Στα επόμενα 2 λεπτά θα μάθεις:

-Ποιοι παράγοντες καθορίζουν τις σωστές διατροφικές επιλογές.
-Γιατί τα παιδιά πρέπει να τρώνε σταθερές ώρες.


Η κατάσταση στην οποία ζούμε τον τελευταίο καιρό έχει δυσκολέψει ιδιαίτερα την καθημερινότητά μας. Το ίδιο ισχύει και για τα παιδιά, των οποίων η καθημερινότητα έχει ανατραπεί πλήρως λόγω της καραντίνας και του κλεισίματος των σχολείων. Κάτι που παρατηρείται συχνά είναι η κατανάλωση φαγητών ή σνακ από ανία ενώ παράλληλα το παιχνίδι έξω εκ των πραγμάτων έχει μειωθεί σημαντικά κατόπιν περιορισμών που έχουν τεθεί σε ισχύ. 

Η διατήρηση ενός ισορροπημένου πλάνου διατροφής ακόμα και σε αυτές τις ιδιαίτερες συνθήκες πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα για όλο το φάσμα των ηλικιών που μπορεί να κατοικούν μέσα σε ένα σπίτι. Πιο συγκεκριμένα, στα παιδιά οι ορθές διατροφικές επιλογές συμβάλλουν στην:

 •  Ομαλή ανάπτυξή τους.
 •  Διεκδίκηση του μέγιστου ύψους τους.
 •  Διατήρηση υγιούς σωματικού βάρους.
 •  Καλύτερη πνευματική απόδοση και συγκέντρωση.
 •  Καλύτερη ποιότητα ύπνου.
 •  Ενίσχυση του ανοσοποιητικού τους συστήματος.
 •  Αποφυγή διατροφικών ελλείψεων. 

‘Οταν λοιπόν τα παιδιά μας ζητούν διαρκώς φαγητό ή σνακ κατά την διάρκεια της ημέρας μπορούμε να το διαχειριστούμε με τους εξής τρόπους:

-Διατηρούμε σταθερές ώρες γευμάτων. Έτσι γίνεται σαφές σε όλη την οικογένεια οτι οι ώρες που σερβίρεται φαγητό ή σνακ είναι συγκεκριμένες και δεν αλλάζουν.

-Είναι πολύ σημαντικό να καθόμαστε στο τραπέζι κατά τη διάρκεια των γευμάτων και όχι να τρώνε τα παιδιά ενώ παίζουν ή μπροστά στην τηλεόραση.

-Δεν πιέζουμε τα παιδιά να ολοκληρώσουν την ποσότητα που έχουν στο πιάτο τους, αντιθέτως τα αφήνουμε να ολοκληρώσουν το γεύμα τους όταν τα ίδια αισθανθούν κορεσμό. Συχνά υπερεκτιμάμε τις ποσότητες φαγητού που δίνουμε στα παιδιά και ιδιαίτερα στα μικρότερα παιδιά.

-Στην περίπτωση που το παιδί είναι υπέρβαρο ή παχύσαρκο προφανώς περιορίζουμε τις ποσότητες φαγητού πάντα συμβουλευόμενοι τον διαιτολόγο μας.

-Φροντίζουμε να έχουμε πάντα στο σπίτι θρεπτικά και υγιεινά σνακ και πολλά φρούτα στο ψυγείο μας έτσι ώστε να είναι άμεσα διαθέσιμα εφόσον προκύψει ανάγκη.

-Βοηθάει αρκετά να υπάρχει ένα υποτυπώδες πρόγραμμα ημέρας στην οικογένεια και ιδιαίτερα στα παιδιά κατά την περίοδο αυτή, έτσι ώστε να υπάρχουν ξεκάθαρα οριοθετημένες ώρες για παιχνίδι, διάβασμα, ξεκούραση. Έτσι αποφεύγεται η ανία που μπορεί να οδηγήσει σε κατανάλωση φαγητού ή σνακ που δεν έχουν πραγματική ανάγκη.

-Φροντίζουμε για την επαρκή πρόσληψη νερού σε όλη την διάρκεια της ημέρας υπενθυμίζοντάς το στα παιδιά (π.χ. μετά από αρκετή ώρα παιχνιδιού ή διαβάσματος).

-Προσπαθούμε να είμαστε εμείς οι ίδιοι ένα υγιές πρότυπο για τη διατροφή των παιδιών μας καθώς την περίοδο αυτή παρατηρούν τις συμπεριφορές και τις αντιδράσεις μας σε όλα τα επίπεδα. Μπορούμε να δημιουργήσουμε μια συνήθεια η οποία θα προάγει ένα υγιές πρότυπο διατροφής την οποία θα προσμένουν κατά την διάρκεια της ημέρας π.χ. Να φάμε φρούτα το απόγευμα ή μετά το βραδινό φαγητό. 

-Προάγουμε τη φυσική δραστηριότητα παρέα με τα παιδιά μας περπατώντας μαζί τους ή παίζοντας στον κήπο καθημερινά, με στόχο την καλύτερη διαχείριση των επιπέδων βάρους μικρών και μεγάλων καθώς και την εκτόνωση από τις πολλές ώρες εγκλεισμού στο σπίτι. 

Ας μην ξεχνάμε ότι οι συνθήκες αυτές είναι ιδιαίτερα δύσκολες τόσο για εμάς όσο και για τα παιδιά μας.  Ας δείχνουμε κατανόηση όσο μπορούμε και ας βρίσκουμε τρόπους αποφόρτισης για όλη την οικογένεια με τον τρόπο που είναι πιο αποδοτικός για τον καθένα. Είναι πολύ πιθανό μελλοντικά να αναπολήσουμε αυτές τις ημέρες της καραντίνας με νοσταλγία, όταν θα έχουμε πλέον επιστρέψει στους σκληρούς ρυθμούς της καθημερινότητας.

Διάβασε ακόμα:

Κορονοϊός & Διατροφή: Η σχέση της ζάχαρης με το ανοσοποιητικό σύστημα που ίσως αγνοείς

Thriving στην κουζίνα, όσο μένουμε σπίτι

Author(s)

 • Ελευθερία Σίσκογλου

  Κλινική Διαιτολόγος Διατροφολόγος

  Η Ελευθερία Σίσκογλου είναι πτυχιούχος κλινική διαιτολόγος διατροφολόγος και πτυχιούχος ψυχολόγος. Ολοκλήρωσε τις προπτυχιακές και μεταπτυχιακές της σπουδές στην διαιτολογία στο London Metropolitan University στο Λονδίνο όπου και είχε την ευκαιρία να ολοκληρώει την πρακτική μου άσκηση στα νοσοκομεία Lewisham Hospital NHS trust και Queen Mary's Hospital NHS trust, Sidcup λαμβάνοντας την απαραίτητη εποπτεία και εξειδίκευση στον τομέα της κλινικής διαιτολογίας και διατροφής. Οι μεταπτυχιακές της σπουδές στην διαιτολογία περιλαμβάνουν MSc Αθλητική Διατροφή καθώς και Master Practitioner στις Διατροφικές Διαταρραχές και την παχυσαρκία από το National Center for Eating Disorders, UK. Ολοκλήρωσε την ειδικότητα της ψυχολογίας στο Cardiff Metropolitan University της Αγγλίας.Οι μεταπτυχιακές μου σπουδές στην ψυχολογία περιλαμβάνουν BTEC στην Συμβουλευτική ζευγαριών. Διατηρεί το διαιτολογικό γραφείο 'Armonia Diet and Wellness Lab' στην Κόρινθο και παρακολουθεί περιστατικά από όλα τα μέρη της Ελλάδας διαδικτυακά. Παράλληλα, τα τελευταία 5 χρόνια παρακολουθεί διατροφικά το σύνολο των ασθενών στο Μεσογειακό κέντρο αποκατάστασης στο Λουτράκι.