Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

– Γιατί το άγχος είναι μία από τις πιο συνηθισμένες ψυχικές διαταραχές.
– Τι να κάνεις για να το διαχειριστείς.


Αργείς να ξυπνήσεις και πέφτεις σε κίνηση. Φτάνεις στο γραφείο και καινούργιες προθεσμίες σε περιμένουν. Γυρίζεις σπίτι, συνεχίζεις να λαμβάνεις email της δουλειάς, με αποτέλεσμα να μην μπορείς να χαλαρώσεις. Το άγχος είναι παντού. Στο αυτοκίνητο, τη δουλειά, το σπίτι. Το άγχος υπάρχει σε κάθε τομέα της καθημερινότητάς σου και σε επηρεάζει πιο πολύ από όσο μπορείς να φανταστείς. Και όχι μόνο εσένα. Ξέρεις ότι σύμφωνα με το Anxiety and Depression Association of America, οι διαταραχές άγχους είναι οι πιο συνηθισμένες ψυχικές διαταραχές στην Αμερική, επηρεάζοντας 40 εκατομμύρια άτομα – δηλαδή το 18% του πληθυσμού;

Όλοι μας έχουμε άγχος. Το θέμα είναι πώς μπορούμε να το διαχειριστούμε. Οι τρόποι που ακολουθούν θα σε βοηθήσουν να τα καταφέρεις:

1.Κάνε stretching

Μπορεί να σου ακούγεται παράξενο, αλλά το να απελευθερώνεις την ένταση που έχουν οι μύες σου, σε βοηθάει να χαλαρώσεις. Δεν τεντώνεσαι συχνά, με αποτέλεσμα οι μύες σου να χαλαρώνουν. Γι’ αυτό σήκω κάθε τόσο από την καρέκλα σου, και κάνε λίγο stretching.

2. Κάνε διαλογισμό

Ο καθένας μπορεί να κάνει διαλογισμό με διαφορετικό τρόπο. Αφιέρωσε 2-3 λεπτά την ημέρα – βάλε ειδοποίηση στο κινητό σου αν δυσκολεύεσαι να το θυμηθείς – κάθισε αναπαυτικά, κλείσε τα μάτια σου και προσπάθησε να σκεφτείς κάτι χαλαρωτικό. Σκέψου ότι είσαι στην παραλία, στην εξοχή, σκέψου ότι είσαι οπουδήποτε ευχάριστα. Ξέχασε για λίγο τη δουλειά, σταμάτησε να σκέφτεσαι τις ατελείωτες υποχρεώσεις και διώξε κάθε αρνητική και αγχωτική σκέψη.

3. Δοκίμασε τη yoga

Δοκίμασε να ξεκινήσεις τη yoga. Αυτού του είδους η άσκηση σε βοηθάει να συγκεντρώνεσαι και να αδειάζεις το μυαλό σου από κάθε είδους σκέψεις.

4. Κάνε γυμναστική

Ίσως δεν έχεις πολύ ελεύθερο χρόνο για να στριμώξεις την άσκηση στο καθημερινό σου πρόγραμμα. Κάνε όμως μία προσπάθεια. Είτε αυτό σημαίνει 15 λεπτά, 3 φορές την εβδομάδα ή 45 λεπτά μία φορά την εβδομάδα. Βρες τι λειτουργεί καλύτερα για εσένα και άρχισε να γυμνάζεσαι. Όχι μόνο θα νιώσεις καλύτερα, αλλά θα βελτιώσεις και την ψυχική σου υγεία. Δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να αδειάσεις το κεφάλι σου και να διώξεις το άγχος από τη γυμναστική.

5. Κράτα ημερολόγιο

Δεν χρειάζεται να είσαι συγγραφέας για να το ξεκινήσεις. Το γράψιμο λειτουργεί θεραπευτικά. Κάθε βράδυ πριν κοιμηθείς, άρχισε να γράφεις πώς ήταν η ημέρα σου. Ήταν καλή; Ήταν άσχημη; Προσπάθησε να γράψεις τα συναισθήματά σου. Είναι η καλύτερη ψυχοθεραπεία και ο καλύτερος τρόπος να αποφορτιστείς.

6. Φτιάξε μία ρουτίνα

Ίσως σου ακούγεται χαζό. Πόσες φορές όμως σου έχει τύχει να θέλεις να ξεκινήσεις κάτι και να μην έχεις χρόνο να ασχοληθείς με αυτό; Ή να βρίσκεις μία δικαιολογία για να το αποφύγεις. Φτιάξε μία καθημερινή ρουτίνα και προγραμμάτισε χρόνο για εσένα. Ξεκίνησε με απλά και μικρά βήματα. Να θυμάσαι ότι το θέμα δεν είναι να κάνεις sprint, αλλά μαραθώνιο. Γι’ αυτό το να κάνεις κάτι για τον εαυτό σου, πρέπει να σου γίνει συνήθεια. Για παράδειγμα προγραμμάτισε συγκεκριμένη ώρα για ένα ζεστό μπάνιο, stretching, διαλογισμό, λίγη τηλεόραση, διάβασμα και γράψιμο. Είναι πολύ εύκολο. Τα μικρά καθημερινά βήματα θα σε φέρουν πιο κοντά στον στόχο σου και εσύ θα καταφέρεις να διαχειριστείς το άγχος σου και να αρχίσεις να νιώθεις καλύτερα.

Διάβασε ακόμα:

Ο Πιο Διασκεδαστικός Τρόπος Να Διώξεις Το Άγχος

Γιατί Οι Μικρές Αποδράσεις Σε Βοηθούν Να Διαχειριστείς Καλύτερα Το Άγχος

Author(s)

  • Η Tori Dunlap είναι ειδική σε θέματα οικονομικών και ιδρύτρια του Victori Media, της εταιρίας που εξειδικεύεται στους Millennials και στην βελτίωση της επαγγελματικής και προσωπικής ζωής.