Στα επόμενα 2 λεπτά θα μάθεις:

-Τι ρόλο παίζει ο ύπνος στην υγεία μας.
-Με ποιους τρόπους μπορείς να κοιμάσαι πιο εύκολα.


Υπάρχουν άπειρες τεχνικές για να χαλαρώσεις και να κοιμηθείς. Δοκίμασε σε μια δύσκολη βραδιά να πάρεις βαθιές ανάσες ώστε να χαλαρώσει το σώμα και το πνεύμα σου. Πάρε αργές αλλά βαθιές εισπνοές και φρόντισε οι εκπνοές σου να είναι απόλυτα ελεγχόμενες και με το ίδιο τέμπο. Όσο πιο μεγάλες αναπνοές παίρνεις, τόσο το καλύτερο.

Να θυμάσαι πως το πρόβλημα του ύπνου συνήθως ξεκινάει από το μυαλό μας, και από τις έγνοιες που του έχουμε «φορτώσει» μέσα στην ημέρα. Αν είμαστε πολύ απασχολημένοι και δεν έχουμε το χρόνο να αναλογιστούμε ορισμένα πράγματα, τότε ξαφνικά τα θυμόμαστε κυριολεκτικά όλα όταν ξαπλώνουμε για να χαλαρώσουμε. Στην περίπτωση που αυτό σου ακούγεται οικείο, το να έχεις μια λίστα με όσα σε ανησυχούν είναι μια εύκολη λύση. Η συγκεκριμένη λίστα πρέπει να ανανεώνεται μέσα στην ημέρα, και βέβαια να μην την ελέγχεις πριν ξεκουραστείς. Όσο κοιτάς την λίστα σου, μπορείς να σκέφτεσαι λύσεις για τα προβλήματα που περιγράφει και σε αγχώνουν.

Πόσο ύπνο χρειαζόμαστε πραγματικά;

Το συνηθισμένο που χρειάζεται ένας ενήλικας ώστε να λειτουργεί σωστά είναι 7 με 8 ώρες βραδινού ύπνου. Είναι σημαντικό βέβαια, να έχεις στο νου σου ότι τα παιδιά κοιμούνται περισσότερες ώρες και ότι οι ώρες ύπνου μας φθίνουν όσο μεγαλώνουμε. Όσο τα χρόνια περνούν, είναι πιο δύσκολο να κοιμηθούμε αμέσως.

Πώς θα ξέρω ότι κοιμάμαι αρκετά;

Οι περισσότεροι ενήλικες έχουν πρόβλημα σε αυτό, αφού κοιμούνται λιγότερες ώρες από αυτές που χρειάζεται ο οργανισμός τους. Ωστόσο, αυτή η έλλειψη ύπνου αν συνεχίζεται για εβδομάδες μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην ψυχική μας υγεία αλλά και στις αντοχές μας. Μπορείς να κρατήσεις μια λίστα με το μοτίβο ύπνου σου και να δεις αν κάνεις διακεκομμένο ύπνο μέσα στη νύχτα, αν γενικά όταν ξυπνάς νιώθεις ξεκούραστος και πόσες ώρες κοιμάσαι.

Ο ύπνος κατά τη διάρκεια της μέρας, μπορεί να αντικαταστήσει τον βραδινό;

Οι μικροί ύπνοι μέσα στην ημέρα, βοηθούν στο να συμπληρωθούν οι ώρες ύπνου της νύχτας που έχουν πιθανώς χαθεί. Η καλύτερη διάρκεια μιας «σιέστας» είναι 20 με 30 λεπτά όμως και όχι παραπάνω, αφού σε χρονική διάρκεια μεγαλύτερη των 30 λεπτών ξεκινάει ο βαθύς ύπνος ο οποίος έχει σαν αποτέλεσμα να ξυπνάμε κουρασμένοι μετά την μεσημεριανή σιέστα μας. Αν βέβαια ακόμα και αυτός ο ολιγόλεπτος σου δημιουργεί πρόβλημα στο να αποκοιμηθείς το βράδυ τότε απόφυγέ τον.

Είναι αλήθεια ότι η έλλειψη ύπνου μπορεί να προκαλεί αύξηση βάρους;

Αν συστηματικά κάποιος δεν κοιμάται αρκετά, τότε διαταράσσεται η ισορροπία των ορμονών του. Αυτό, μπορεί να χαμηλώσει τον μεταβολικό ρυθμό και παράλληλα να αυξήσει τις «λιγούρες». Σε περιπτώσεις δε, που κάποιος κοιμάται ελάχιστα ή υπερβολικά πολύ τότε ναι, μπορεί να έχει αργότερα προβλήματα με το βάρος του και όχι μόνο.

Ποιες συνθήκες μπορούν να βελτιώσουν τον ύπνο μου;

Ένας σκοτεινός και δροσερός χώρος είναι ο κατάλληλος για ύπνο. Συνήθως βέβαια, ρυθμίζουμε το δωμάτιό μας ώστε να έχει το κατάλληλο «κλίμα» για εμάς, για να κοιμόμαστε καλύτερα. Το σκοτεινό δωμάτιό μας, βοηθάει στην έκκριση μελανίνης που σημαίνει ότι αν έχουμε φως έστω και από την οθόνη του κινητού μας, η συγκεκριμένη ορμόνη δεν μπορεί να λειτουργήσει σωστά. Επιπλέον, καλό θα είναι να επιλέξετε με προσοχή το στρώμα και το μαξιλάρι σας.

Ποια είναι η καλύτερη ώρα για να πάει κάποιος για ύπνο;

Ο ύπνος μας ρυθμίζεται από τον εγκέφαλο και τα κύτταρά του, και συνήθως έχει 24ωρη κυκλική ρύθμιση. Οι αλλαγές στην ώρα ύπνου μας αλλά και στην ώρα που ξυπνάμε μπορεί να επηρεάσουν αυτή τη ρύθμιση με άσχημα αποτελέσματα. Για αυτό άλλωστε, καλό θα είναι να έχουμε ένα σταθερό ωράριο. Πρώτα, πρέπει να ρυθμίσεις την ώρα που ξυπνάς. Μόλις αυτή είναι σταθεροποιημένη, τότε μπορείς να ρυθμίσεις την ώρα που κοιμάσαι ώστε να έχεις συμπληρώσει 7 με 8 ώρες.

Τι νεότερο έχει ανακαλύψει η επιστήμη για τον ύπνο;

Είναι απίστευτο αλλά ο ύπνος παίζει σημαντικό ρόλο στην ψυχική μας υγεία αλλά και στην γενικότερη κλινική μας εικόνα. Ο ύπνος μάλιστα, επηρεάζει από τις ορμόνες και την όψη μας εξωτερικά, μέχρι το στομάχι μας, όσο περίεργο κι αν ακούγεται.

Διάβασε ακόμα:

Ο Καλός Ύπνος Ξεκινά Την Ώρα Που Ξυπνάς!

Πώς Ο Ύπνος Επηρεάζει To Πεπτικό Σου Σύστημα

Author(s)

  • Ana Krieger

    Γιατρός

    H Ana Krieger είναι γιατρός που ειδικεύεται σε θέματα ύπνου και ερευνά το πώς οι καρδιαγγειακές παθήσεις σχετίζονται με την έλλειψή του.