Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

– Πώς τα όσπρια ξεγελούν την πείνα σου.
– Τι πρέπει να προσέξεις αν κάνεις γυμναστική. 


Ξέρεις ότι η νηστεία φαίνεται να πλησιάζει αρκετά τις αρχές της Μεσογειακής διατροφής; Ή ότι φαίνεται να έχει προστατευτική δράση για την καρδιά και το συκώτι; Ξέρεις ότι η μειωμένη πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών και χοληστερόλης φαίνεται ότι μειώνει τη πιθανότητα εμφάνισης διαφόρων μορφών καρκίνου;

Βρισκόμαστε στη Μεγάλη Εβδομάδα και εάν δεν έχεις ήδη ξεκινήσει να νηστεύεις, ίσως το σκέφτεσαι και ίσως θα έπρεπε να το σκέφτεσαι, καθώς η νηστεία έχει πολλά πλεονεκτήματα και συστήνεται να πραγματοποιείται από την πλειοψηφία του κόσμου, με εξαίρεση άτομα με προβλήματα υγείας όπου η κατανάλωση ζωικής πρωτεΐνης και γαλακτοκομικών κρίνεται απαραίτητη!

Ποιες είναι όμως οι παγίδες που κρύβει η νηστεία; Ας απαντήσουμε στις πιο συνηθισμένες ερωτήσεις των ανθρώπων που ακολουθούν ένα πρόγραμμα διατροφής.

Οι πιο hot ερωτήσεις για τη νηστεία

1.Μπορώ να εφαρμόσω ένα πρόγραμμα νηστείας και να αδυνατίσω;

Φυσικά! Χωρίς να γνωρίζουμε τον λόγο για τον οποίο έχει δημιουργηθεί αυτή η παρερμηνεία η απάντηση είναι θετική. Τα άτομα που νηστεύουν και παράλληλα ακολουθούν υποθερμιδική διατροφή θα χρειαστεί να προσέξουν το τσιμπολόγημα λόγω πείνας, καθώς και την άναρχη κατανάλωση υδαταναθρακικών τροφών (σιτηρά, ζυμαρικά, μπισκότα, γλυκά) οι οποίες δεν θα μας χορτάσουν αλλά αντίθετα θα μας κάνουν πολύ σύντομα να πεινάσουμε ξανά!

Ποια είναι η λύση; Να καταγράφεις καθημερινά ημερολόγια κατανάλωσης τροφής και συχνά πυκνά να επιλέγεις να καταναλώσεις φρούτα αντί μία σοκολάτα υγείας.

2.Πώς θα μπορέσω να μην πεινάω πολύ;

Η λύση βρίσκεται στα όσπρια! Μπορείς λοιπόν να βράσεις στην αρχή της εβδομάδας μία μεγάλη ποσότητα οσπρίων όπως τα μαυρομάτικα ή οι φακές και να τα προσθέτεις σε κάθε σαλάτα μέσα στην ημέρα μαζί με λίγους ξηρούς καρπούς/ αβοκάντο/ πλιγούρι/ κινόα/ φαγόπυρο! Με αυτό τον τρόπο θα δημιουργήσεις γευστικές και ευφάνταστες σαλάτες ενώ παράλληλα θα προσλάβεις την άπαχη πρωτεΐνη που περιέχεται στα όσπρια και θα σε κρατήσει χορτάτο για περισσότερο!

Επιπλέον, προσπάθησε να μαγειρεύεις θαλασσινά (ψητά, βρασμένα ή μαγειρεμένα) προκειμένου να αυξήσεις περαιτέρω την πρόσληψη της πρωτεΐνης!

3.Μπορώ να νηστέψω και να συνεχίσω να γυμνάζομαι;

Η απάντηση σε αυτή την ερώτηση έχει να κάνει με το είδος, την ένταση και τη διάρκεια της άσκησης. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι εάν γυμνάζεσαι συστηματικά (πάνω από 5 ώρες ανά εβδομάδα), είσαι κρεατοφάγος και εφαρμόσεις νηστεία, μάλλον θα αισθανθείς μία ήπια ατονία, η οποία όμως θα παρέλθει με το πέρας της νηστείας! Σε αυτή την περίπτωση τα παραπάνω tips κρίνονται μάλλον απαραίτητα σε εσένα!

4.Γιατί πάντα στη νηστεία παχαίνω; Μήπως ο υδατάνθρακας με παχαίνει;

Άλλος ένας μύθος για το αδυνάτισμα. Όχι! Δεν παχαίνει ο υδατάνθρακας, ο οποίος αποτελεί τη βάση μίας ισορροπημένης διατροφής, αλλά η ποιότητα και η ποσότητα των υδατανθρακικών φαγητών που καταναλώνονται! Για παράδειγμα εάν για σνακ επιλέξεις να καταναλώσεις σοκολάτα υγείας αντί για 3 φρούτα είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα πεινάσεις νωρίτερα, ότι δεν θα προμηθεύσεις τον οργανισμό με ωφέλιμες βιταμίνες και μέταλλα, ενώ η ολοκλήρωση του γεύματος με τη σοκολάτα έχει γίνει στον υποδεκαπλάσιο χρόνο με αποτέλεσμα ο εγκέφαλος να μην έχει λάβει τόσο καλά το μήνυμα του κορεσμού! Επιπλέον, στην περίοδο της νηστείας μάλλον επειδή στερούμαστε κάποια φαγητά έχουμε την τάση να «επιβραβεύουμε» λανθασμένα τον εαυτό μας με πιο απαγορευμένα φαγητά τα οποία όμως, δεδομένου ότι δεν μας χορταίνουν τείνουμε να υπερκαταναλώνουμε!

Διάβασε ακόμα:

Περί Νηστείας Ο Λόγος

Κι Όμως Η Ώρα Που Ασκείσαι Μπορεί Να Επηρεάζει Τον Ύπνο Σου

Author(s)

  • Μαριέττα Μαρκούση

    Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

    Η Μαριέττα Μαρκούση είναι Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος MSc, απόφοιτος του τμήματος Κλινικής Διαιτολογίας-Διατροφής του Χαροκοπείου Παν/μίου Αθηνών. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών στο τμήμα Εφαρμοσμένης Διαιτολογίας-Διατροφής με ειδίκευση στη διατροφή και άσκηση. Από το 2010 έως σήμερα διατηρεί γραφείο στην περιοχή της Αθήνας, ενώ από τον Απρίλιο του 2013 διατηρεί μια νέα διαιτολογική μονάδα στην περιοχή της Νέας Ερυθραίας. Το ερευνητικό της ενδιαφέρον προσδιορίζεται σε θέματα διατροφικής παρέμβασης σε ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα βάσει των αρχών της μεσογειακής διατροφής, το οποίο αποτέλεσε τον τίτλο της πτυχιακής της διατριβής, καθώς και στα επίπεδα υδάτωσης στην βελτίωση της ποδηλατικής απόδοσης που αποτέλεσε τον τίτλο της μεταπτυχιακής της διατριβής.