Στα επόμενα 2 λεπτά θα μάθεις:
– Τι είναι η επιδημία του σκυψίματος.
– Σε ποια ηλικία μπορούν τα παιδιά να αρχίσουν να βλέπουν τηλεόραση.
Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής,τα παιδιά περνούν κατά μέσο όρο 7 ώρες την ημέρα μπροστά στις οθόνες, ενώ πρόσφατη αναφορά της Ofcom έδειξε ότι τα άτομα ηλικίας 12-15 ετών στέλνουν κατά μέσο όρο 193 μηνύματα την εβδομάδα. Τα δε κορίτσια γράφουν περισσότερο από τα αγόρια, περίπου 221 μηνύματα την εβδομάδα. Τι συνεπάγεται όμως αυτό για ένα παιδί ή έφηβο;
Η επιδημία του σκυψίματος
Όπως εξηγεί ο Γιώργος Η. Γουδέβενος, φυσικοθεραπευτής, Dr manual medicine, επιστημονικός συνεργάτης Πανεπιστημίου Κρήτης, η «κληρονομιά» για τα παιδιά από την «επιδημία» σκυψίματος πάνω από τις λεγόμενες «έξυπνες» συσκευές είναι κυρτές σπονδυλικές στήλες, πόνοι στο κεφάλι, στον λαιμό, στον ώμο, στην πλάτη, στον αυχένα. Αλλά και στα δάχτυλα παρατηρείται πόνος και μούδιασμα, από το μανιώδες scrolling και τη γραφή μηνυμάτων και posts. Η παρατεταμένη χρήση των smartphones επηρεάζει διάφορα μέρη του σώματος των παιδιών, όπως επιβεβαιώνει και έρευνα από το Πανεπιστήμιο Swansea. Συγκεκριμένα, οι ερευνητές ανέφεραν μια μεγάλη αύξηση στον αριθμό των παιδιών που λαμβάνουν θεραπεία για πόνο στην πλάτη και στον λαιμό.
Τα tablet «τρώνε» τον ύπνο
Η επιβάρυνση, όμως, από τη χρήση τεχνολογίας υπάρχει και στο κεφάλαιο ύπνος, αφού σύμφωνα με έρευνα των κολεγίων Birkbeck και King’s του πανεπιστημίου του Λονδίνου, διαπιστώθηκε ότι όσα παιδιά αφιέρωναν περισσότερο χρόνο σε οθόνες, κοιμούνταν λιγότερο τα βράδια. Ενδεικτικά, για κάθε μία πρόσθετη ώρα χρήσης τάμπλετ μέσα στην ημέρα, το παιδί κοιμόταν κατά μέσο όρο σχεδόν 16 λεπτά λιγότερα τη νύχτα. Παράλληλα, όσα παιδιά έκαναν χρήση οθονών αφής, χρειάζονταν περισσότερο χρόνο για να αποκοιμηθούν.
Και σαμποτάρουν τις μαθητικές επιδόσεις
Η παρατεταμένη χρήση τεχνολογίας δυστυχώς αυξάνει κατά την εφηβεία, ενώ δεν είναι λίγες οι έρευνες που δείχνουν ότι επηρεάζεται αρνητικά και η σχολική απόδοση. Πιο συγκεκριμένα, έρευνα που διεξήχθη από το American Academy Pediatrics έδειξε ότι παιδιά που περνούν 2 έως 4 ώρες μπροστά στην οθόνη κάθε είδους έχουν 23% λιγότερες πιθανότητες να ολοκληρώσουν τη μελέτη τους και ότι το ποσοστό αυτό αυξάνει όσο αυξάνουν οι ώρες ενασχόλησης με την οθόνη.
Ο κανόνας 3-6-9-12
Για την πρόληψη όλων των παραπάνω προβλημάτων οι ειδικοί συστήνουν για τα παιδιά κάθε ηλικίας να μπαίνουν συγκεκριμένα όρια στο χρόνο χρήσης και να ενθαρρύνεται η συστηματική άσκηση και ένα υγιές ωράριο ύπνου.
Για τον καθορισμό των χρονικών ορίων όσον αφορά στην επαφή των παιδιών με τις οθόνες αρκετοί είναι αυτοί που συστήνουν τον κανόνα 3-6-9-12, που με απλά λόγια μεταφράζεται ως εξής: όχι τηλεόραση πριν τα 3, όχι ηλεκτρονικά παιχνίδια σε κονσόλα πριν τα 6, όχι internet πριν τα 9 και όχι social media πριν τα 12. Φυσικά, ανεξάρτητα από το αν τηρείται ο συγκεκριμένος κανόνας ή όχι, θα πρέπει πάντα να υπάρχει η γονική επίβλεψη όσον αφορά στην ποιότητα του περιεχομένου που βλέπει ένα παιδί. Ακολουθώντας αυτόν τον κανόνα, αλλά και άλλους θα καταφέρεις να είσαι καλύτερος γονιός στην ψηφιακή εποχή.
Διάβασε ακόμα:
3 βασικές ερωτήσεις για τη διατροφή του παιδιού
Παιδί, Δύναμη, Υπομονή. 3 Δυνατές Λέξεις Που Αξίζει Να Στηρίξεις Και Εσύ