Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Γιατί η αργοπορία επηρεάζει θετικά την ψυχική σου υγεία.
-Με ποια ταχύτητα κυλάει ο χρόνος για αυτούς που καθυστερούν.


Όλοι ξέρουμε κάποιον που αργοπορεί κατ΄επανάληψη, πιθανότατα κι εσύ ο ίδιος. Αν ανήκεις σε αυτήν την κατηγορία, μάλλον έχεις υποστεί πολλές φορές τα πειράγματα και την γκρίνια των φίλων σου. Αλλά αυτό που δεν ξέρεις είναι πόσο ωφέλιμο μπορεί να είναι αυτό το χαρακτηριστικό σου. Οι άνθρωποι που καθυστερούν, σύμφωνα με τους ειδικούς, τείνουν να είναι πιο χαλαροί τύποι, σε αντίθεση με τα άτομα που ακολουθούν πιστά το πρόγραμμα και τα οποία συνηθίζουν να είναι πάντα στην ώρα τους. Επίσης, έχουν χαμηλότερα επίπεδα στρες και αυτό κατ’ επέκταση μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής και καλύτερη διαύγεια.

Σύμφωνα μάλιστα με τους ερευνητές η αργοπορία όχι απλά δεν είναι μειονέκτημα αλλά έχει και θετική επίδραση στην υγεία και την ψυχολογία σου. Και επειδή σίγουρα θα αναρωτιέσαι γιατί συνέχισε να διαβάζεις.

Συνδέεται με την αισιοδοξία

Οι άνθρωποι που καθυστερούν τείνουν να είναι πιο αισιόδοξοι αλλά και όχι ιδιαίτερα ρεαλιστές πράγμα που επηρεάζει την αντίληψη και τη σχέση που έχουν για το χρόνο. Θεωρούν για παράδειγμα ότι κατά τη διάρκεια μίας ώρας μπορούν να πάνε για τρέξιμο, να πάρουν τα ρούχα από το καθαριστήριο, να περάσουν από το σούπερ μάρκετ και να πάνε τα παιδιά στο σχολείο. Ακόμα κι όταν τα κάνουν όλα αυτά, δεν θυμούνται πόσο χρόνο πραγματικά τους πήρε.

Οι άνθρωποι που καθυστερούν τείνουν να είναι πιο χαλαροί και αισιόδοξοι απολαμβάνοντας περισσότερο τη ζωή.

Ενισχύει τον ενθουσιασμό

Οι άνθρωποι που αργούν φαίνεται ότι είναι και πιο ανυπόμονοι και ενθουσιώδεις συγκριτικά με τους υπόλοιπους. Μπορεί να έχουν κάποιες αδυναμίες, καθώς δεν είναι οπαδοί της πειθαρχίας, αναλαμβάνουν πολλά πράγματα και δεν είναι καλά οργανωμένοι, αλλά ο ενθουσιασμός τους αυξάνει τη θετικότητά τους με αποτέλεσμα τελικά να πετυχαίνουν του στόχους τους. Με ποιον τρόπο; Χάρη στην εξωστρέφεια και στις υψηλές προσδοκίες τους αλλά και την ικανότητά τους να εκμεταλλεύονται τη δυναμική του παρόντος.

Η θετική στάση αυξάνει τις πιθανότητες επιτυχίας

Κάτι που χαρακτηρίζει όσους αργοπορούν είναι η αισιοδοξία. Η θετική στάση που συνήθως υιοθετούν καποια άτομα χάρη στην έμφυτη αισιοδοξία τους αυξάνει τις πιθανότητες επιτυχίας, καθώς εάν είσαι αισιόδοξος, δεν εστιάζεις στους κινδύνους, στα εμπόδια και στις πιθανές αναποδιές, αλλά στο αποτέλεσμα και στη θετική έκβαση που προσμένεις και επιδιώκεις. Με αυτή τη στάση η επιτυχία είναι σίγουρα ένα βήμα πιο κοντά σου.

Ο χρόνος κυλάει πιο αργά

Μία μελέτη από το Πανεπιστήμιο του San Diego, εξηγεί πως υπάρχουν δύο τύποι ανθρώπων, οι Α και οι Β. Οι άνθρωποι τύπου Α είναι συνήθως ακριβείς, επειδή έχουν το «εγκεφαλικό – ενσωματωμένο» τους ρολόι που υπολογίζει ότι ένα λεπτό διαρκεί 58 δευτερόλεπτα. Αντίθετα το ίδιο ρολόι για αυτούς που αργοπορούν και οι οποίοι ανήκουν συνήθως στον τύπο Β, υπολογίζει πως ένα λεπτό διαρκεί 77 δευτερόλεπτα.

Η έρευνα αποδεικνύει ότι οι άνθρωποι τύπου Β είναι σε μόνιμη βάση λιγότερο αγχωμένοι, πιο χαλαροί, ατέρμονα αισιόδοξοι και απολαμβάνουν περισσότερο τη ζωή. Πράγμα που σημαίνει ότι αν είσαι τύπος Α ίσως το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να αρχίσεις να μιμείσαι τον τύπο Β προκειμένου να επωφεληθείς από τις θετικές επιδράσεις του τρόπου σκέψης και δράσης του.

Η αίσθηση ότι ο χρόνος κυλάει πιο αργά σε βοηθάει να ηρεμήσεις, να αποσυμπιεστείς και να οργανώσεις καλύτερα τις υποχρεώσεις σου. Ακόμα, μπορείς να εκτιμήσεις την κάθε στιγμή που περνάει και να της δώσεις την αξία που της αναλογεί. Η ζωή σου αποτελείται από στιγμές και δεν πρέπει να αφήνεις ούτε μία να περνάει ανεκμετάλλευτη!

Διάβασε ακόμα:

Γιατί Ποτέ Δεν Μας Φτάνει Ο Χρόνος;

Τα 10 Μυστικά Της Επιτυχίας Είναι Πιο Απλά Από Ό,τι Φαντάζεσαι

Author(s)

  • Ελίζα Σακκά

    Content Editor

    Η Ελίζα Σακκά είναι content editor και social media manager.