Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Γιατί νιώθεις πιο άνετα με το σώμα σου τον χειμώνα.
-Τι να κάνεις για να νιώθεις πάντα άνετα.


Κάποιοι άνθρωποι αισθάνονται πιο άνετα με την εικόνα τους τους χειμερινούς μήνες, καθώς μπορούν πιο εύκολα να κρύψουν ή να καμουφλάρουν το σώμα του με τα ρούχα που φορούν.

Αντίθετα, το καλοκαίρι και ιδιαίτερα κατά την επίσκεψή τους στην παραλία, μπορεί να νιώθουν αμφιλεγόμενα συναισθήματα. Από τη μία μπορεί να αισθάνονται χαρά και ελευθερία, καθώς έρχεται το σώμα τους σε επαφή με το νερό και τον ήλιο και από την άλλη θεωρούν ότι εκθέτουν το σώμα τους στα μάτια των ξένων, οπότε και φοβούνται ότι ίσως γίνουν αντικείμενο σχολιασμού.

Χωρίς να το θέλουν, τα μάτια τους αρχίζουν και «σκανάρουν» τα σώματα των άλλων που βρίσκονται δίπλα τους και αρχίζουν τις συγκρίσεις, εστιάζοντας σε παραπανίσια κιλά, στην τυχόν χαλάρωση του δέρματος ή τα σημάδια γήρανσης.

Μερικοί φυσικά μπορεί να συνεχίζουν τις συγκρίσεις ακόμα και κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Μήπως όμως είσαι εσύ μία από αυτές τις περιπτώσεις;

Φυσικά αυτό δεν είναι ό,τι καλύτερο, αφού μια τέτοια αντιμετώπιση μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρή απώλεια αυτοπεποίθησης και αυτοεκτίμησης.

Χωρίς να το καταλάβεις ο αγώνας σου είναι διπλός:

α) να αλλάξεις την εικόνα που έχεις εσύ για τον εαυτό σου και β) να πάρεις την σωστή απόφαση ώστε να κάνεις κάτι για να αλλάξεις το σώμα σου.

Έχεις σκεφτεί τι θα ήταν ίσως πιο εύκολο αλλά και καλύτερο να κάνεις;

-Να δείξεις τη σχετική κατανόηση. Είναι σημαντικό να αποδεχθείς την αλλαγή στο σώμα σου (αν όντως υπάρχει λόγω ηλικίας, ασθένειας, εγκυμοσύνης κλπ).

-Να θέσεις ένα μικρό στόχο για αρχή. Κάθε φορά που τον πετυχαίνεις, πες ένα μεγάλο μπράβο στο εαυτό σου χωρίς όμως να επαναπαυτείς. Μόλις ολοκληρώσεις το μικροστόχο σου, θέσε τον επόμενο.

– Να καθιερώσεις σωστές συνήθειες. Όπως να εντάξεις όλο τον χρόνο τη σωστή διατροφή στο καθημερινό σου πρόγραμμα και την άσκηση στο εβδομαδιαίο σου πλάνο, αντί να το κάνεις αυτό μόνο όταν πλησιάζει το καλοκαίρι.

-Να μην πιέζεσαι. Απόφυγε να ακολουθήσεις προγράμματα διατροφής και μαθήματα γυμναστικής που δεν σου ταιριάζουν. Ψάξε να βρεις και να ακολουθήσεις αυτό που ταιριάζει καλύτερα σε εσένα, γιατί μόνο έτσι θα το κάνεις με ευχαρίστηση και όχι καταναγκαστικά.

-Να δώσεις χρόνο στον εαυτό σου. Μην έχεις την απαίτηση να αλλάξει σε σύντομο χρονικό διάστημα η εικόνα σου. Στην περίπτωση που δεν το καταφέρνεις μέσα στον δικό σου χρονικό ορίζοντα, μην ξαναγυρίσεις στο στάδιο της ενοχής και της χαμηλής αυτοεκτίμησης. Συνέχισε την προσπάθεια και θα τα καταφέρεις.

Τι άλλο να θυμάσαι:

Συχνά βοηθάει αντί να εστιάσεις στην εικόνα σου, να εστιάσεις στην υγεία και τη σωματική ευεξία σου. Αν το πρώτο και κύριο μέλημά σου είναι η υγεία σου,τόσο η σωματική όσο και η ψυχολογική, θα μάθεις να φροντίζεις τον εαυτό σου μέσα σε υγιή δεδομένα, πλαίσια και στόχους.

Διάβασε ακόμα:

Το Σύνδρομο Της Άσπρης Μπλούζας. Μήπως Σε Αφορά;

Οι Ιδανικές Επιλογές Για Τσιμπολόγημα Μπροστά Στον Υπολογιστή

Author(s)

  • Παρασκευή Γλάρου

    Προπονήτρια Αθλημάτων

    H Παρασκευή Γλαρού είναι Προπονήτρια Αθλημάτων, κάτοχος πιστοποίησης του ελληνικού δημοσίου επαγγελματικής κατάρτισης με ειδικότητα "Γυμναστική με Βάρη". Ασχολείται με εκγύμναση ομάδων, με σκοπό την ενδυνάμωση του σώματος σύμφωνα με τις ανάγκες του κάθε αθλήματος. Εργάζεται επίσης ως personal trainer με σκοπό την αποκατάσταση τραυματισμών, αλλά και την αύξηση της καρδιοαγγειακής λειτουργίας, αντοχής, δύναμης, ευλυγισίας και ευκινησίας.