Όλες οι έρευνες δείχνουν ότι σου κάνει καλό να προσφέρεις, αλλά οι περισσότεροι άνθρωποι δεν ξέρουν πως. Κάθε βδομάδα, το Thrive Global παρουσιάζει δράσεις που ξεχωρίζουν και χρειάζονται τη βοήθειά σου.

O ιερέας Αντώνιος Παπανικολάου ξεκίνησε την ιερατική του δράση το 1998 σε μια από τις πιο υποβαθμισμένες τότε περιοχές της Αθήνας, τον Κολωνό. Από την πρώτη στιγμή που εγκαταστάθηκε εκεί, ένιωσε την ανάγκη να αντιδράσει σε ότι συνέβαινε γύρω του. Σε ότι συνέβαινε σε αυτήν την “άλλη” Αθήνα.

«Από το παράθυρό μου έβλεπα νέα παιδιά εγκαταλειμμένα, μπλεγμένα στα ναρκωτικά και την εξαθλίωση. Άρχισα να αναρωτιέμαι πώς μπορώ να τα βοηθήσω”, μας λέει.

Ο ίδιος παρατηρούσε καθημερινά παιδιά, των οποίων οι οικογένειες βρίσκονταν σε ανάγκη και που αντί να βρίσκονται στο σχολείο τριγυρνούσαν στον δρόμο έχοντας άγνοια κινδύνου. Ένιωσε την ανάγκη να στηρίξει αυτά τα παιδιά και να τους μεταδώσει ένα μήνυμα ελπίδας και ζωής. Τα πλησίασε και σταδιακά κέρδισε την εμπιστοσύνη τους καταφέρνοντας με την βοήθεια εθελοντών της περιοχής να δημιουργήσει την Κιβωτό του Κόσμου. Έναν Εθελοντικό Μη Κερδοσκοπικό Οργανισμό Ειδικής Μέριμνας και Προστασίας Μητέρας και Παιδιού, με στόχο να βγάλει από την φτώχεια και την εγκατάλειψη τα παιδιά που έχουν ανάγκη, να τους δώσει την δυνατότητα να σταθούν στα πόδια τους και να τους προσφέρει το μέλλον που τους αξίζει.

«Στην Κιβωτό στόχος μας είναι τα παιδιά να νιώσουν ότι υπάρχει και ένας άλλος κόσμος, πέρα από αυτόν που έχουν γνωρίσει. Μοναδικό μας κίνητρο είναι η αγάπη. Σε αυτή βασιζόμαστε» – πατέρας Αντώνιος.

«Στην Κιβωτό στόχος μας είναι τα παιδιά να νιώσουν ότι υπάρχει και ένας άλλος κόσμος, πέρα από αυτόν που έχουν γνωρίσει. Μοναδικό μας κίνητρο είναι η αγάπη. Σε αυτή βασιζόμαστε» συμπληρώνει. Η Κιβωτός του Κόσμου δραστηριοποιείται και απευθύνεται πρωτίστως στα μικρά απροστάτευτα παιδιά, που βιώνουν δύσκολες συνθήκες και έχουν υποστεί κακοποίηση, παραμέληση ή εγκατάλειψη. Τα περισσότερα είναι ορφανά ή προέρχονται από μονογονεϊκές οικογένειες. Καλύπτει και φροντίζει εξ ολοκλήρου  αυτά τα παιδιά και, σε συνεργασία με Εισαγγελίες Ανηλίκων, φορείς προστασίας και υπηρεσίες για τα δικαιώματα των παιδιών, αναλαμβάνει την ανατροφή τους στα τέσσερα μέχρι σήμερα, σπίτια φιλοξενίας του οργανισμού.

Παράλληλα όμως στηρίζει και μονογονεϊκές οικογένειες, στις οποίες προσφέρει τρόφιμα, ρούχα, ιατρική περίθαλψη και ότι χρειάζονται για να ζήσουν με αξιοπρέπεια, ενώ τους παρέχει και υπηρεσίες συμβουλευτικής υποστήριξης.

Η Κιβωτός του Κόσμου είναι μία μεγάλη οικογένεια. Μία οικογένεια που διέπεται από σεβασμό στην διαφορετικότητα, αλληλεγγύη, αλληλοπροσφορά, ισότητα και ανιδιοτελή αγάπη. Μέλη αυτής της οικογένειας είναι τα περισσότερα από 400 παιδιά που φροντίζει σήμερα, οι γονείς, οι συνεργάτες, οι εθελοντές και όλοι εκείνοι που στηρίζουν εδώ και 20 χρόνια το έργο της.

«Η αγάπη τρόπους μηχανεύεται και δεν έχει σύνορα και όρους» – πατέρας Αντώνιος.

Η αγκαλιά της Κιβωτού δέχεται όλους όσοι έχουν ανάγκη, ανεξαρτήτως θρησκείας και εθνικότητας. Εξάλλου, ο πατέρας Αντώνιος πιστεύει πως «η αγάπη τρόπους μηχανεύεται και δεν έχει σύνορα και όρους». Γιατι παρά τις δυσκολίες και τις αντιξοότητες, ο ίδιος δεν έχασε ποτέ την αισιοδοξία, την ελπίδα και την προσήλωσή του στο στόχο που είχε θέσει, βρίσκοντας πάντα τους τρόπους για να βοηθήσει όσο το δυνατόν περισσότερα παιδιά. Να τους παρέχει την φροντίδα, την προστασία και την αγάπη μίας αληθινής οικογένειας. Αλλά και να τα βοηθήσει να ανοίξουν τα φτερά τους και να κάνουν – και πάλι – όνειρα για το μέλλον. 

Μάθε πώς μπορείς να υποστηρίξεις οικονομικά ή να συνεισφέρεις το χρόνο σου.

Διάβασε ακόμα:

Η “Φλόγα” Θα Καίει Όσο Υπάρχουν Παιδιά Που Το Έχουν Ανάγκη

Γίνε Ο Ήρωας Κάποιου. Γίνε Εθελοντής Δότης Μυελού Των Οστών

Author(s)

  • Ελίνα Δελενίκα

    Head of Content Thrive Greece

    Η Ελίνα Δελενίκα είναι Head of Content του Thrive Greece.