Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Ποιες 8 συμπεριφορές να αποφεύγεις.
-Γιατί οι εύκολες απαντήσεις δε δίνουν λύσεις.


Στα 35 χρόνια της επαγγελματικής μου καριέρας είχα την τύχη να γνωρίσω πολλά επιτυχημένα άτομα. Τα τελευταία 12 χρόνια μελετάω τον όρο “επιτυχία” αλλά και το πόσο διαφορετικά  συμπεριφέρονται  σε σχέση με τους γύρω τους όλοι εκείνοι που επιτυγχάνουν. Τι κάνουν; Αποφεύγουν συγκεκριμένες αρνητικές συμπεριφορές και σκέψεις. Τις εξής 8:

Δεν κατηγορούν τους άλλους και δε βρίσκουν δικαιολογίες

Δεν πιστεύουν πως φταίνε οι άλλοι για ότι τους συμβαίνει, ούτε και πως ότι συμβαίνει είναι πέρα από τον έλεγχό τους. Δεν γκρινιάζουν και δεν το βάζουν κάτω. Αντίθετα, βλέπουν τα εμπόδια και ξέρουν τι πρέπει να κάνουν. Είναι υπεύθυνοι για τη ζωή και την καριέρα τους και έχουν ότι χρειάζεται για να τα καταφέρουν. Ακόμα και αν αποτύχουν, θα έχουν μάθει κάτι σημαντικό που θα τους βοηθήσει στο μέλλον.

Δεν ασχολούνται με μη ρεαλιστικά σενάρια

Τα επιτυχημένα άτομα δεν ασχολούνται με φανταστικά σενάρια που μπορεί μεν να τους προσφέρουν μία πρόσκαιρη ικανοποίηση αλλά δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Αντίθετα, είναι ρεαλιστές και δίνουν βάση στα αποτελέσματα που προκύπτουν από τις δράσεις τους. Βάζουν μεγάλους στόχους αλλά τους χωρίζουν σε μικρότερους και κάνουν μικρά βήματα που τους οδηγούν σε αυτούς, γιατί γνωρίζουν πως για να αγγίξεις την επιτυχία πρέπει να κάνεις μικρά και σταθερά βήματα.

Δεν είναι ποτέ αδύναμοι

Τα επιτυχημένα άτομα δεν φοβούνται εκφράσουν την άποψή τους, υποστηρίζουν με σθένος τον εαυτό τους και διαπραγματεύονται για εκείνον, τους γύρω τους και για ότι τους ενδιαφέρει, ανεξάρτητα από το τι συμβαίνει γύρω τους. Δεν ανησυχούν και δεν κρύβονται από τα προβλήματά τους. Αντιμετωπίζουν τις προκλήσεις με ηρεμία και σταθερότητα.

Τα επιτυχημένα άτομα δε φοβούνται τις αλλαγές. Ακολουθούν τις νέες τάσεις και τις υιοθετούν, έτσι ώστε να ευθυγραμμίζονται με τις ιδέες τους.

 

Δε σταματούν να επενδύουν στον εαυτό τους

Τα επιτυχημένα άτομα δεν διστάζουν να επενδύσουν σε χρήματα, ενέργεια και χρόνο για τον εαυτό τους προκειμένου να εξελιχθούν. Βάζουν σε προτεραιότητα τις ανάγκες τους και προσπαθούν να τις ικανοποιήσουν γνωρίζοντας ότι αυτό θα έχει αποτέλεσμα και για τους ίδιους και για τους γύρω τους.

Δεν αντιστέκονται στην αλλαγή

Τα επιτυχημένα άτομα δεν φοβούνται τις αλλαγές. Ακολουθούν τις νέες τάσεις και τις υιοθετούν, έτσι ώστε να ευθυγραμμίζονται με τις ιδέες τους. Είναι ευέλικτοι και γρήγοροι. Αντιδρούν πολύ γρήγορα σε ότι προκύπτει και δεν διστάζουν να αυτοσχεδιάζουν.

Δε βάζουν τις προτεραιότητες των άλλων πάνω από τις δικές τους

Τα επιτυχημένα άτομα ξέρουν τι μετράει περισσότερο για εκείνους καθώς γνωρίζουν τις προτεραιότητες, τις αξίες, τις ανησυχίες, την αποστολή και τον σκοπό τους. Έχουν αυτοπεποίθηση και ξέρουν ακριβώς προς ποια κατεύθυνση πρέπει να κινηθούν για να πραγματοποιήσουν τα όνειρά τους.  Για να μπορέσουν να το επιτύχουν, βάζουν προτεραιότητες τόσο στην προσωπική όσο και στην επαγγελματική τους ζωή. Γνωρίζουν πολύ καλά πού τελειώνουν τα όριά τους και πού ξεκινούν τα όρια των άλλων, ξέρουν ακριβώς πώς να χρησιμοποιούν τα ταλέντα τους και είναι αφοσιωμένοι στο όραμά τους. Γι’ αυτό λένε “όχι” σε καθετί που μπορεί να τους κάνει να λοξοδρομήσουν.

Δεν αμφιβάλλουν για τον εαυτό τους και το ένστικτό τους

Όσοι αμφιβάλουν για τον εαυτό τους έχουν έλλειψη εμπιστοσύνης στο ένστικτό τους, έχουν δεύτερες σκέψεις και συχνά απομακρύνονται από τον στόχο τους. Τα επιτυχημένα άτομα πιστεύουν στον εαυτό τους γνωρίζοντας βέβαια ότι δεν είναι τέλειοι και ότι έχουν  κενά που πρέπει να συνπληρώσουν. Συγχωρούν τα λάθη τους, αποδέχονται τον εαυτό τους καισυνεχίζουν με αισιοδοξία και ελπίδα γνωρίζοντας ότι και να κάνουν ένα λάθος βήμα, θα πάρουν σημαντικά μαθήματα για το μέλλον.

Τα επιτυχημένα άτομα γνωρίζουν πως για να αγγίξεις την επιτυχία πρέπει να κάνεις μικρά και σταθερά βήματα.

Δεν ψάχνουν εύκολες απαντήσεις

Τα επιτυχημένα άτομα σέβονται, είναι περίεργοι, εφευρετικοί, ικανοί, επίμονοι και ξέρουν πώς να ζητήσουν βοήθεια όταν και όπου την χρειάζονται. Αναγνωρίζουν την αξία τους και συμπεριφέρονται στους άλλους με ισότητα και δικαιοσύνη, όπως ακριβώς θέλουν να τους συμπεριφέρονται.  Ξέρουν τέλος ότι η επιτυχία τους είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την προσπάθειά τους και πως ο δρόμος για την επιτυχία δεν είναι σύντομος και δεν έχει εύκολες απαντήσεις. 

Διάβασε ακόμα:

Μάθε Να Χρησιμοποιείς Τα Λάθη Προς Όφελός Σου

4 Τρόποι Για Να Δουλεύεις Πιο Μεθοδικά

 

Author(s)

  • Kathy Caprino

    σύμβουλος επαγγελματικής και προσωπικής ανάπτυξης

    Η Kathy Caprino είναι συγγραφέας και σύμβουλος επαγγελματικής και προσωπικής ανάπτυξης.