Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Γιατί πρέπει να αντιμετωπίζεις την ευημερία σου, σαν «δουλειά».
-Ποιο πλάνο θα σε βοηθήσει να γίνεις καλύτερος σε όλους τους τομείς.


Δεν χωρά αμφιβολία ότι η χρονιά που διανύουμε, είναι εξαιρετικά αγχωτική για όλους. Όλοι έχουμε τις μοναδικές μας προκλήσεις και όλοι αντιδρούμε στο άγχος διαφορετικά – όμως όλοι μπορούμε να επωφεληθούμε από στρατηγικές που καθιστούν ευκολότερη την προτεραιότητα της ευημερίας μας. Ο τίτλος της δουλειάς μου στη Deloitte είναι Διευθυντής Ευημερίας και πρέπει να ομολογήσω ότι είναι ένας πολύ σπουδαίος ρόλος! Αλλά ο ρόλος που είναι ακόμη πιο σημαντικός είναι να είμαι ο Αρχηγός Ευημερίας της δικής μου ζωής! Και νομίζω ότι όλοι πρέπει να αναλάβουν τον ίδιο ηγετικό ρόλο όσον αφορά τη ζωή τους.

Τι είναι λοιπόν η ευημερία και η ευεξία; Για μένα, σημαίνει μια ολιστική προσέγγιση, εστιάζοντας στο σώμα, το μυαλό, τον σκοπό και την οικονομική υγεία. Η αλήθεια είναι ότι αν και γενικά γνωρίζουμε τι πρέπει να κάνουμε για να φροντίσουμε τον εαυτό μας, συχνά δεν το κάνουμε. Και αυτό γιατί δεν «παίζουμε» στρατηγικά. Αλλά το πρόβλημα είναι ότι με τους ρυθμούς της σύγχρονης ζωής, μέρα με τη μέρα η ευεξία και η ευημερία μας, καταλήγει στο κάτω μέρος της λίστας με τις προτεραιότητες. Η τάση μας ως άνθρωποι είναι να φροντίζουμε τα πάντα και όλους τους άλλους πριν φροντίσουμε τον εαυτό μας.

Και όταν επιτρέπουμε το παραπάνω να συμβαίνει για μεγάλο διάστημα, τότε ενδεχομένως να πληρώσουμε ένα βαρύ τίμημα. Το καθημερινό άγχος μπορεί να γίνει χρόνιο άγχος και πριν το γνωρίζετε, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε εξάντληση. Όμως, η πορεία σας για να συνειδητοποιήσετε ότι πρέπει να καλλιεργήσετε τη δική σας ευημερία δεν χρειάζεται να περιλαμβάνει πρώτα το κάψιμο. Το κλειδί είναι να δημιουργήσετε ένα προσεκτικό και σκόπιμο σύστημα για να είστε υπεύθυνοι για την ευημερία σας.

Παρακάτω θα βρεις 6 μαθήματα που έχω μάθει και θα σε βοηθήσουν να γίνεις Διευθυντής Ευημερίας της δικής σου ζωής.

Βάλε προτεραιότητες

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να συνειδητοποιήσεις είναι ότι η ευημερία πρέπει να είναι η νούμερο 1 δική σου προτεραιότητα. Δεν μπορείς να περιμένεις οι άλλοι να το φροντίσουν για εσένα. Όπως λένε, βάλτε πρώτα τη δική σας μάσκα οξυγόνου. Και όπως κάθε στέλεχος θέτει προτεραιότητες για το τμήμα ή την εταιρεία του, πρέπει επίσης και εσείς, ο καθένας ξεχωριστά να ορίσετε προτεραιότητες για τον εαυτό σας. Και πρέπει εσύ να είσαι στην κορυφή της λίστας.

Στη συνέχεια, πρέπει να κατανοήσεις ότι η ευημερία σημαίνει κάτι διαφορετικό για όλους. Υπάρχουν πολλοί ορισμοί της ευημερίας. Λοιπόν, τι είναι σημαντικό για εσένα; Σε τι θέλεις να εστιάσεις ; Τι απολαμβάνεις; Ποια είναι τα μη διαπραγματεύσιμα πράγματα για εσένα; Σκέψου το. Σημείωσέ το. Ο καθορισμός προτεραιοτήτων για τον εαυτό σου, σε βοηθά να πάρεις στα χέρια σου τη δική σου προσωπική φροντίδα.

Βοήθα και τους άλλους να εξελιχθούν

Ως Διευθυντής Ευημερίας, χρειάζεσαι μια ομάδα. Η ευημερία δεν μπορεί να είναι απλώς μια ατομική προσπάθεια. Πρέπει να γίνει στόχος της ομάδας. Ενθαρρύνω την ομάδα μου να θέσει και να μοιραστεί στόχους μεταξύ τους. Οι στόχοι όλων θα είναι διαφορετικοί και αυτό είναι αποδεκτό. Εάν ένας από τους συναδέλφους μου πρέπει να φύγει στις 2 μ.μ. για να πάρει τα παιδιά του, μπορώ να τον στηρίξω γιατί ξέρω ότι είναι προτεραιότητα γι’ αυτόν και μπορεί να με υποστηρίξει γιατί ξέρει ότι πρέπει και εγώ να κάνω πράγματα στις 10 π.μ. Δηλώνοντας συλλογικά τους στόχους μας, παρόλο που είναι διαφορετικοί, μπορούμε να στηρίξουμε ο ένας τον άλλον.

Προγραμμάτισέ το

Το νούμερο ένα σχόλιο που έχω για την ευημερία και την ευεξία είναι: “Δεν έχω χρόνο να φροντίσω τον εαυτό μου.” Λοιπόν, πρέπει να βρείτε όλοι χρόνο. Και ο τρόπος για να γίνει αυτό είναι με τον ίδιο τρόπο που βρίσκετε χρόνο για άλλα πράγματα στη ζωή σας: Προγραμματίστε το!

Χρησιμοποιήστε όλοι το ημερολόγιό σας και την τεχνολογία για να βρείτε χρόνο για αυτοφροντίδα, όπως κάνετε με την πιο σημαντική συνάντησή σας και ακολουθήστε το. Και έπειτα φυλάξτε αυτόν τον «χρόνο» από άλλα πράγματα και άλλους ανθρώπους.

Είναι ΟΚ να αποτυγχάνεις

Το να είσαι ο «Eπικεφαλής ευημερίας» δεν σημαίνει ότι κάνεις τα πάντα τέλεια όλη την ώρα (πιστέψτε με, ξέρω ότι δεν το κάνω). Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα αισθάνεστε κουρασμένοι ή ότι δεν θα φάτε ένα λιγότερο θρεπτικό γεύμα ή ότι δεν θα μείνετε αργά ένα βράδυ βλέποντας τηλεόραση αντί να δώσετε προτεραιότητα στον καλό ύπνο. Η ιεράρχηση της ευημερίας και της ευεξίας μερικές φορές μοιάζει σαν να κάνετε δύο βήματα μπροστά και ένα βήμα πίσω και μετά ένα άλλο βήμα μπροστά – και αυτό είναι ΟΚ. Απλώς σκεφτείτε πώς μπορείτε να μάθετε από κάθε εμπειρία και μετά να προχωρήσετε.

Επανεξετάζετε τακτικά τους στόχους ευημερίας σας

Οι επιχειρήσεις επανεξετάζουν τις στρατηγικές τους σε τακτική βάση καθώς η αγορά αλλάζει. Και η ίδια αρχή ισχύει στη δική μας ζωή. Ελέγχοντας τακτικά και επανεξετάζοντας τις στρατηγικές ευεξίας μας, μπορούμε να αλλάξουμε πορεία εάν χρειαστεί. Ώστε να αξιολογήσετε, τι λειτουργεί και τι δεν λειτουργεί. Έχουν αλλάξει οι στόχοι ευημερίας σας; Είναι ακόμα σε αρμονία με αυτό που εκτιμάτε στη ζωή; Στη συνέχεια, γιορτάστε τις επιτυχίες και μάθετε τι πρέπει να προσαρμοστεί προχωρώντας.

Βρες χαρά στα απλά

Ένα από τα μεγαλύτερα μαθήματα που έχω πάρει από τη δουλειά και τη ζωή μου είναι η αξία του να βρίσκω χαρά στα απλά, κάθε μέρα. Δεν θέλουμε να είμαστε τόσο προγραμματισμένοι που δεν έχουμε χρόνο και χώρο για πράγματα που μας χαρίζουν χαρά. Επίσης, φέρτε τη δύναμη της ευγνωμοσύνης στη ζωή σας. Η ευγνωμοσύνη για όσους σας υποστηρίζουν, ή ακόμα και απλώς το να ευχαριστήσετετους γύρω σας για τις μικρές στιγμές χαράς στη ζωή σας, θα μειώσει το άγχος σας, θα βελτιώσει την ευημερία σας και θα σας κάνει πιο χαρούμενους.

Τα καθήκοντά σας, και αυτό ισχύει για τον καθένα ξεχωριστά, ως Αρχηγός Ευημερίας στη ζωή σας θα είναι μοναδικά για εσάς. Αλλά είναι σημαντικό να τα αναλάβετε. Και μόλις κάνετε τη δική σας ευημερία προτεραιότητα, θα είστε σε θέση να εμπνεύσετε και να ενθαρρύνετε τους άλλους να κάνουν το ίδιο.

Διάβασε ακόμα:

Αγάπησε Τον Εαυτό Σου

Είσαι συμπονετικός με τον εαυτό σου; Δοκίμασε αυτές τις τεχνικές και θα βρεις την γαλήνη μέσα σου

Author(s)

  • Jen Fisher

    Chief Well-being Officer της Deloitte

    H Jen Fisher είναι Chief Well-being Officer της Deloitte και Editor-at-Large, Life-Work Integration στην Thrive Global.