Το Εργαστήριο Δημοσιογραφικών Σπουδών και Επικοινωνιακών Εφαρμογών του Τμήματος Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών διεξάγει διαδικτυακή έρευνα-δημοσκόπηση με στόχο να διερευνηθούν οι απόψεις, οι συνήθειες και οι ανησυχίες των Ελλήνων στο πλαίσιο του δεύτερου lockdown (εγκλεισμού) που έχει επιβληθεί για την ανάσχεση της διασποράς του Κορoνοϊού. 

Συγκεκριμένα η έρευνα, που φέρει τον τίτλο «Οι Έλληνες και ο ιός COVID-19: Μια χώρα σε δεύτερο lockdown», αποτελεί συνέχεια ενός προγενέστερου αντίστοιχου ερευνητικού εγχειρήματος του Εργαστηρίου Δημοσιογραφικών Σπουδών και Επικοινωνιακών Εφαρμογών που υλοποιήθηκε την περίοδο 27 Μαρτίου – 23 Απρίλιου 2020, όταν η Ελλάδα, όπως κι όλη η οικουμένη, βρέθηκε αντιμέτωπη με την κορύφωση της πρώτης φάσης μιας πρωτόγνωρης υγειονομικής κρίσης που γέννησε η εμφάνιση του COVID-19.

Τότε, όπως και τώρα, η νέα «κανονικότητα» δοκίμασε και εξακολουθεί να δοκιμάζει τις αντοχές πολλών θεσμών της κοινωνίας με τον Κορωνοϊό να ανάγεται σε μείζον ζήτημα της δημόσιας σφαίρας, μονοπωλώντας τις συζητήσεις ακόμα και στον ιδιωτικό βίο.

Δεδομένων των παραπάνω συνθηκών μέσα από την παρούσα έρευνα στόχος είναι να κατανοήσουμε καλύτερα αν και κατά πόσο, σύμφωνα με τη γνώμη των Ελλήνων, ο τρόπος που ως κοινωνία αντιμετωπίζουμε αυτή την κατάσταση έκτακτης ανάγκης έχει διαφοροποιηθεί συγκριτικά με την περίοδο του πρώτου lockdown (εγκλεισμού). 

Η έρευνα βασίζεται σε δείγμα διαθεσιμότητας με χρήση ψηφιακού δομημένου ερωτηματολογίου και αποσκοπεί στο να καταγράψει την αξιολόγηση του κοινού για βασικούς θεσμούς και δημόσια πρόσωπα που εμπλέκονται στη διαχείριση της πανδημίας καθώς και για μια σειρά από πηγές πληροφόρησης (μέσα ενημέρωσης, αρμόδιες Αρχές, οικογενειακός-κοινωνικός περίγυρος). 

Η ερευνητική ομάδα, τόσο στην προηγούμενη όσο και τη νεότερη έρευνα, αποτελείται από τον Διευθυντή του Εργαστηρίου και επιστημονικό υπεύθυνο της έρευνας, Καθηγητή Στέλιο Παπαθανασόπουλο και ερευνητές τον Επίκουρο Καθηγητή Αντώνη Αρμενάκη και τον Δρ Αχιλλέα Καραδημητρίου. 

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να συμμετάσχουν στην έρευνα πατώντας στον παρακάτω υπερσύνδεσμο: 

https://kwiksurveys.com/s/nIFUrm68#/0

Author(s)

  • Φλώρα Κασσαβέτη

    Δημοσιογράφος Υγείας και Ευεξίας

    Η Φλώρα Κασσαβέτη είναι δημοσιογράφος υγείας ευεξίας. Υπήρξε Αρχισυντάκτρια στο περιοδικό Forma και περιοδικό Παιδί και Νέοι Γονείς και στα site Τhriveglobal.gr και Bestofyou.gr του Ομίλου Αntenna.