Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Γιατί τα μυστικά δεν είναι συνυφασμένα με την ιδιωτικότητα.
-Ποια είναι τα τοξικά μυστικά.


Σε κάθε ζωή υπάρχουν πάντα και τα μυστικά. Τα μυστικά είναι αναπόσπαστο μέρος της ανθρώπινης επικοινωνίας, είτε αυτή αφορά σε άτομα, ζευγάρια, οικογένειες ακόμη και σε κυβερνήσεις.

Τα μυστικά δεν πρέπει να συγχέονται με την έννοια της ιδιωτικότητας, που είναι υγιές χαρακτηριστικό των ενηλίκων. Αποτελούν σύμπλοκο φαινόμενο που διαστρεβλώνει πεποιθήσεις και διαταράσσει τις σχέσεις. Ένα πάρτι γενεθλίων έκπληξη («τρυφερό» μυστικό) καταλαβαίνουμε εύκολα πως είναι διαφορετικό από μια κρυμμένη αιμομιξία (επικίνδυνο μυστικό).

Υπάρχουν μυστικά και μυστικά 

Τα μυστικά διαφέρουν μεταξύ τους, στον βαθμό που επηρεάζουν τις σχέσεις στην οικογένεια (ποιος ξέρει τι και για ποιον),  στο ποιον αφορούν (τα μέλη της οικογένειας μεταξύ τους ή τα μέλη της οικογένειας με το κοινωνικό σύνολο) και στο πόσο επηρεάζουν την λειτουργικότητα των μελών (το μυστικό επηρεάζει μία σχέση ή συνολικά τις σχέσεις ενός προσώπου;).

Τοξικά μυστικά μπορεί να αφορούν σε θέματα σεξουαλικότητας, υιοθεσίες,  ενδοοικογενειακής βίας, περιόδους φυλάκισης, είδος φυλής, πορνεία, ασθένεια, χρήση ουσιών, αιμομιξία, θάνατο και άλλα δυσάρεστα γεγονότα ή καταστάσεις.

Οι δυσλειτουργικές οικογένειες σχεδόν πάντα κρύβουν τέτοια ή και μικρότερης σημασίας μυστικά. Στην προσπάθειά τους να κρύψουν κάτι, επιδιώκουν να το κάνουν αόρατο και δημιουργούν γύρω τους σκιές μέσα στις οποίες ζουν. Δίνουν συνεχώς μια μάχη για να καλύψουν αυτό που ζητά να έρθει στο φως. Ο φόβος της «διαρροής» του μυστικού κρύβει την αποκάλυψη ενός ανείπωτου πόνου. 

Γιατί οι άνθρωποι κρατάμε μυστικά

Οι άνθρωποι κρατούν μυστικά για να προστατέψουν τους εαυτούς τους ή άλλα μέλη της οικογένειας από επώδυνα συναισθήματα και πένθη. Ένα μυστικό γίνεται επικίνδυνο, όταν αποκρύπτονται πληροφορίες από αυτόν που δικαιούται να τις μάθει, όπως για παράδειγμα τα παιδιά, και είναι τότε που διαισθάνεται πως κάτι λείπει. Είναι τότε που οι σχέσεις των ανθρώπων αρχίζουν να διαταράσσονται, καθώς ανεξήγητες συμπεριφορές αρχίζουν να εκδηλώνονται με παράλληλη απαγόρευση της ερμηνείας τους. Είναι τότε που κλονίζεται η εμπιστοσύνη και προκαλείται έντονο άγχος, αλλά και ντροπή, καθώς κάποιος, συνήθως ένα παιδί, μένει όχι μόνο με αναπάντητα ερωτήματα, αλλά και αισθήματα ενοχής πως αυτό είναι το αίτιο του ανομολόγητου πόνου των γονέων του.

Ποια ορίζονται ως τοξικά μυστικά

Τα τοξικά μυστικά έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής, αποκτούν χρονιότητα και δηλητηριάζουν τις σχέσεις. «Μεταβιβάζονται» από γενιά σε γενιά και μπορούν να προκαλέσουν διαταραχές μέχρι και στις ζωές των εγγονών.

Αυτά τα μυστικά απαιτούν χρόνο, προσοχή και φροντίδα των προσώπων που εμπλέκονται πριν από το άνοιγμα και την αποκάλυψή τους. Η άρση ενός μυστικού οφείλει να γίνεται με σύνεση και όχι από ανθρώπους εκτός οικογένειας, που μπορεί να προκαλέσουν μια «άγρια ερμηνεία» αυτού που αποκαλύπτεται, με απρόβλεπτες συνέπειες.

Τα τοξικά μυστικά έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής, αποκτούν χρονιότητα και δηλητηριάζουν τις σχέσεις.

Υπάρχουν όπως και επικίνδυνα μυστικά που απαιτούν αμεσότητα στην αποκάλυψή τους. Για σκεφτείτε ένα σχέδιο αυτοκτονίας ή δολοφονίας, ακόμη και αυτοτραυματισμού που πρέπει επειγόντως να γίνει γνωστό.

Πώς να αποφύγουμε τα δυσάρεστα αποτελέσματα των μυστικών

Πρώτα απ όλα είναι σημαντικό να αποφύγουμε τη δημιουργία τους. Μια μητέρα π.χ. που έχει υποστεί κάποιου βαθμού κακοποίηση στην εργασία της δεν χρειάζεται με λεπτομέρειες να εξηγήσει στον μικρό της γιο τι ακριβώς της συνέβη, αλλά να αποσαφηνίσει πως η στενοχώρια της δεν προέρχεται από αυτόν, αλλά από κάτι που συνέβη στην δουλειά της.

Οι λειτουργικές οικογένειες είναι ανοιχτές, μοιράζονται τα δύσκολα θέματα που αναδύονται και βρίσκουν λύσεις από κοινού. Δεν συνωμοτούν ενάντια στον εαυτό τους, στην αγωνία τους να κρατήσουν στο σκοτάδι ένα καλά κρυμμένο μυστικό. Διατηρούν ιδιωτικότητα μεταξύ των υποσυστημάτων (γονείς, αδέλφια), με σεβασμό στην ευημερία, στην ανάπτυξη, την διαφοροποίηση και την εξέλιξη του κάθε προσώπου.

Μάθε περισσότερα για την Μαρία Κάλφα στο facelife.gr.

Διάβασε ακόμα:

Οικονομία Δυνάμεων Στις Σχέσεις: Γιατί Τη Χρειάζεσαι

Φιλίες Στη Δουλειά. Πόσο Λειτουργικές Μπορούν Να Είναι;

Author(s)

  • Μαρία Κάλφα

    Ιατρός-Συστημική Υπαρξιακή Ψυχοθεραπεύτρια

    Η Μαρία Κάλφα είναι απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού πανεπιστημίου Αθηνών. Εργάστηκε επί 20ετία ως διαγνώστης ιατρός με ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην ψυχοογκολογία αντιμετωπίζοντας τους ασθενείς ολιστικά. Παράλληλα με την άσκηση της ιατρικής απέκτησε πτυχίο Συμβούλου Ψυχικής Υγείας στο Μεσογειακό Κολλέγιο Αθηνών MEDITERRANEAN COLLEGE. Έχει κάνει εκπαίδευση στις εφαρμογές της Νεροανάδρασης στο Πολύκεντρο Ψυχιατρικής Ψυχοθεραπεία και Νευροανάδρασης “Σύγχρονα Αμφιαράεια” και έχει εκπαιδευτεί ως Συστημική Υπαρξιακή Ψυχοθεραπεύτρια στον ινστιτούτο “Αντίστιξη”. Συμμετέχει ως ομιλήτρια σε επιστημονικές ημερίδες όπου η Συμβουλευτική συναντά την Ιατρική.