Βαρέθηκες τα ξενύχτια στους χώρους νυχτερινής διασκέδασης και τις αμφιλεγόμενες ματιές στα σκοτάδια. Βαρέθηκες το φλερτ χωρίς παρακάτω από τον συνάδελφο στο γραφείο. Βαρέθηκες και τον τύπο στο γυμναστήριο που όλο σου λέει να κανονίσετε, όμως ποτέ δεν παίρνει τηλέφωνο. Στο μυαλό σου, πλέον, τριγυρίζει η σκέψη να περπατήσεις σε άλλα μονοπάτια αναζήτησης. Μπορεί, άραγε, το online dating να σε βοηθήσει να βρεις τον ιδανικό σύντροφο;

Φυσικά και μπορείς να δοκιμάσεις την τύχη σου. Περίπου ένας στους τρεις χρησιμοποιεί πλατφόρμες και εφαρμογές διαδικτυακών γνωριμιών, με βασικό στόχο να βρει σύντροφο. Το online dating, εξάλλου, είναι ένας δελεαστικός τρόπος να γνωρίσεις καινούργιους ανθρώπους. Το βασικό του προνόμιο; Αν δεν σου αρέσει κάποιος, απλά πατάς delete (κυριολεκτικά και μεταφορικά) και προχωράς στον επόμενο. Με τόση διαθεσιμότητα και με τις δεδομένες δυσκολίες που υπάρχουν στις σχέσεις, εύκολα καταλαβαίνεις γιατί ένας στους τρεις θα στραφεί σε αυτό τον δρόμο. Παρόλα αυτά είναι σημαντικό να γνωρίζεις τα εξής:

Δεν είναι βέβαιο ότι θα απολαύσεις μία θετική εμπειρία

Πρόσφατη έρευνα της Kaspersky Lab δείχνει ότι οι χρήστες που αναζητούν online “τον ιδανικό σύντροφο” μπορεί να καταλήξουν απογοητευμένοι. Κάποιοι έρχονται σε επαφή με ψεύτικες πληροφορίες και φωτογραφίες, άλλοι με ανεπιθύμητα links, και άλλοι με αμφίβολα άτομα, που προσπαθούν να αποσπάσουν πληροφορίες από αυτούς με σκοπό την απάτη.

Είναι δύσκολο να διακρίνεις την αλήθεια

Δεν είναι όλα εύκολα για εκείνους που ψάχνουν για έναν μόνιμο σύντροφο στο διαδίκτυο. Κι αυτό γιατί αργά ή γρήγορα (συνήθως γρήγορα) έρχονται αντιμέτωποι με μεγάλη ποσότητα ψευδών πληροφοριών. Σημαντικός αριθμός των χρηστών εκμεταλλεύονται τις ψηφιακές υπηρεσίες για να φιλτράρουν και να διαστρεβλώσουν τις προσωπικές τους πληροφορίες στον online κόσμο, με τρόπο που δεν είναι δυνατός στον φυσικό κόσμο. Τα αποτελέσματα της έρευνας είναι ξεκάθαρα και σ’ αυτή την περίπτωση. Οι περισσότεροι από τους μισούς χρήστες παραδέχονται ότι ψεύδονται όταν φλερτάρουν διαδικτυακά – παραποιώντας πληροφορίες – προκειμένου να παρουσιάζονται πιο ελκυστικοί και καλύτεροι από ό,τι πραγματικά είναι.

Θα δυσκολευτείς να βρεις την αληθινή αγάπη

Εφόσον παίρνουμε ως δεδομένο ότι το διαδικτυακό ραντεβού είναι ως επί το πλείστον ένα πεδίο γεμάτο με ψεύτικες πληροφορίες, είναι φυσικό να δυσκολεύει εκείνους που αναζητούν την αγάπη ή μια μόνιμη συντροφική σχέση. Δεν είναι τυχαίο, εξάλλου, πως η έρευνα έδειξε ότι εκείνοι που ψάχνουν για την «αδελφή ψυχή» τους στις πλατφόρμες διαδικτυακών γνωριμιών ανήκουν στη μειονότητα. Γενικά, μόνο το 11% χρησιμοποιεί τα διαδικτυακά ραντεβού με σκοπό να βρει ένα σύντροφο ζωής, με τον οποίο πιθανόν να έφτανε στον γάμο. Πράγμα που σημαίνει ότι, αν ψάχνεις για μόνιμο σύντροφο με σοβαρούς σκοπούς μέσω online dating, οι πιθανότητές σου να τον ή την βρεις είναι μάλλον περιορισμένες. Αντίθετα, η έρευνα δείχνει ότι οι μισοί χρήστες τέτοιων εφαρμογών παραδέχονται ότι καταφεύγουν σε αυτές απλά για διασκέδαση, ενώ ο ένας στους δέκα έχει ακόμα πιο ξεκάθαρες βλέψεις: ψάχνει μόνο για σεξ, χωρίς να ενδιαφέρεται για σχέση.

Οι περισσότεροι από τους μισούς χρήστες παραδέχονται ότι ψεύδονται όταν φλερτάρουν διαδικτυακά προκειμένου να παρουσιάζονται πιο ελκυστικοί και καλύτεροι από ό,τι πραγματικά είναι.

Γι’ αυτό πριν το δοκιμάσεις να θυμάσαι

Φυσικά υπάρχουν και οι τυχερές περιπτώσεις. Εκείνων δηλαδή που κατάφεραν να βρουν έναν ταίρι που ανταποκρίνεται στις προσδοκίες τους κι εκείνων που έφτασαν ακόμα και στον γάμο μέσα από αυτό το μονοπάτι γνωριμιών. Πριν αποφασίσεις, όμως, να εμπλακείς κι εσύ σε μια δημοφιλή διαδικτυακή τάση, θα πρέπει να έχεις κατά νου ότι – δυστυχώς – υπάρχουν και άνθρωποι που θέλουν να χρησιμοποιούν το διαδίκτυο για κακόβουλους σκοπούς.

Παρόλο, λοιπόν, που δεν θα σε συμβουλεύαμε να αποφύγεις συνολικά το online dating, σίγουρα θα σε παροτρύνουμε να εξετάσεις την ασφάλειά του σε κάθε σου βήμα. Η αυξημένη επίγνωση, συνοδευόμενη από μια εφαρμογή που μπορεί να ανταποκρίνεται σε διαφορετικές καταστάσεις και να προστατεύει κάθε συσκευή που χρησιμοποιείς για dating από online απειλές, είναι ο καλύτερος τρόπος για να ξεκινήσεις.

Διάβασε ακόμα:

Έρευνα: Τα Emojis Οδηγούν Πιο Γρήγορα Στο Σεξ

Τι Ψάχνουν Οι Γυναίκες Στο Online Dating

Author(s)

  • Φλώρα Κασσαβέτη

    Δημοσιογράφος Υγείας και Ευεξίας

    Η Φλώρα Κασσαβέτη είναι δημοσιογράφος υγείας ευεξίας. Υπήρξε Αρχισυντάκτρια στο περιοδικό Forma και περιοδικό Παιδί και Νέοι Γονείς και στα site Τhriveglobal.gr και Bestofyou.gr του Ομίλου Αntenna.