Στα επόμενα 2 λεπτά θα μάθεις:

-Γιατί οι άντρες προτιμούν νεότερες γυναίκες.
-Ποια διαφορά ηλικίας αυξάνει τις πιθανότητες διαζυγίου.


Στο βιβλίο του “Dataclysm: Who We Are (When We Think No One’s Looking)”, ο Christian Rudder, συνιδρυτής του OKCupid, ενός από τα μεγαλύτερα site γνωριμιών, υποστηρίζει ότι όταν πρόκειται για τη διαφορά ηλικίας, οι άντρες και οι γυναίκες έχουν ελαφρώς διαφορετικές απόψεις. Ενώ οι γυναίκες αναζητούν άντρες που έχουν περίπου την ίδια ηλικία με αυτές (ή 1-2 χρόνια μεγαλύτεροι), οι άντρες προτιμούν σταθερά πολύ νεότερες συντρόφους, ειδικά όσο μεγαλώνουν.

Είναι η επιλογή των αντρών σωστή;

Θεωρητικά, υπάρχουν πάρα πολλοί λόγοι που ευνοούν μία μικρή διαφορά ηλικίας. Οι σύντροφοι με κοντινή ηλικία έχουν μεγαλώσει με τα ίδια πρότυπα και την ίδια χρονική περίοδο κι αυτό είναι ένα στοιχείο που τους ενώνει. Κάποιοι οικονομολόγοι υποστηρίζουν ότι οι μικρές ηλικιακές διαφορές μεταξύ των συντρόφων θα μπορούσαν να συνεπάγονται ευρύτερα κοινωνικά οφέλη, γιατί θα μπορούσαν να περιορίσουν τις διαφορές στα εισοδήματα. Καθώς οι απολαβές αυξάνονται με την ηλικία και οι γυναίκες τείνουν να επιλέγουν μεγαλύτερους συντρόφους, η διαφορά στις απολαβές μεταξύ των γυναικών και των μεγαλύτερων συντρόφων τους, μερικές φορές τις πιέζει να αφήσουν τη δουλειά τους το χρονικό διάστημα που ακολουθεί τη γέννηση ενός παιδιού.

Θα μπορούσε μία μικρότερη διαφορά ηλικίας να βοηθήσει τα ζευγάρια να μείνουν μαζί;

Το 2014, η Atlantic υποστήριξε ότι “μία διαφορά ηλικίας 5 χρόνων αυξάνει τις πιθανότητες κατά 18% για ένα ζευγάρι να πάρει διαζύγιο, συγκριτικά με τους συντρόφους που γεννήθηκαν την ίδια ή περίπου την ίδια χρονιά”. Με άλλα λόγια η διαφορά ηλικίας είναι ένας από τους παράγοντες που μπορεί να οδηγήσουν στο διαζύγιο. Στην πραγματικότητα, όμως, οι πιθανότητες διαζυγίου έχουν μεγαλύτερη σχέση με τον χαρακτήρα του ανθρώπου που επιλέγει έναν σύντροφο πολύ μεγαλύτερο ή μικρότερο, παρά με την ίδια τη διαφορά ηλικίας.

Μία άλλη έρευνα του Sven Drefahl του Πανεπιστημίου της Στοκχόλμης μελέτησε ανθρώπους άνω των 50 στη Δανία και διαπίστωσε ότι οι άντρες με μικρότερες συζύγους ζούσαν περισσότερο συγκριτικά με αυτούς που είχαν συζύγους στην ίδια ηλικία. Όσο μεγαλύτερες ήταν οι σύζυγοί τους, τόσο μικρότερες ήταν οι πιθανότητες επιβίωσής τους, λαμβάνοντας υπόψη και άλλες παραμέτρους, όπως είναι η μόρφωση και η ευμάρεια. Για άγνωστους λόγους, δεν ισχύει το ίδιο για τις γυναίκες, όπου όσο μεγαλύτερη είναι η διαφορά ηλικίας, τόσο μειώνονται οι πιθανότητες επιβίωσής τους, ανεξάρτητα από το αν είναι οι μικρότερες ή οι μεγαλύτερες στη σχέση. Στην περίπτωση των γυναικών με μικρότερους συζύγους, ο Drefahl ισχυρίζεται ότι η διαφορά μεταξύ των φύλων οφείλεται στο ότι οι γυναίκες δεν βασίζονται τόσο πολύ στον σύντροφό τους για υποστήριξη και δεν επωφελούνται τόσο από ένα νεότερο άντρα.

Διάβασε ακόμα:

Δώσε Παλμό Στη Σχέση Σου

Τι Ψάχνουν Οι Γυναίκες Στο Online Dating

Author(s)

  • Ελίζα Σακκά

    Content Editor

    Η Ελίζα Σακκά είναι content editor και social media manager.