Είναι γεγονός πως εμείς οι γυναίκες, μπορούμε να κάνουμε τα πάντα! Τρανή απόδειξη οι καθηγήτριες Emmanuelle Charpentier και Jennifer A. Doudna, οι οποίες τιμήθηκαν το 2016 από το διεθνές πρόγραμμα L’Oréal-UNESCO Για Τις Γυναίκες στην Επιστήμη, και έλαβαν το Νόμπελ Χημείας για την ανάπτυξη μιας επαναστατικής μεθόδου γενετικής τροποποίησης.

Οι δύο ερευνήτριες έχουν αναπτύξει έναν μηχανισμό γνωστό ως “Crispr / Cas9” ή “μοριακό ψαλίδι”, που είναι ικανός να τροποποιεί ανθρώπινα γονίδια. Πρόκειται για μια επαναστατική ανακάλυψη, που τιμήθηκε το 2016 από τα Διεθνή Βραβεία L’Oréal-UNESCO Για Τις Γυναίκες Στην Επιστήμη.

Αξιοσημείωτο είναι πως η τελευταία φορά που απονεμήθηκε βραβείο Νόμπελ μόνο σε γυναίκες ήταν το 1964.

“Το Ίδρυμα L’Oréal χαιρετίζει αυτήν την απόφαση-ορόσημο και αποδίδει τα θερμότερα συγχαρητήρια στις καθηγήτριες Emmanuelle Charpentier και Jennifer A. Doudna. Σήμερα, αντιμετωπίζουμε πρωτοφανείς κρίσεις στην υγεία, την κοινωνία και την οικονομία: περισσότερο από ποτέ ο κόσμος χρειάζεται την επιστήμη και η επιστήμη χρειάζεται γυναίκες”, δήλωσε η Alexandra Palt, Executive Vice-President του Ιδρύματος L’Oréal.

Σε όλο τον κόσμο, οι γυναίκες αντιπροσωπεύουν μόνο το 29% των ερευνητών. Αυτό έχει πραγματικό και άμεσο αντίκτυπο στην ποιότητα της έρευνας. Από τη θεσμοθέτηση των Βραβείων Νόμπελ το 1901, έχουν διακριθεί συνολικά 621 επιστήμονες για το έργο τους στη Φυσική, τη Χημεία ή την Ιατρική, εκ των οποίων μόνο 22 είναι γυναίκες.

Μάλιστα, το βραβείο Νόμπελ που απονεμήθηκε στις Emmanuelle Charpentier και Jennifer A. Doudna, ανεβάζει σε πέντε τον συνολικό αριθμό των βραβευμένων του θεσμού L’Oréal-UNESCO Για τις Γυναίκες στην Επιστήμη, που στη συνέχεια έλαβαν αυτή τη σπουδαία διάκριση.

Οι υπόλοιπες βραβευμένες του προγράμματος, που τιμήθηκαν στη συνέχεια με βραβείο Νομπελ, ήταν η Christiane Nüsslein-Volhard (Νόμπελ Ιατρικής το 1995), η Ada Yonath (Νόμπελ Χημείας το 2009) και η Elizabeth H. Blackburn (Νόμπελ Ιατρικής το 2009).

Jennifer A. Doudna

Λίγα λόγια για τα ελληνικά βραβεία Νόμπελ

Τα Ελληνικά Βραβεία L’Oréal-UNESCO Για Τις Γυναίκες στην Επιστήμη θεσμοθετήθηκαν στη χώρα μας το 2006 και μέχρι σήμερα έχουν βραβεύσει 29 Ελληνίδες Ερευνήτριες.

Η υποβολή υποψηφιοτήτων για τα ελληνικά βραβεία 2021 L’Oréal-UNESCO Για Τις Γυναίκες στην Επιστήμη ξεκίνησε την 1η Οκτωβρίου 2020, με την προκήρυξη τριών νέων βραβείων σε γυναίκες επιστήμονες, που δραστηριοποιούνται στην έρευνα στους τομείς των Βιοεπιστημών, των Φυσικών Επιστημών, των Μαθηματικών και της Επιστήμης των Υπολογιστών στην Ελλάδα.

Πώς μπορείς να λάβεις μέρος και εσύ

Για τους αναλυτικούς όρους συμμετοχής για τα Ελληνικά Βραβεία 2021 L’Oréal-UNESCO Για Τις Γυναίκες στην Επιστήμη επισκέψου το www.womeninscience.gr. Οι αιτήσεις υποβάλλονται μόνο ηλεκτρονικά μέχρι την 15η Δεκεμβρίου 2020.

Διάβασε ακόμα:

Είναι κάτι περισσότερο από μια κορδέλα

Η εκστρατεία, που ενημέρωσε χιλιάδες γυναίκες για την αξία της πρόληψης, μιλάει τώρα και στους άνδρες!