Το πρώτο πράγμα που χρειάζεται να ξέρεις αν είσαι άνδρας είναι ότι σε σχέση με τις γυναίκες προσέχεις λιγότερο την υγεία σου και έχεις την τάση να αμελείς τους προληπτικούς ελέγχους. Φυσικά, υπάρχουν και εξαιρέσεις. Αν, όμως, δεν ανήκεις σε αυτές τις εξαιρέσεις, καλό είναι να μάθεις τουλάχιστον κάποια ενδιαφέροντα πράγματα για το κίνημα Μοvember.

5 ενδιαφέροντα για το κίνημα Movember

-Είναι ένα παγκόσμιο κίνημα που γιγαντώνεται χρόνο με τον χρόνο και αναδεικνύει τη σημασία της ανδρικής πρόληψης.

-Κάθε Νοέμβριο, οι άνδρες σ’ όλη την υφήλιο αφήνουν μουστάκι, υπενθυμίζοντας στον εαυτό τους την υποχρέωση να δώσουν προτεραιότητα  στην πρόληψη.

-Η λέξη Movember είναι σύνθετη: από τις λέξεις Νοέμβριος (November) και μουστάκι (moustache) και μας θυμίζει ότι η πρόληψη δεν αφορά μόνο τις γυναίκες.

-Η εξάπλωση του Movember οφείλεται στις Mo Sistas γυναίκες, που προσπαθούν να πείσουν τους άνδρες στο περιβάλλον τους να ενισχύσουν το κίνημα και φυσικά να προσέχουν περισσότερο την υγεία τους.

-Στις σημαντικές υπενθυμίσεις του κινήματος συμπεριλαμβάνονται βασικές συμβουλές για την καλύτερη υγεία των ανδρών. Ο μήνας Νοέμβριος, επομένως, ντυμένος με μουστάκι, υπενθυμίζει σε κάθε άνδρα:

Να αθλείται. Να λέει όχι στο κάπνισμα. Να περιορίσει το αλκοόλ. Να ελέγχει το βάρος του. Να εμπλουτίσει τη διατροφή του με φρούτα και λαχανικά. Να πίνει καθημερινά άφθονο νερό. Να ελέγχει το άγχος του. Να χρησιμοποιεί προφυλακτικό. Να κάνει τον απαραίτητο προληπτικό έλεγχο σε ετήσια βάση και να εμπιστεύεται τον γιατρό του αμέσως μόλις εμφανίσει συμπτώματα.

Με αφορμή το Movember 

Έχοντας ως βασικό στόχο την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση στο θέμα της ανδρικής πρόληψης, η μη κερδοσκοπική εταιρεία ΑΚΟΣ  (www.akoslife.com) πραγματοποιεί εκδήλωση με τη στήριξη της Ουρολογικής Κλινικής του Γενικού Κρατικού Νοσοκομείου Αθηνών και του Συλλόγου Παλαιμάχων Αθλητών Καλαθοσφαίρισης Ελλάδας. Το τρίπτυχο της φετινής εκδήλωσης, που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 3 Νοεμβρίου στις 11 το πρωί στην Αίγλη Ζαππείου, είναι καρκίνος του προστάτη, καρκίνος του πνεύμονα και αιφνίδιος θάνατος στους άνδρες.

Με αφορμή την εκδήλωση, η Πρόεδρος της ΑΚΟΣ, Δρ. Δέσποινα Κατσώχη, επισημαίνει: «Υπάρχουν εξετάσεις γένους … αρσενικού. Όπως η μαστογραφία και το τεστ ΠΑΠ σώζουν πολλές γυναικείες ζωές, έτσι και οι άνδρες έχουν τις δικές τους προληπτικές εξετάσεις. Πρωτίστως, πρέπει να μάθουν να αυτοεξετάζουν τους όρχεις τους και, όταν αντιληφθούν κάποια αλλαγή, να επισκέπτονται άμεσα τον γιατρό. Και να μη φοβούνται τον ουρολόγο. Το PSA σε συνδυασμό με τη δακτυλική εξέταση, το διορθικό υπερηχογράφημα και τη βιοψία προστάτη βοηθούν στη λήψη σωστών θεραπευτικών αποφάσεων. Μετά τα 50, να υποβάλλονται σε κολονοσκόπηση ανά δεκαετία και να αφαιρούν τυχόν πολύποδες και να μην αμελούν τον έλεγχο αρτηριακής πίεσης και χοληστερίνης. Ό,τι ωφελεί, εξάλλου, τον προστάτη, ωφελεί και την καρδιά!». 

Ένας νέος σύλλογος

Κάτι επίσης ενδιαφέρον είναι ότι, στο πλαίσιο της εκδήλωσης, θα παρουσιασθεί και ο νέος σύλλογος «Προασπίζω», ο οποίος κάνει τα πρώτα του βήματα με τη στήριξη της ΑΚΟΣ. Ο «Προασπίζω», Πανελλήνιος Σύλλογος Ασθενών και Φίλων Ενάντια στον Καρκίνο του Προστάτη, είναι το όχημα των ασθενών με καρκίνο του προστάτη για να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους και να ευαισθητοποιήσουν την κοινή γνώμη, απέναντι σε μία ασθένεια της οποίας η έγκυρη διάγνωση διασφαλίζει την ολοκληρωτική θεραπεία της.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης θ’ αποδώσουν λογοτεχνικά κείμενα στο πνεύμα της ημέρας ο σκηνοθέτης Δημήτρης Τάρλοου και ο ηθοποιός Χρήστος Λούλης.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης ο stand up comedien Λάμπρος Φισφής θα σχολιάσει, με τον ιδιαίτερο τρόπο του, τον Movember και τις ανδρικές συνήθειες.

Διάβασε ακόμα:

Έχεις Ένα Λεπτό; Κάνε Κάτι Καλό Για Την Υγεία Σου

Οι Άντρες ή Οι Γυναίκες Κινδυνεύουν Περισσότερο Από Την Έλλειψη Άσκησης;