Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Γιατί πρέπει να εστιάσεις στα χαρακτηριστικά του ατόμου που γνωρίζεις.
-Πόσες φορές πρέπει να επαναλάβεις το όνομα κάποιου.


​Στον κόσμο του επιχειρείν, το να θυμάσαι το όνομα του αλλού σημαίνει τα πάντα. Άλλωστε, πώς θα συνεργαστεί κάποιος μαζί σου, πώς θα σε εμπιστευτεί και πώς θα επενδύσει σε σένα αν δεν μπορείς να θυμηθείς μια τόσο απλή αλλά σημαντική πληροφορία;

«Όταν θυμάστε το όνομα κάποιου, δείχνει ότι είναι σημαντικός για εσάς και αυτό μπορεί να δημιουργήσει μια σχέση» αναφέρει ο Chester Santos, ειδικός σε θέματα μνήμης. «Αντίθετα, εάν ξεχνάτε ονόματα ή αποκαλείτε κάποιον με λάθος όνομα, αυτό μπορεί να είναι πολύ επιζήμιο για τις επιχειρηματικές και προσωπικές σχέσεις σας» προσθέτει χαρακτηριστικά.

Η σημασία του να θυμάσαι τα ονόματα όταν κάνεις networking μπορεί να σου προκαλέσει φόβο, εάν ξεχνάς εύκολα. Υπάρχουν όμως κάποια tips για να βελτιώσεις τη μνήμη σου και τις ικανότητές σου σε αυτό το θέμα, με τους ειδικούς να υπογραμμίζουν πως «δεν υπάρχει καλή ή κακή μνήμη, υπάρχει μόνο εκπαιδευμένη και μη εκπαιδευμένη μνήμη». Ας δούμε ποια είναι αυτά:

1.Δώσε κίνητρο στον εαυτό σου

Εάν δεν ξεκαθαρίσεις στον εαυτό σου ότι είναι πολύ σημαντικό να θυμηθείς το όνομα του ατόμου που μόλις γνώρισες, δεν θα το θυμηθείς ποτέ.

2.Επικεντρώσου στο άτομο με το οποίο μιλάς 

Δεν θα θυμηθείς το όνομά του εάν την ώρα που του μιλάς σκέφτεσαι κάτι άλλο. Εάν κάτι σου αποσπά την προσοχή, η πληροφορία που χρειάζεσαι δεν θα αποθηκευτεί ποτέ στο μυαλό σου.

3.Επανάλαβε το όνομα του ατόμου που μόλις γνώρισες

Βρες τρόπους να το επαναλάβεις αμέσως αφού το μάθεις. Άλλωστε, για να το θυμάσαι, θα πρέπει να το επαναλάβεις.

4.Μην έχεις άλλη συνομιλία μέσα στο κεφάλι σου

Μην σκέφτεσαι από πού τον ξέρεις, τι θα πεις μετά, ποιο είναι το όνομα του κτλ. Δώσε σημασία στο να τον ακούσεις και δώσε προσοχή στην συζήτηση.

5.Επικεντρώσου σε κάποιο συγκεκριμένο χαρακτηριστικό

Το να συνδέσεις κάποιο χαρακτηριστικό του προσώπου ενός ατόμου που μόλις γνώρισες (μούσι, αυτιά, μουστάκι, μύτη ή κάποιο σημάδι) με το όνομά του, μπορεί να σε βοηθήσει αργότερα να θυμηθείς πώς τον λένε.

6.Σύνδεσε ένα όνομα με κάτι που ήδη ξέρεις

Ακόμη και να συνδέσεις ένα όνομα με κάποια πληροφορία που ήδη ξέρεις, μπορεί να σε βοηθήσει. Για παράδειγμα, κάποια δημοφιλή προσωπικότητα που φέρει το ίδιο όνομα, μια ταινία ή κάποιον άλλο φίλο σου με το ίδιο όνομα.

7.Σύνδεσε το όνομα με μια εικόνα

Εάν το ονοματεπώνυμο κάποιου σου φέρνει μια συγκεκριμένη εικόνα στο μυαλό, συνδύασέ τον με αυτήν.

8.Εάν το όνομα είναι δύσκολο, ζήτησε από το άτομο να σου το συλλαβίσει

Δημιούργησε εικόνες από τη συγκεκριμένη διαδικασία. Παράλληλα, «σπάσε» το όνομα σε συλλαβές και συνδύασέ το με άλλες λέξεις.

9.Συνδύασε τα χαρακτηριστικά του προσώπου με εικόνες

Αυτό απαιτεί δημιουργικότητα, αλλά αν το άτομο έχει ένα προεξέχον χαρακτηριστικό που μπορεί να συνδεθεί με μια εικόνα, αυτό μπορεί να ενεργοποιήσει τη μνήμη σου και να σε βοηθήσει να ανακαλέσεις το όνομα του.

10.Επανάλαβε το όνομα όταν χαιρετάς το άτομο

Χρησιμοποίησε το όνομά του όταν φεύγετε από τη συνάντηση. Άλλωστε, όπως προαναφέρθηκε, κάθε φορά που επαναλαμβάνεις το όνομα αυξάνεις τις πιθανότητες να το θυμηθείς.

11.Φέρε ξανά στο μυαλό σου τα πρόσωπα που συναντάς

Στο τέλος της ημέρας, μετά από μια συνάντηση ή εκδήλωση, φέρε ξανά στο μυαλό σου τα πρόσωπα που συνάντησες και προσπάθησε να θυμηθείς τα ονόματά τους. Η διαδικασία αυτή θα τα τοποθετήσει στη μακροπρόθεσμη μνήμη σου.

Αρχική δημοσίευση από τον Χρήστο Κοτσακά στο epixeiro.gr

Διάβασε ακόμα:

Ο Καλύτερος Τρόπος Να Ξεκινήσεις Μία Συζήτηση Σύμφωνα Με Το Harvard

Θες Δυνατή Μνήμη; Ξεκίνα Γυμναστική

Author(s)

  • epixeiro.gr

    Η επιχειρηματικότητα στο προσκήνιο

    Tο epixeiro.gr είναι η μεγαλύτερη ηλεκτρονική πύλη για την επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα. Μετά από αρκετά χρόνια παρουσίας, αποτελεί πλέον το μέσο μιας άμεσης, συνεχούς και διαδραστικής επικοινωνίας της επιχειρηματικής κοινότητας, ενθαρρύνοντας και στηρίζοντας ενεργά επιχειρηματικές πρωτοβουλίες και δράσεις που δημιουργούν προστιθέμενη αξία. Αποτελεί επίσης έναν χώρο όπου νεοσύστατες και υφιστάμενες επιχειρήσεις -μικρές, μεσαίες ή μεγάλες-, υποψήφιοι επενδυτές, ελεύθεροι επαγγελματίες, ιδιώτες, και φοιτητές θα μπορούν να χρησιμοποιούν τις γνώσεις που τους δίνονται για να ενισχύσουν την επιχειρηματική τους κουλτούρα. Το epixeiro.gr επιδιώκει να προσφέρει γνώση και να δίνει έμπνευση μέσα από το πλούσιο περιεχόμενό του, προσφέροντας στο αναγνωστικό του κοινό το know-how πάνω από 500 αρθρογράφων που αποτελούν ειδήμονες στον χώρο τους.