Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

– Με ποιο τρόπο η σωστή ενυδάτωση βοηθάει στην πρόληψη της βραχνάδας

– Ποια πάθηση δε φαντάζεσαι ότι προκαλεί βραχνάδα


Η φωνή είναι ένα «εργαλείο» το οποίο χρησιμοποιείς καθημερινά στην εργασία σου – κι όχι μόνο φυσικά. Δε χρειάζεται να είσαι, όμως, απαραίτητα τραγουδιστής ή εκφωνητής για να έχεις ως προτεραιότητα να προστατεύσεις τη φωνή σου από οποιαδήποτε επιβάρυνση. Η φωνή είναι σημαντική και για σένα που είσαι δάσκαλος ή καθηγητής, γυμναστής, ψυχολόγος, ομιλητής, πωλητής, τηλεφωνητής ή ακόμα και υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων. Κι αν το σκεφτείς, είναι πολλά τα επαγγέλματα στα οποία γίνεται η χρήση φωνής και ομιλίας σε υπερβολικό ίσως βαθμό. Έτσι ή αλλιώς, όμως, λίγο έως πολύ, όλοι χρειαζόμαστε τη φωνή μας, υπό την προϋπόθεση να είναι υγιής και δυνατή.

Δυστυχώς στην καθημερινότητά σου μπορεί να κάνεις κατάχρηση της φωνής σου, ταλαιπωρώντας την αρκετά. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να εμφανίζονται διάφορα συμπτώματα, με ένα από τα πιο βασικά τη βραχνάδα.

Όπως εξηγεί Δρ. Ανατολή Παταρίδου, MD, χειρουργός ωτορινολαρυγγολόγος κεφαλής-τραχήλου, παιδο-ΩΡΛ, επιστημονική συνεργάτης του Νοσοκομείου ΥΓΕΙΑ-ΜΗΤΕΡΑ (www.pataridou.gr), συνήθως μια βραχνάδα δεν κρατάει για πολύ, αλλά, αν διαρκέσει πάνω από 15 ημέρες, τότε θα πρέπει να επισκεφθούμε έναν ωτορινολαρυγγολόγο.

Τι φταίει για τη βραχνή φωνή;

Φλεγμονές του φάρυγγα, του λάρυγγα ή και της μύτης είναι οι πιο συνηθισμένες αιτίες βραχνάδας, εξηγεί η Ανατολή Παταρίδου.

Μερικές φορές όμως για μια βραχνάδα που επιμένει αιτία μπορεί να είναι παθήσεις που προσβάλουν τις φωνητικές χορδές, όπως οι πολύποδες, οι κάλοι, το οίδημα του Reinke, το κοκκίωμα και πιο σπάνια ο καρκίνος. Με μια εύκολη και ανώδυνη εξέταση, την ενδοσκόπηση, και κάποιες φορές και με τη στροβοσκόπηση, ο ειδικός γιατρός θα ελέγξει τις φωνητικές χορδές για τυχόν ευρήματα.

Η έγκαιρη όσο και η σωστή διάγνωση είναι πάρα πολύ σημαντική, διότι είναι αυτή που, σε συνδυασμό με την εξατομικευμένη θεραπεία, μπορεί να δώσει λύση στις περισσότερες περιπτώσεις.

Η πάθηση που δεν φαντάζεσαι ότι βλάπτει τη φωνή σου

Όπως εξηγεί η γιατρός, μία ακόμα πάθηση που μπορεί να αποτελεί αιτία βραχνάδας είναι η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση. Πρόκειται για μια πάθηση του πεπτικού συστήματος που προκαλεί αναγωγές και καούρες στο στομάχι – ξέρεις ότι ο ύπνος επηρεάζει το πεπτικό σου σύστημα;  Η επιστροφή γαστρικού υγρού, όμως, μπορεί να σου προκαλέσει κάψιμο στο φάρυγγα και βραχνάδα της φωνής. Γι’ αυτό, αν πάσχεις από τη συγκεκριμένη πάθηση, θα πρέπει να τηρείς κάποιους κανόνες, ώστε να είναι περιορισμένα τα συμπτώματά σου. Κάποια από αυτά είναι να μην κοιμάσαι αμέσως μόλις φας, αλλά με απόσταση δύο τριών ωρών από το τελευταίο σου γεύμα. Να προτιμάς τα μικρά γεύματα, τα οποία καλό είναι να τα τρως σιγά σιγά κι όχι βιαστικά. Επίσης, να αποφεύγεις τις ζεστές σούπες, ιδιαίτερα το βράδυ. Φυσικά, θα πρέπει πάντα να συζητάς και με το γαστρεντερολόγο σου για τα συμπτώματά σου και για το αν υπάρχει η ανάγκη φαρμακευτικής αγωγής. Εκείνος θα σε καθοδηγήσει σχετικά με το ποιες τροφές επιδεινώνουν τα συμπτώματα της πάθησης και γι’ αυτό είναι καλύτερα να τις αποφεύγεις. Όπως για παράδειγμα η σοκολάτα.

Καθημερινές συμβουλές που προστατεύουν τη φωνή σου

Η σημαντικότητα της φωνής σου, ιδιαίτερα σε σχέση με το επάγγελμά σου, είναι αυτή που καθορίζει πόσο προσεκτικός χρειάζεται να είσαι μαζί της. Καλό θα ήταν να ακολουθήσεις – όποιο κι αν είναι το επάγγελμα σου – μερικές βασικές συμβουλές, για να τη διατηρείς όσο περισσότερο υγιή γίνεται. Ορίστε τι συστήνει η ειδικός:

1.Προσπάθησε να μη μιλάς δυνατά ή αντιθέτως ψιθυριστά για πολλή ώρα.

2.Διατήρησε τον οργανισμό σου ενυδατωμένο – 6 με 8 ποτήρια νερό την ημέρα (έχεις ακούσει τον κανόνα του 8 για το νερό😉 είναι η απαραίτητη ποσότητα, ώστε να βοηθάς τις φωνητικές χορδές να πάλλονται εύκολα και γρήγορα.

3.Απόφυγε το κάπνισμα, ακόμη και το παθητικό.

4.Απόφυγε το αλκοόλ και την καφεΐνη. Τα αλκοολούχα ποτά και ο καφές αφυδατώνουν τον οργανισμό.

5.Μην προσπαθείς να καθαρίσεις τον λαιμό σου ξεροβήχοντας. Το μόνο που καταφέρνεις είναι να επιβαρύνεις την κατάσταση των φωνητικών χορδών.

6.Δώσε σημασία στη θερμοκρασία στο χώρο. Η κακή θέρμανση του σπιτιού ή του εργασιακού χώρου προκαλούν προβλήματα στις φωνητικές χορδές. Τα κλιματιστικά αφαιρούν όλη την υγρασία, αφυδατώνοντας τον φάρυγγα. Γι’ αυτό προτίμησε να χρησιμοποιείς αφυγραντήρα στο σπίτι.

Τηρώντας τα παραπάνω είναι σίγουρο ότι θα διατηρήσεις μια νεανική φωνή, με αναλλοίωτη τη χαρακτηριστική της χροιά. Αυτή ακριβώς, δηλαδή, που σε κάνει να ξεχωρίζεις. Αυτός είναι, εξάλλου, κι ένας ακόμα από τους λόγους που η φωνή σου είναι σημαντική και αποτελεί ιδιαίτερο μέρος της ταυτότητάς σου. Ότι είναι μοναδική. 

Και αν χάσεις τη φωνή σου πριν την ομιλία; Τι κάνεις;

Διάβασε ακόμα:

Ο Θόρυβος Δε Βλάπτει Μόνο Τα Αυτιά Σου

Αναπνοή Και Άσκηση

Author(s)

  • Φλώρα Κασσαβέτη

    Δημοσιογράφος Υγείας και Ευεξίας

    Η Φλώρα Κασσαβέτη είναι δημοσιογράφος υγείας ευεξίας. Υπήρξε Αρχισυντάκτρια στο περιοδικό Forma και περιοδικό Παιδί και Νέοι Γονείς και στα site Τhriveglobal.gr και Bestofyou.gr του Ομίλου Αntenna.