Αφιερώνουμε πάρα πολλές ώρες από την μέρα μας σε ασχολίες που αποφέρουν χρήματα, σε βαθμό που μας καθορίζουν ως προσωπικότητες. Ζούμε παίρνοντας αποφάσεις για χρήματα χωρίς να σκεφτόμαστε πολύ πώς αθροίζονται. Ωστόσο, όσο η καριέρα σου προχωρά, συνειδητοποιείς ότι το να κερδίζεις όλο και περισσότερα χρήματα δεν αποτελεί τόσο μεγάλο συναισθηματικό όφελος μακροπρόθεσμα.

Η οικονομική ευεξία αφορά το αίσθημα ασφάλειας και σιγουριάς ότι έχεις τα απαραίτητα χρήματα για να καλύψεις τις ανάγκες σου, ότι έχεις τον έλεγχο των οικονομικών σου και την ελευθερία να κάνεις κάποιες επιλογές που σου επιτρέπουν να απολαμβάνεις τη ζωή σου. Η αναζήτηση της οικονομικής ευεξίας σε βοηθάει να σκεφτείς, να κατανοήσεις και να εκτιμήσεις τη σχέση σου με τα χρήματα. 

Η οικονομική ευεξία σχετίζεται με την αντιμετώπιση της προσωπικής οικονομικής κατάστασης με ολιστικό τρόπο, πέρα από τα έσοδα και τα έξοδα. Προσεγγίζει τα οικονομικά ζητήματα υπό το πρίσμα της αλληλεπίδρασής τους με άλλους τομείς της ζωής και της συμπεριφοράς μας. Το κυνήγι του χρήματος μπορεί να οδηγήσει στην απώλεια σκοπού και νοήματος. Όλοι μας έχουμε την έμφυτη ανάγκη να βελτιώσουμε τη σχέση μας με το χρήμα ώστε να έχουμε μια πιο ολοκληρωμένη ζωή. Η ιδέα της οικονομικής ευεξίας προσπαθεί να καλύψει αυτήν την ανάγκη και να συμβάλλει στη δημιουργία μιας υγιούς σχέσης με το χρήμα. 

Ακολουθούν μερικές συμβουλές που μπορεί να σε βοηθήσουν 

Κάνε προϋπολογισμό

Το να γνωρίζεις τα έσοδα, τα έξοδα και τα διαθέσιμα χρήματά σου, αφού πληρώσεις τους λογαριασμούς σου, θα σου δώσει αυτοπεποίθηση να πάρεις σωστές αποφάσεις. Έχοντας επίγνωση της κατάστασης θα σε βοηθήσει να μην παρεκκλίνεις από τον προϋπολογισμό και να μην το μετανιώσεις μετά.

Απόφυγε τις εισοδηματικές συγκρίσεις

Οι έρευνες δείχνουν ότι η σύγκριση με τους φίλους μας ή τους συναδέλφους μας μειώνει την ικανοποίηση. Κράτα στο μυαλό σου ότι όλοι έχουμε διαφορετικές προτεραιότητες και ευχαριστιόμαστε με διαφορετικά πράγματα. Για παράδειγμα, μπορεί να προτιμάς να ταξιδεύεις παρά να αγοράσεις ένα μεγάλο σπίτι ή ένα ακριβό αυτοκίνητο. 

Βρες τα θετικά 

Έρευνα στον τομέα της νευροεπιστήμης έχει δείξει ότι το να εξασκείς την ευγνωμοσύνη σου τακτικά μπορεί να σε βοηθήσει να αναδομήσεις τον εγκέφαλό σου. Το αίσθημα ευγνωμοσύνης ενεργοποιεί την παραγωγή φυσικών “αντικαταθλιπτικών”, όπως η σεροτονίνη και η ντοπαμίνη, κάτι που σου δίνει μια αίσθηση ευχαρίστησης και ευεξίας. Προσπάθησε να γράφεις 3 πράγματα καθημερινά για τα οποία αισθάνεσαι ευγνώμων. 

Οι παραπάνω συμβουλές θα σε βοηθήσουν να προσεγγίσεις την οικονομική ευεξία ολιστικά και να αντιμετωπίζεις τα χρήματα με διαφορετικό τρόπο.

Διάβασε ακόμα:

Η “Κατάρα” Της Ευφυΐας

Η Δύναμη Των Ερωτήσεων Είναι Θεμέλιο Της Δημιουργικότητας

Author(s)

  • Ελίζα Σακκά

    Content Editor

    Η Ελίζα Σακκά είναι content editor και social media manager.