Στα επόμενα 3 λεπτά:

-Ποιο είναι το ποσοστό των παιδιών που έχουν κινητό στην Ελλάδα.
-Τι να κάνεις για να κρατήσεις ένα παιδί μακριά από την οθόνη.




Αν είσαι γονιός με παιδιά σχολικής ηλικίας, σίγουρα είσαι εξοικειωμένος με αυτήν την εικόνα. Ένα κινητό ή tablet να αποτελούν την προέκταση του χεριού του παιδιού σου. Και παρά τα όποια όρια προσπάθησες να επιβάλεις αρχικά, είναι βέβαιο ότι στην πορεία θα έχεις διαπιστώσεις ότι τελικά δεν είναι και τόσο εύκολο να τηρηθούν.

Είτε επειδή σου ζήτησε το κινητό σου για να παίξει ένα παιχνίδι ή για να δει ένα video είτε επειδή του έδωσες κάποια στιγμή το δικό σου κινητό για να μπορείς να κατευνάσεις τις όποιες ανασφάλειές σου για το πού είναι και τι κάνει.

Τα παιδιά με κινητό στα χέρια είναι μια πραγματικότητα στις μέρες μας. Ποια ακριβώς όμως είναι η αλήθεια; Πόσο χρόνο αφιερώνουν πραγματικά τα παιδιά στη χρήση κινητού τηλεφώνου ή σε άλλου είδους οθόνες; Τα νούμερα μιλούν από μόνα τους και έρχονται μόνο για να προβληματίσουν.

Τελικά, πόσα παιδιά έχουν κινητό;

Η Focus Bari πιστοποιεί ότι 1 στα 6 παιδιά ηλικίας 5 έως και 12 ετών έχει κινητό τηλέφωνο. Η χρήση είναι αρκετά περιορισμένη σε ηλικίες μέχρι και τα 9 έτη, ενώ γίνεται πιο συχνή από την ηλικία των 10 ετών και πάνω.

Ποιο είναι το πραγματικό πρόβλημα;

Η πρόσβαση στο internet. Aυτό είναι το πραγματικό πρόβλημα. Έντονοι χρήστες του Διαδικτύου φαίνεται πως είναι τα Ελληνόπουλα ηλικίας από 5 έως και 12 ετών όπως επιβεβαιώνει η έρευνα Focus on Tech Life της Focus Bari. Η πρόσβαση στο internet όμως, όταν δεν είναι ελεγχόμενη, κρύβει πολλές παγίδες για ένα παιδί. Αυτός είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος που συνδέεται με τη χρήση κινητού από τα παιδιά.

Πιο συγκεκριμένα, 4 στα 5 παιδια ηλικίας 5 έως 12 ετών χρησιμοποιούν τακτικά το internet και 1 στα 3 επιλέγουν το tablet για τη σύνδεσή τους στο internet, σύμφωνα με τα στοιχεία που προκύπτουν από την πιο πάνω έρευνα.

Η πρόσβαση στο internet όμως, όταν δεν είναι ελεγχόμενη, κρύβει πολλές παγίδες για ένα παιδί.

4 στα 5 παιδιά ηλικίας 5-12 ετών είναι χρήστες του internet, κάτι που επιβεβαιώνει ότι η ενασχόληση με το διαδίκτυο ξεκινά από τις μικρές ηλικίες ενώ στις ηλικίες 10-12 η χρήση είναι σχεδόν καθολική. Αγγίζει δηλαδή το 92%.

Μπαίνοντας κανείς σε μεγαλύτερο βάθος στην ανάλυση των δεδομένων της εν λόγω έρευνας, διαπιστώνει ότι τα μεγαλύτερα παιδιά ηλικίας 10-12 ετών, καθώς και τα μικρότερα ηλικίας 5-6 ετών, χρησιμοποιούν ως κύρια συσκευή για τη σύνδεσή τους στο internet το smartphone, είτε το δικό τους είτε εκείνο των γονιών τους, ενώ οι ενδιάμεσες ηλικίες (7-9 ετών) προτιμούν το tablet.

Τι λένε οι επίσημες οδηγίες

Οι οδηγίες των παιδοψυχολόγων και άλλων ειδικών λένε πως η χρήση του internet από τα μικρά παιδιά θα πρέπει να γίνεται από έναν σταθερό υπολογιστή σε κοινή θέα των γονιών και όχι από μια φορητή συσκευή που μπορεί να κάνει το παιδί να απομονωθεί μακριά από τους γονείς και να είναι εκτεθειμένο στους κινδύνους που ελλοχεύουν στο Διαδίκτυο. Επίσης, υπάρχει σαφής οδηγία να μη γίνεται εκτεταμένη χρήση συσκευών όπως τα tablets και κινητού, μια και οδηγούν σε κακή θέση της σπονδυλικής στήλης, σε αντίθεση με την τοποθέτηση στο γραφείο.

Και πόση ώρα δαπανείται στη χρήση του;

Η έρευνα έδειξε ότι η χρήση του Διαδικτύου αποτελεί βασική συνήθεια του ελληνικού πληθυσμού, με το σερφάρισμα να διαρκεί κατά μέσο 3,5 ώρες την ημέρα. Αυτό με απλά λόγια στη ζωή ενός παιδιού συνεπάγεται και λιγότερη ώρα μελέτη, λιγότερη ώρα για άσκηση και ενεργετικό παιχνίδι, λιγότερη επαφή με συνομήλικα παιδιά δια ζώσης αλλά και επικοινωνία με τους γονείς του.

Τώρα επομένως που γνωρίζεις τα ακριβή νούμερα και δεν βασίζεσαι μόνο σε απλές υποψίες, καιρός είναι να προβληματιστείς σοβαρά. Τα πιο αυστηρά όρια θα πρέπει σίγουρα να αποτελέσουν το βασικό σου στόχο σε ότι αφορά την επαφή του παιδιού με οθόνες που εξασφαλίζουν πρόσβαση στο διαδίκτυο. Μην εστιάζεις όμως τόσο στις κλασικές απαγορεύσεις “μη” και “όχι”. Είναι γνωστό ότι δε φέρνουν πάντα το σωστό αποτέλεσμα. Τις περισσότερες φορές, για να κρατήσεις ένα παιδί μακριά από μια οθόνη, το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να του αφιερώσεις περισσότερο χρόνο. Χρόνο για να παίξετε, να επικοινωνήσετε, να βγείτε έξω βόλτα, να διαβάσετε, να μελετήσετε μαζί ή ακόμα και να δείτε μια ταινία ή ένα βιντεάκι στην οθόνη μαζί. Το “μαζί” είναι αυτό που κάνει την ποιοτική διαφορά σε αυτή την περίπτωση. Μην το ξεχνάς ποτέ αυτό. 

Για να λαμβανεις τα καλύτερα άρθρα μας στο email σου, γράψου στο Newsletter μας.

Διάβασε ακόμα:

Δίνει Το Παιδί Σου Πανελλήνιες; Γιατί Είναι Καλύτερα Να Του Πεις «Πάμε Βόλτα» Αντί «Διάβασε»

Προκαλούν Οι Οθόνες Μυωπία Στα Παιδιά;

Author(s)

  • Φλώρα Κασσαβέτη

    Δημοσιογράφος Υγείας και Ευεξίας

    Η Φλώρα Κασσαβέτη είναι δημοσιογράφος υγείας ευεξίας. Υπήρξε Αρχισυντάκτρια στο περιοδικό Forma και περιοδικό Παιδί και Νέοι Γονείς και στα site Τhriveglobal.gr και Bestofyou.gr του Ομίλου Αntenna.