Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Πώς να προστατεύσεις τα χέρια σου από τα επαναλμβανόμενα πλυσίματα.
-Γιατί να βάζεις αντηλιακό, ακόμα και μέσα στο σπίτι.


Τον τελευταίο καιρό λόγω της εξάπλωσης του κορονοϊού η καθημερινότητά μας έχει αλλάξει δραστικά. Οι νέες συνθήκες και οι συνήθειες που καλούμαστε να ακολουθήσουμε έχουν αντίκτυπο και στην υγεία του δέρματός μας. 

Υπάρχουν κάποιοι παράγοντες που είναι επιβαρυντικοί για το δέρμα αλλά και υπάρχουν και τρόποι για να τους αντιμετωπίσεις:

Σχολαστική υγιεινή των χεριών

Η υγιεινή των χεριών με συχνό και σχολαστικό πλύσιμο ή όταν αυτό δεν είναι εφικτό με τον καθαρισμό τους με αντισηπτικό αλκοολικό τζελ είναι απαραίτητο μέτρο προστασίας από τη διασπορά του κορονοϊού. Ο συχνός όμως καθαρισμός μπορεί να επιβαρύνει το δέρμα των χεριών, διαταράσσοντας το υδρολιπιδικό τους φιλμ και προκαλώντας έτσι ξηροδερμία ακόμα και ερυθρότητα, σκασίματα και κνησμό. Φρόντισε τα προϊόντα που επιλέγεις για τον καθαρισμό των χεριών σου να έχουν μαλακτικά και ενυδατικά συστατικά που κλειδώνουν την υγρασία και καταπολεμούν την ξηρότητα. Όταν πλένεις τα χέρια σου να χρησιμοποιείς χλιαρό και όχι πολύ ζεστό νερό γιατί όσο πιο ζεστό είναι το νερό τόσο πιο εύκολα θα αφυδατωθεί η επιδερμίδα σου. Καλό θα είναι να ολοκληρώνεις τη φροντίδα των χεριών σου με μια ενυδατική κρέμα με πλούσια υφή. Αν έχεις πολύ ευαίσθητο δέρμα είναι προτιμότερο να χρησιμοποιείς προϊόντα χωρίς άρωμα ή με άρωμα απαλλαγμένο από αλλεργιογόνα συστατικά καθώς και προϊόντα με λιπαρές συνθέσεις.   

Ηλεκτρονικές συσκευές

Αυτές τις μέρες είμαστε εκτεθειμένοι στις οθόνες των ηλεκτρονικών μας συσκευών όσο ποτέ άλλοτε μιας και πλέον κατά κύριο λόγο η δουλειά μας, η επικοινωνία, οι αγορές, η γυμναστική, η διασκέδαση και η ψυχαγωγία μας γίνονται ψηφιακά. Οι οθόνες όμως των ηλεκτρονικών συσκευών εκπέμπουν μπλε ακτινοβολία η οποία μπορεί να προκαλέσει από προβλήματα στον ύπνο και κούραση στα μάτια μέχρι και να επιβαρύνει το δέρμα αφού εισχωρεί στις κατώτερες στοιβάδες του, προκαλεί οξειδωτικό στρες και επιταχύνει τη διαδικασία γήρανσης. Για να προστατεύσεις την επιδερμίδα σου από την ψηφιακή γήρανση προσπάθησε να αποσυνδέεσαι από τις ηλεκτρονικές σου συσκευές όσο πιο πολύ μπορείς βρίσκοντας ασχολίες μέσα στη μέρα για τις οποίες δεν χρειάζεσαι την τηλεόραση, τον υπολογιστή ή το κινητό σου, όπως το διάβασμα ενός βιβλίου, η κηπουρική, η ζωγραφική. Καλό είναι επίσης να προμηθευτείς ειδικά φίλτρα για τις οθόνες που δεσμεύουν την μπλε ακτινοβολία. Επίσης μια διατροφή πλούσια σε καροτενοειδή και αντιοξειδωτικά θα σε βοηθήσει να προστατεύσεις την επιδερμίδα σου από μέσα γι’ αυτό και προτίμησε φρούτα και λαχανικά, όπως καρότα, τομάτες, καρπούζι.

Για να προστατεύσεις την επιδερμίδα σου από την ψηφιακή γήρανση προσπάθησε να αποσυνδέεσαι από τις ηλεκτρονικές σου συσκευές όσο πιο πολύ μπορείς.

Τέλος, η περιποίηση με τα κατάλληλα προϊόντα με αντιοξειδωτικά συστατικά και φίλτρα είναι άλλος ένας τρόπος για να προστατεύσεις την επιδερμίδα σου από την ψηφιακή γήρανση.   

Ηλιακή ακτινοβολία

Ο ήλιος έχει ευεργετικές ιδιότητες για τον οργανισμό. Μερικές από αυτές είναι βιοσύνθεση της Βιταμίνης D, η ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και φυσικά η αντικαταθλιπτική δράση. Γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό να εκτίθεσαι για μερικά λεπτά ακόμα και κάθε μέρα αν μπορείς στο ηλιακό φως. Η παρατεταμένη όμως έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία μπορεί να προκαλέσει φωτογήρανση με πρόωρη εμφάνιση ρυτίδων και πανάδων, ερύθυμα, έγκαυμα ακόμα και βλάβες στο DNA του δέρματος. Έτσι αν σκοπεύεις να μείνεις στον ήλιο για αρκετή ώρα κάνοντας μια βόλτα να θυμάσαι πως η χρήση αντηλιακών με φίλτρα ευρέος φάσματος UVA/UVB ακόμα και τις ηλιόλουστες μέρες του χειμώνα είναι απαραίτητη. Η UVA ακτινοβολία περνάει και μέσα από το τζάμι. Αν συνηθίζεις να κάθεσαι κάθε μέρα στην ίδια θέση για πολλή ώρα δίπλα σε ένα παράθυρο που μπαίνει φως είναι καλό να χρησιμοποιείς αντηλιακή προστασία ακόμα και αν βρίσκεσαι μέσα στο σπίτι. 

Να θυμάσαι!

Με την κατάλληλη φροντίδα μπορούμε να προστατεύσουμε το δέρμα μας από τους παράγοντες που το επιβαρύνουν. Η περιποίηση της επιδερμίδας μας συμβάλλει στην καλή μας εικόνα και ενισχύει το αίσθημα ευεξίας που αυτές τις μέρες έχουμε ακόμα περισσότερο ανάγκη. 

Διάβασε ακόμα:

Καραντίνα, καλή ψυχολογία & υγιεινός τρόπος ζωής. Γίνεται;

Κορονοϊός & Διατροφή: Η σχέση της ζάχαρης με το ανοσοποιητικό σύστημα που ίσως αγνοείς

Author(s)

  • Χριστίνα Σακελλαρίου

    Χημικός - Υπεύθυνη HR Cosmetia

    H Χριστίνα Σακελλαρίου είναι χημικός και απόφοιτη του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών με επιμόρφωση στην Κοσμετολογία. Έχει μεταπτυχιακό από το London School of Economics στις Διεθνείς Εργασιακές Σχέσεις και Διοίκηση Ανθρωπίνων Πόρων. Είναι υπεύθυνη εργοστασίου, ανάπτυξης και παραγωγής καλλυντικών της οικογενειακής επιχείρησης, COSMETIA – ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΟΥ ΑΒΕΕ. Είναι επίσης εξωτερική συνεργάτης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών για το e-learning πρόγραμμα της Κοσμετολογίας.