Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

– Πώς να αποτρέψεις έναν πονοκέφαλο εντός και εκτός γραφείου.
– Πότε πρέπει να συμβουλευτείς το γιατρό σου.


Εργάζεσαι μέχρι αργά, τρέχεις να προλάβεις τα ραντεβού σου ενώ το “θέμα” που επείγει και πρέπει να έχεις έτοιμο, δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί. Αν αυτή είναι μία γνώριμη εικόνα στη δουλειά σου, τότε δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο πονοκέφαλος αργά ή γρήγορα θα σε “χτυπήσει”!

Δεν είναι όμως μόνο η πίεση στο καθημερινό σου πρόγραμμα που μπορεί να προκαλέσει πονοκέφαλο. Γνωρίζεις για παράδειγμα ότι η κακή στάση του σώματος, όταν κάθεσαι, μπορεί να πυροδοτήσει έναν πονοκέφαλο;

Τι πρέπει να αλλάξεις στο γραφείο σου

Οι συμβουλές που ακολουθούν θα σε βοηθήσουν να κρατήσεις τον πονοκέφαλο τάσεως μακριά από την εργασία σου.

Δώσε προσοχή στην καρέκλα σου

Ο πόνος στην πλάτη δεν είναι το μόνο αποτέλεσμα της κακής στάσης σώματος όταν κάθεσαι στην καρέκλα του γραφείου. Η σωστή τοποθέτηση του γραφείου και της καρέκλας σου μπορεί επίσης να συμβάλλει στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης πονοκεφάλων. Η χρήση μιας εργονομικής καρέκλας βοηθά την σπονδυλική στήλη να διατηρεί την φυσική της καμπύλη η οποία βοηθάει στην ανακούφιση της έντασης των μυών στο λαιμό, τους ώμους και την πλάτη.

Ρύθμισε την οθόνη του υπολογιστή σου

Το πρώτο που χρειάζεται να κάνεις είναι να ρυθμίσεις την οθόνη του υπολογιστή σου έτσι ώστε να βρίσκεται στο επίπεδο των ματιών ή ελαφρώς χαμηλότερα για να βελτιωθεί η στάση του σώματος. Επίσης, ένας έντονος και δυνατός φωτισμός μπορεί να πυροδοτήσει έναν πονοκέφαλο. Γι’ αυτό, δοκίμασε να χρησιμοποιήσεις μια οθόνη προστασίας φωτισμού στην οθόνη του υπολογιστή σου και φρόντισε να κάνεις τακτικά διαλείμματα για να ξεκουραστούν τα μάτια σου

Κάνε ένα ημερήσιο πρόγραμμα

Η δημιουργία μιας καθημερινής λίστας υποχρεώσεων (to do list) μπορεί να σε βοηθήσει να οργανώσεις τη σκέψη σου και τον τρόπο που θα δουλέψεις έτσι ώστε να ορίσεις προτεραιότητες. Συγκέντρωσε τις περισσότερες και πιο δύσκολες υποχρεώσεις το χρονικό διάστημα της ημέρας που είσαι περισσότερο αποδοτικός. Όλα αυτά θα συντελέσουν στη μείωση του στρες που είναι ένας σημαντικός παράγοντας που μπορεί να πυροδοτήσει έναν πονοκέφαλο.

Βάλε όρια

Όταν η εργασία αρχίζει να λειτουργεί εις βάρος της προσωπικής σου ζωής, τα επίπεδα άγχους αυξάνονται και οι πονοκέφαλοι γίνονται πιο συχνοί. Προσπάθησε να διατηρήσεις μια υγιή ισορροπία μεταξύ εργασίας και προσωπικής ζωής. Εύκολο να λέγεται και δύσκολο να πραγματοποιηθεί; Ξεκίνα κάνοντας ένα βήμα κάθε φορά. Για παράδειγμα, μην ανοίξεις το laptop μετά την επιστροφή σου στο σπίτι ή επιδίωξε να συναντηθείς και να επικοινωνήσεις ουσιαστικά με την οικογένειά σου, έστω και στο οικογενειακό δείπνο.

Όταν η εργασία αρχίζει να λειτουργεί εις βάρος της προσωπικής σου ζωής, τα επίπεδα άγχους αυξάνονται και οι πονοκέφαλοι γίνονται πιο συχνοί.

Χρησιμοποίησε ως αντίβαρο τις σχέσεις

Η γνωριμία με άλλους ανθρώπους και κυρίως η δημιουργία φιλικών σχέσεων με τους συνεργάτες σου και η ενδυνάμωση των σχέσεων με τους φίλους σου μπορεί να έχουν πολύ θετικό αντίκτυπο στη σωματική και στη ψυχική σου υγεία. Αν έχεις περάσει μία δύσκολη ημέρα ή αισθάνεσαι πιεσμένος ή αγχωμένος, αντιστάθμισέ το κάνοντας ένα μικρό ευχάριστο διάλειμμα, πίνοντας καφέ με κάποιο συνάδελφο ή μιλώντας με κάποιο καλό φίλο.

Εντός και εκτός γραφείου μπορεί να βοηθήσουν και τα παρακάτω:

Μην παραλείπεις γεύματα

Όλοι γνωρίζουμε ότι η διατροφή είναι το «κλειδί» για την καλή υγεία. Αν είσαι όμως πολυάσχολος, δεν είναι πάντα εύκολο να βρεις χρόνο για να διαλέξεις τα κατάλληλα υγιεινά γεύματα. Μερικές φορές, μάλιστα, μπορεί να δυσκολεύεσαι να βρεις χρόνο ακόμα και για να φας. Έτσι, αφήνεις τη μέρα να τρέξει παραλείποντας γεύματα. Η αλήθεια είναι ότι η απώλεια ενός γεύματος μειώνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, κάτι που μερικές φορές μπορεί να λειτουργήσει ως αιτία πονοκέφαλου ή να επιδεινώσει αυτόν που ήδη έχει κάνει την εμφάνισή του. Γι’ αυτό, προσπάθησε να μην παραλείπεις τουλάχιστον τα κύρια γεύματα αποφεύγοντας να μένεις νηστικός για ώρες.

Βάλε την άσκηση στη ζωή σου

Εάν κάθεσαι μπροστά από έναν υπολογιστή όλη την ημέρα, τότε μειώνεται η δυνατότητα άσκησης. Και αυτός είναι ένας παράγοντας που συνδέεται με την εμφάνιση πονοκεφάλου. Η άσκηση μπορεί να αλλάξει τη διάθεσή σου και να σε κάνει να νιώσεις ευεξία και δύναμη καθώς και να σε βοηθήσει να μειώσεις το στρες και την πίεση, παράγοντες που δημιουργούν πονοκέφαλο.

Κοιμήσου επαρκώς

Το αίσθημα κόπωσης μπορεί να είναι μια κοινή αιτία του πονοκεφάλου τάσης. Περισσότερες ώρες ύπνου μπορεί να συμβάλλουν στη μείωση του κινδύνου εμφάνισής του.

Και να θυμάσαι οπωσδήποτε!

Η πρώτη σου επιλογή, αν οι παραπάνω συμβουλές δεν έχουν αποτέλεσμα και έχεις διαγνωστεί με κεφαλαλγία τάσεως, είναι να κάνεις ορθολογική χρήση ενός αναλγητικού. Σύμφωνα με τους ειδικούς, το κατάλληλο σκεύασμα θα πρέπει να δρα τόσο κεντρικά όσο και περιφερικά, να έχει γρήγορη δράση και να προσφέρει αποτελεσματική αντιμετώπιση της κεφαλαλγίας (πονοκέφαλου τάσεως), καθώς και να είναι καλά ανεκτό.

Ο γιατρός σου μπορεί να σε συμβουλέψει για το κατάλληλο παυσίπονο, καθώς και για την ενδεδειγμένη δοσολογία. Αν ο πονοκέφαλος είναι αρκετά συχνός, αλλάζει χαρακτήρα ή δεν ανταποκρίνεται στα συνήθη αναλγητικά, ασφαλώς και θα πρέπει και σε αυτή την περίπτωση να τον συμβουλευτείς.

Αν θέλεις να μάθεις περισσότερα για την πρόληψη και αντιμετώπιση κάθε είδους πονοκεφάλου μπορείς να επισκεφτείς το www.headaches.gr.

Διάβασε ακόμα:

Ένας Κορυφαίος Ειδικός Σου Λέει Πώς Θα Αποφύγεις Τον Πονοκέφαλο Στο Γραφείο

5 Λάθος Ερωτήσεις Για Τον Πονοκέφαλο

Author(s)

  • Μιχάλης Βικελής

    Ειδικός Νευρολόγος

    Ο Μιχάλης Βικελής είναι ειδικός νευρολόγος, με εξειδίκευση στη διάγνωση και θεραπεία των κεφαλαλγιών. Είναι Γενικός Γραμματέας της Ελληνικής Εταιρείας Κεφαλαλγίας και διευθυντής του Ιατρείου Κεφαλαλγίας Γλυφάδας, που είναι εξειδικευμένο στη διάγνωση και θεραπεία των κεφαλαλγιών. Είναι επιστημονικός συνεργάτης και επιμελητής του Ηeadaches.gr, μιας ελληνικής ενημερωτικής ιστοσελίδας για τις κεφαλαλγίες και του καναλιού Ημικρανία, Αθροιστική Κεφαλαλγία, Πονοκέφαλος στο Youtube.