Weightless” των Marconi Union έχει αποδειχθεί ότι μειώνει το στρες 65% περισσότερο από άλλα τραγούδια.

Διάβασε ακόμα:

Πώς η μουσική μπορεί να μειώσει το στρες και να βελτιώσει τη διάθεση

Μουσική: Κι Όμως, Είναι Θεραπεία!

Author(s)

  • Mallory Stratton

    Συντάκτρια Thrive Global

    Η Mallory Stratton είναι Συντάκτρια του Thrive Global.