Η πανδημία ανάγκασε πολλούς οργανισμούς να αλλάξουν την στρατηγική προσλήψεων νέων πτυχιούχων. Μάθετε τι μπορείτε να κάνετε για να ενισχύσετε τις ενέργειες προσλήψεών σας.

Δεν προκαλεί έκπληξη, το γεγονός ότι η πανδημία άλλαξε ριζικά τον τομέα της εργασίας. Ο μετασχηματισμός έχει επισπευσθεί σε πολλούς οργανισμούς παγκοσμίως: η εξ’ αποστάσεως και η υβριδική εργασία είναι εδώ για να μείνουν, επομένως οι δεξιότητες που απαιτούνται έχουν αλλάξει. Οι πρόσφατες προκλήσεις έχουν επιφέρει αλλαγές και στην επιλογή ταλέντων (talent acquisition), και ειδικότερα στην πρόσληψη πτυχιούχων. Οι οργανισμοί αναγκάστηκαν να αναθεωρήσουν πώς προσελκύουν, επιλέγουν και αναπτύσσουν άτομα.

Δεν είναι, όμως, μόνο οι οργανισμοί που έχουν επηρεαστεί καθώς οι νέοι πτυχιούχοι είχαν μια διαφορετική εμπειρία σπουδών σε σχέση με  εκείνους που αποφοίτησαν τα προηγούμενα χρόνια. Λόγω της πανδημίας, οι νέοι απόφοιτοι έχουν χάσει πολύτιμες εμπειρίες στο πανεπιστήμιο, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις δεν είχαν ευκαιρίες πρακτικής άσκησης σε οργανισμούς. Ως εκ τούτου, οι οργανισμοί δεν θα πρέπει να αναμένουν το ίδιο σύνολο δεξιοτήτων και εμπειριών από τους πρόσφατους graduates όπως ανέμεναν από τις προηγούμενες γενιές και επομένως θα πρέπει να αναθεωρήσουν τις διαδικασίες πρόσληψης ώστε να συνάδουν με τα νέα δεδομένα.

Προσλαμβάνοντας πτυχιούχους το 2022

Τη στιγμή που ο αριθμός των ατόμων που αποφοιτούν κάθε χρόνο καταγράφει ιστορικά υψηλά, υπάρχει ένα συνεχώς αυξανόμενο ποσοστό ατόμων που επιλέγουν να συνεχίσουν την εκπαίδευση προτού ξεκινήσουν την προσπάθειά για είσοδο στην αγορά εργασίας. Παρόλα αυτά, με αρκετούς αποφοίτους του 2020 και 2021 να αναζητούν για θέσεις εργασίας, οι περισσότεροι οργανισμοί είναι πιθανόν να λάβουν έναν υψηλό αριθμό αιτήσεων για τους graduateρόλους τους. Μάλιστα, σύμφωνα με το ISE 2022 Report, κατά το 2021 κατατέθηκαν 91 αιτήσεις ανά graduate θέση. Αυτό αποτελεί το υψηλότερο ποσοστό που έχει καταγραφεί στην ιστορία.

Το 2022 είναι η χρονιά των αλλαγών. Ο αριθμός των graduate θέσεων έχει επιστρέψει στα προ-πανδημίας επίπεδα, και είναι πιθανόν να αυξηθεί περεταίρω. Επομένως, οι οργανισμοί πρέπει να προετοιμαστούν για έναν ακόμα μεγαλύτερο αριθμό αιτήσεων και για μια γενιά πτυχιούχων με διαφορετικές δεξιότητες και απαιτήσεις. Οι εξελιγμένοι ρόλοι εργασίας οδηγούν τους οργανισμούς σε αυξημένη πίεση για να επιλέξουν τους καταλληλότερους υποψήφιους ,αποτελεσματικά και με ακρίβεια από μια ευρύτερη ομάδα ταλέντων, βασιζόμενοι σε νέα κριτήρια.

Πού χρειάζεται να εστιάσετε στην διαδικασία πρόσληψης πτυχιούχων

Παρά τις δυσκολίες που προκάλεσε η πανδημία, οι απόφοιτοι του 2020-2022 είναι αποδεδειγμένα ανθεκτικοί. Έχουν να προσφέρουν πολλά σπουδαία χαρακτηριστικά, από τα οποία μπορεί σίγουρα να επωφεληθεί οποιοσδήποτε οργανισμός -είναι γνώστες της τεχνολογίας, έτοιμοι να αποδείξουν το δυναμικό τους και αποφασισμένοι να δημιουργήσουν μια κοινωνία με μεγαλύτερη κατανόηση και διαφορετικότητα. Έτσι, οι διαδικασίες πρόσληψης πτυχιούχων από το 2022 και έπειτα.

Για να προσελκύσετε και να εντοπίσετε τους καλύτερους graduates, θα πρέπει να κάνετε τον οργανισμό σας να ξεχωρίσει στα μάτια των υποψηφίων μέσω μιας διαδικασίας που προβάλει με διαφάνεια την κουλτούρα σας και προσφέρει ίσες ευκαιρίες σε όλους τους συμμετέχοντες.

Το SHL Graduate Solution θα προσφέρει μια ολοκληρωμένη εμπειρία, από την αρχή μέχρι το τέλος και σας δώσει σε βάθος πληροφορίες για τους υποψηφίους, βασισμένες σε δεδομένα.

Αποτελείται από 3 βασικά μέρη, κάποιος θα μπορούσε να τα ονομάσει και τα 3Ε, τα οποία είναι:

Experience: Μεθοδολογίες που προωθούν την κουλτούρα του οργανισμού και είναι προσβάσιμες απ’ όλες τις συσκευές.

Efficiency: Αυξήστε την αποτελεσματικότητα στις προσλήψεις σας αξιολογώντας περισσότερους υποψηφίους από ποτέ, με ευέλικτες και εύχρηστες διαδικασίες.

Effectiveness: Μετρήστε τα κρίσιμα competencies που βάσει έρευνας έχουν τη μεγαλύτερη σημασία για graduates.

Αυτό το solution μπορεί επίσης εύκολα να επεκταθεί και να προσαρμοστεί, κάτι που είναι εξαιρετικά χρήσιμο για το screening μεγάλου όγκου υποψηφίων, καθώς ο αριθμός των αιτούντων graduate συνεχίζει να αυξάνεται, ακόμη και στην μετά-την-πανδημία εποχή.

Για να μάθετε περισσότερα κατεβάστε τον Οδηγό μας με τις πρακτικές συμβουλές σχετικά με το πώς να επιτύχετε στην πρόσληψη πτυχιούχων το 2022!

Author(s)

  • Evalion - SHL

    Η επιστήμη πίσω από τις αποφάσεις επιλογής και ανάπτυξης προσωπικού

    Στην Evalion-SHL Greece & Cyprus, συνδυάζουμε την επιστήμη της εργασιακής ψυχολογίας και το data science με στόχο να υποστηρίξουμε τoυς οργανισμούς να αναπτυχθούν μέσα από το δυναμικό των ανθρώπων τους. Οι έμπειροι εργασιακοί ψυχολόγοι/ σύμβουλοι μας, σε συνδυασμό με τις επιστημονικά αποδεδειγμένες μεθοδολογίες που διαθέτουμε, είναι σε θέση να υποστηρίξουν οποιονδήποτε οργανισμό, ανεξαρτήτως μεγέθους, να προσελκύσει, αξιολογήσει και αναπτύξει το πιο σημαντικό του πλεονέκτημα- τους ανθρώπους του. Από το 1991, υποστηρίζουμε τις αποφάσεις που σχετίζονται με το ανθρώπινο δυναμικό με το εκτενέστερο portfolio υπηρεσιών και οι λύσεων που είναι επιστημονικά τεκμηριωμένες, πρωτοποριακές, προωθούν τις ίσες ευκαιρίες, ενσωματώνουν την οπτική του πελάτη και χτίζουν εμπιστοσύνη.