Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

– Πότε πρέπει να κατηγορήσεις για όλα τη μύτη σου.
– Αν ανήκεις στο 80% των ατόμων που πάσχουν από ρινικό διάφραγμα.


Τι εξήγηση μπορείς να δώσεις για τον πονοκέφαλο που σε επισκέπτεται για μία ακόμα φορά, παρόλο που δεν είσαι υπό πίεση, δεν σου λείπει ύπνος, δεν έχεις παραλείψει κάποιο γεύμα, ούτε έχεις καταναλώσει αλκοόλ το προηγούμενο βράδυ. Αυτό που ίσως δεν υποψιάζεσαι είναι ότι για τον συχνό σου πονοκέφαλο μπορεί να φταίει η μύτη σου. Όπως εξηγεί ο Δρ. Γεώργιος Μοιρέας, Ωτορινολαρυγγολόγος και Πλαστικός Χειρουργός Προσώπου, τα άτομα με στραβό διάφραγμα μύτης μπορεί να παρουσιάζουν συχνά συμπτώματα κεφαλαλγίας. Αιτία είναι η ανάπτυξη τοπικών φλεγμονών στους παραρρίνιους κόλπους με πάχυνση του βλεννογόνου και η παρεμπόδιση της παροχέτευσης των εκκρίσεών τους, η οποία συσσωρεύεται και δημιουργεί πίεση εκ των έσω.

Πόσο συχνό είναι το στραβό διάφραγμα;

Σύμφωνα με την Αµερικανική Ακαδηµία Ωτορινολαρυγγολογίας-Χειρουργικής Κεφαλής και Τραχήλου, 8 στους 10 ανθρώπους υποφέρουν από σκολίωση ρινικού διαφράγματος, αυτό που κοινώς ορίζεται ως στραβό διάφραγμα. Είναι μάλιστα πιο συχνό πρόβλημα σε άτομα που ασχολούνται με αθλήματα όπως οι πολεμικές τέχνες ή αθλήματα με μπάλες που μπορεί να οδηγήσουν σε ρινική κάκωση. Ένα στραβό διάφραγμα, όμως, μπορεί να οφείλεται και σε κληρονομικούς λόγους.

Το διάφραγμα είναι το ανατομικό στοιχείο που χωρίζει τη μύτη στις δύο ρινικές θαλάμες, το μπροστινό τμήμα του οποίου αποτελείται από χόνδρο και το οπίσθιο από οστό. Αυτή η παραμόρφωση δεν είναι συνήθως έντονη, οπότε περνά απαρατήρητη, χωρίς να δημιουργεί προβλήματα. Όμως, σε ένα ποσοστό ανθρώπων η ελλιπής ευθυγράμμιση είναι τόσο έντονη που παρουσιάζεται δυσκολία στην αναπνοή και αδυναμία παροχέτευσης της βλέννας που φυσιολογικά δημιουργείται στη μύτη, πράγμα που οδηγεί σε λοιμώξεις και σε πονοκεφάλους, εξηγεί ο Δρ. Γεώργιος Μοιρέας.

Πώς θα καταλάβεις ότι φταίει η μύτη σου για τον πονοκέφαλο;

Οι άνθρωποι που πάσχουν από τέτοιου είδους κεφαλαλγίες περιγράφουν ότι νοιώθουν παράλληλα ένα μπούκωμα στη μύτη και πίεση γύρω από τα μάτια, τα μάγουλα και το μέτωπο, επισημαίνει ο Δρ. Γεώργιος Μοιρέας. Επίσης, έχουν συνήθως κι άλλα συμπτώματα όπως ρινορραγίες, βήχα, ροχαλητό, δυσκολία στον ύπνο, τα οποία μπορεί να οδηγήσουν σε ξηροστομία (εξαιτίας της στοματικής αναπνοής στην οποία συχνά καταφεύγουν οι ασθενείς). Επειδή, όμως, σε ορισμένους ένα στραβό διάφραγμα δεν είναι εμφανές οπτικά, χρειάζεται η βοήθεια ενός ΩΡΛ για να προσδιοριστεί αν το ρινικό διάφραγμα έρχεται σε επαφή με το εξωτερικό τοίχωμα της μύτης και προκαλεί τον πόνο. Είναι άλλωστε ο μόνος ειδικός για να αποφασίσει εάν απαιτείται χειρουργική επέμβαση, προκειμένου ο ασθενής να βοηθηθεί αποτελεσματικά και μόνιμα και να εκτιμήσει τους πιθανούς κινδύνους που εγκυμονεί για την υγεία του η συνέχιση της ζωής με ένα στραβό διάφραγμα.

Υπάρχει λύση;

Σε περίπτωση που όντως διαγνωστεί ένα στραβό διάφραγμα, θα πρέπει να συζητηθεί με τον γιατρό η λύση της επέμβασης και τι οφέλη θα εξασφαλίσει στη ζωή του ατόμου. Όπως εξηγεί ο Δρ. Μοιρέας περαιτέρω, η αφαίρεση ή και μετακίνηση του διαφράγματος στην προβλεπόμενη θέση αλλάζει ριζικά την ανατομία της περιοχής, οδηγώντας στη δραστική αύξηση της ποσότητας του αέρα που μπορεί να περάσει από τη μύτη. Οπότε το άτομο μετά την επέμβαση αναπνέει σωστά, άμεσα και μόνιμα, μειώνονται οι πονοκέφαλοι, καθώς και το ροχαλητό και οι πιθανές άπνοιες. Όσον αφορά στην επέμβαση, υπάρχουν νέες τεχνικές, εξηγεί ο Δρ. Μοιρέας, που δεν προκαλούν καθόλου μετεγχειρητικό πόνο, εφόσον έχει ακολουθηθεί σωστή χειρουργική τεχνική. Μπορεί μάλιστα να γίνει συνδυασμός της επέμβασης με αισθητική ρινοπλαστική, αφού σε ελάχιστο χρόνο μπορεί να βελτιωθεί ταυτόχρονα και η εξωτερική εμφάνιση, δίνοντάς του άλλες προοπτικές στην προσωπική και επαγγελματική του πορεία. 

Διάβασε ακόμα:

Μήπως Η Μύτη Σου Υποβαθμίζει Τον Ύπνο Σου;

5 Λάθος Ερωτήσεις Για Τον Πονοκέφαλο

Author(s)

  • Φλώρα Κασσαβέτη

    Δημοσιογράφος Υγείας και Ευεξίας

    Η Φλώρα Κασσαβέτη είναι δημοσιογράφος υγείας ευεξίας. Υπήρξε Αρχισυντάκτρια στο περιοδικό Forma και περιοδικό Παιδί και Νέοι Γονείς και στα site Τhriveglobal.gr και Bestofyou.gr του Ομίλου Αntenna.