Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Τι μπορείς να φας μετά τη γυμναστική.
-Πόσες ώρες πριν τη γυμναστική πρέπει να καταναλώσεις ένα σνακ.


Καθετί που καταναλώνεις πριν τη γυμναστική είναι πολύ σημαντικό, γιατί μπορεί να σου δώσει την ενέργεια που χρειάζεσαι προκειμένου να βγάλεις το πρόγραμμα που έχεις επιλέξει ή να την επηρεάσει σημαντικά με αποτέλεσμα να μην έχεις την απόδοση που θα ήθελες. Ας δούμε λοιπόν τι μπορείς να καταναλώσεις πριν την προπόνησή σου σύμφωνα με τους ειδικούς. 

Τι να καταναλώσεις πριν κάνεις γυμναστική

Τόσο η Ακαδημία Διατροφής και Διαιτολογίας όσο και η Mayo Clinic συνιστούν πριν τη γυμναστική να καταναλώνεις υδατάνθρακες, όπως για παράδειγμα φρούτα, βρώμη, γιαούρτι ή μία μπάρα δημητριακών και να συμπεριλαμβάνεις μικρές ποσότητες πρωτεΐνης.

Σύμφωνα με έρευνα, η κατανάλωση υδατανθράκων πριν την γυμναστική σε βοηθάει να δώσεις καύσιμο στους μυς σου και να βελτιώσεις την απόδοσή σου, καθώς οι υδατάνθρακες διασπώνται σε γλυκόζη, την πρωταρχική πηγή ενέργειας του οργανισμού σου.

Να θυμάσαι ότι όσο πιο πολύ χρησιμοποιείς τους μυς σου, τόσο περισσότερους υδατάνθρακες θα πρέπει να έχεις καταναλώσει προηγουμένως. Και εδώ είναι που έχει σημασία η πρωτεΐνη καθώς σύμφωνα με το International Society of Sports Nutrition, η κατανάλωση πρωτεΐνης πριν τη γυμναστική, βοηθάει τον οργανισμό σου να θεραπεύσει και να επιδιορθώσει τους μυς σου. Βοηθάει επίσης τον οργανισμό σου να παράξει τα αμινοξέα που χρειάζεται προκειμένου να λειτουργήσουν σωστά οι μύες σου. Τι σημαίνει αυτό; Ότι η πρωτεΐνη έχει πολλαπλά οφέλη τόσο κατά την διάρκεια της γυμναστικής όσο και μετά το πέρας αυτής.

Πολύ σημαντικό ρόλο όμως παίζει και η ενυδάτωση. Κατά τη διάρκεια της γυμναστικής ιδρώνεις και χάνεις υγρά. Συνεπώς η κατανάλωση νερού εκ των προτέρων, σε βοηθάει να εξισορροπήσεις τα υγρά που χάνεις.

Ο American Heart Association συνιστά να πίνεις νερό 2 ώρες πριν την γυμναστική.

Με τον καφέ τι γίνεται;  

Αν δεν μπορείς να κάνεις πρωινή γυμναστική χωρίς να έχεις πιει καφέ, μην σε απασχολεί γιατί η καφεΐνη μπορεί να δώσει ένα boost ενέργειας στην απόδοσή σου. Έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Journal of Sports Sciences, ανακάλυψε ότι η καφεΐνη βελτίωσε την απόδοση των αθλητών που έτρεχαν 8 χιλιόμετρα. Πρόσεξε όμως: αν προτιμάς να κάνεις γυμναστική το απόγευμα θα πρέπει να είσαι πολύ προσεκτικός με την κατανάλωση καφεΐνης, καθώς αν την καταναλώσεις αργά το απόγευμα ενδέχεται να επηρεάσει τον ύπνο σου.

Ακολουθούν μερικές ιδέες για σνακ που μπορείς να καταναλώσεις πριν κάνεις γυμναστική:

– Βρώμη με blueberries
– Ένα γιαούρτι με φρούτα
– Μία φέτα ψωμί ολικής άλεσης με cottage cheese
– Μία μπανάνα

Η σωστή ώρα

Πότε ακριβώς όμως πριν τη γυμναστική μπορείς να φας τις κατάλληλες τροφές; Όταν προγραμματίζεις ένα σνακ πριν τη γυμναστική σου καλό θα είναι να σκεφτείς τι συμβαίνει στον οργανισμό σου την ώρα που εσύ τρως. Όπως εξηγεί η Ακαδημία Διατροφής και Διαιτολογίας, αν καταναλώσεις κάτι ακριβώς πριν κάνεις γυμναστική, η ενέργειά σου θα κατανεμηθεί τόσο στους μυς σου – οι οποίοι γυμνάζονται – όσο και στο στομάχι σου, που προσπαθεί να χωνέψει το φαγητό που κατανάλωσες. Έτσι εσύ έχεις λιγότερη ενέργεια για τη γυμναστική σου.

Η σωστή ώρα για να καταναλώσεις ένα σνακ λοιπόν, είναι 2 ώρες πριν κάνεις γυμναστική. Αυτό αυξάνει την ενέργεια και την προσπάθειά σου ενώ παράλληλα μειώνει τον κίνδυνο δυσπεψίας. 

 

Διάβασε ακόμα: 

Μυστικά Διατροφής Από Τον Fitness Γκουρού Σων T.

Γυμνάσου Με Παρέα Γιατί Είναι Επιστημονικά Αποδεδειγμένο Ότι Κάνει Καλό!