Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Τι πρέπει να προσέχεις όταν βάφεις αβγά.
-Ποια λαμπάδα είναι ασφαλής για το παιδί σου.

Κατά την περίοδο των πασχαλινών εορτών τα σχολεία είναι κλειστά, με αποτέλεσμα τα παιδιά να περνούν περισσότερο χρόνο στο σπίτι, κάτι που σημαίνει περισσότερα παιδικά ατυχήματα. Για να απολαύσετε όμως με ασφάλεια τις διακοπές εσείς και τα παιδιά σας και να αποφύγετε τυχόν ατυχήματα, το Σωματείο «Αντιμετώπιση Παιδικού Τραύματος», ο μη κερδοσκοπικός Οργανισμός που έχει σκοπό να συμβάλλει στην καθοριστική μείωση των Παιδικών Ατυχημάτων και των συνεπειών τους, σας δίνει μερικές συμβουλές:

1.Δίνετε μεγάλη προσοχή στα πυροτεχνήματα. Εκατοντάδες παιδιά έχουν τραυματιστεί από βεγγαλικά και δυναμιτάκια. Αγοράστε μόνο εγκεκριμένα βεγγαλικά και ελέγξτε την ημερομηνία λήξης τους. Μην πειραματίζεστε με αυτοσχέδιες κατασκευές και πάντα να επιβλέπετε τα παιδιά σας.

2.Μην αφήνετε ποτέ μικρά παιδιά χωρίς επίβλεψη στην κουζίνα, ειδικά όταν βάφετε τα αυγά και ετοιμάζετε πασχαλινές λιχουδιές.

3.Προσέχετε τη φλόγα της λαμπάδας και το λιωμένο κερί. Και τα δύο ενδέχεται να προκαλέσουν σοβαρά εγκαύματα. Αποφύγετε τις λαμπάδες που είναι στολισμένες με εύφλεκτα υλικά και εξηγείστε στα παιδιά πώς πρέπει να τις κρατάνε. Μην ξεχνάτε ότι η επιδερμίδα του μικρού παιδιού είναι πιο ευαίσθητη από τη δική σας.

4.Iδιαίτερη προσοχή να δίνετε και στις ψησταριές ή/και στις σούβλες. Τα αναμμένα κάρβουνα και τα πυρωμένα σίδερα προκαλούν σοβαρά εγκαύματα.

5.Έαν πάτε στο εξοχικό σας φροντίστε να είναι ασφαλές. Δώστε ιδιαίτερη προσοχή στα μπαλκόνια, τις μπαλκονόπορτες, τα παράθυρα, τις σκάλες, τα πηγάδια και τις πισίνες.

6.Στις βόλτες στην εξοχή φροντίστε τα παιδιά να έχουν τα κατάλληλα ρούχα και κλειστά παπούτσια, ώστε να προφυλαχτούν από έντομα και ερπετά. Αν πρόκειται να ασχοληθείτε με την κηπουρική, προσέξτε πολύ με τα φυτοφάρμακα και τα λιπάσματα.

7.Σε περίπτωση που τα παιδιά σας πρόκειται να κάνουν ποδήλατο, φορέστε τους απαραιτήτως κράνος, ώστε να αποφεύγουν σοβαρούς τραυματισμούς στο κεφάλι.

8.Σε περίπτωση που τα παιδιά σας πρόκειται να κάνουν μπάνιο στη θάλασσα, φορέστε τους μπρατσάκια ή σωσίβιο και μην τα αφήνετε ποτέ από την επίβλεψή σας. Αρκούν λίγα δευτερόλεπτα και ελάχιστα εκατοστά νερού για να πνιγεί ένα παιδί.

9.Όταν βγαίνετε για ψώνια και έχει πολυκοσμία, να κρατάτε τα μικρά παιδιά πάντα από το χέρι και από τη μέσα πλευρά του πεζοδρομίου.

10.Στις μετακινήσεις με το αυτοκίνητο, τα παιδιά πρέπει πάντα να φοράνε σωστά τη ζώνη ασφαλείας και να κάθονται στο πίσω κάθισμα. Αν τα παιδιά χρειάζονται την προσοχή σας, σταματήστε προσεκτικά σε ασφαλές σημείο του δρόμου προτού ασχοληθείτε μαζί τους.

11.Για να υπάρχει ήρεμη ατμόσφαιρα μέσα στο αυτοκίνητο, κυρίως σε μεγάλες διαδρομές, βεβαιωθείτε ότι τα παιδιά έχουν κάποια ασφαλή παιχνίδια για να απασχολούνται. Καλό είναι επίσης, να προγραμματίζετε κάποιες στάσεις, για να μπορούν τα παιδιά να κινηθούν εκτός αυτοκινήτου, ώστε στη συνέχεια να είναι ήρεμα κατά τη διαδρομή.

Διάβασε ακόμα:

Γιατί Είναι Απαραίτητο Να Βγαίνει Το Παιδί Σου Έξω 

Παιδί Που Γκρινιάζει Αλλάζει;