Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Γιατί να μην χρησιμοποιείς τη λέξη “φοβερός”.
-Ποια είναι η δύναμη της συγχώρεσης.


Είναι βέβαιο ότι έχεις έρθει αντιμέτωπος με ημέρες που χαρακτήρισες «άσχημες». Μέρες που ενώ θεώρησες ότι εσύ τα έχεις πράξει όλα ορθά, κάποια αλλότρια δύναμη παρακωλύει την ευτυχή κατάληξή τους. Αν, ωστόσο, αναλογιστείς το λεξιλόγιο που αξιοποίησες εσύ εκείνες τις ημέρες, θα διαπιστώσεις πως έγκειται σε αυτό που αποκαλούμε «αρνητικό λόγο». Καθώς αναρωτιέσαι «τι είναι ο αρνητικός λόγος» θα σου παραθέσω το εξής. Αρνητικός είναι ο λόγος που διαρθρώνεται αποκλειστικά απο αρνήσεις, απορρίψεις, αισχρολογίες, αντιρρήσεις, μονόλογο και λέξεις βαρύνουσας σημαντικής με αρνητικό πρόσημο. Εμείς, όμως, θα καταλογοποιήσουμε εφτά λέξεις που βρίθουν θετικότητας και συντελούν στην ενεργοποίηση του μηχανισμού της ευεξίας σου. 

Ναι 

Να προσπαθείς να χρησιμοποιείς τον θετικό λόγο. Να απορρίπτεις ευγενικά, να αρνείσαι με έμμεσο τρόπο, να δέχεσαι προτάσεις. Να αξιοποιείς τη δύναμη του «ναι». Στον επαγγελματικό σου χώρο, αντί να προσφωνείς «όχι, δεν είμαι ικανοποιημένος, αποτύχαμε», δοκίμασε το «ναι, ήταν καλή προσπάθεια, την επόμενη φορά στοχεύουμε υψηλότερα». Αυτομάτως διοχετεύσεις το επιδιωκόμενο μήνυμα, χωρίς να συνθλίβεις την διάθεση κανενός. 


Όχι 

Αντιφατικό μεν, αποδοτικό δε. Να αρνείσαι ό,τι δε σε ικανοποιεί. Ό,τι εναντιώνεται στις επιθυμίες σου, στα θέλω σου, στις αρχές σου, στην ηθική σου. Μην παρεκτρέπεσαι για χάρη άλλων, μην παρεκκλίνεις του στόχου σου. Προτάσεις, προτροπές που σε αποσυντονίζουν δεν υπάρχει λόγος να πραγματώνονται. Επικεντρώσου στο «εγώ» σου και ισχυροποίησέ το. 

Μαζί 

Είτε στον εργασιακό σου χώρο, είτε στον προσωπικό, προσπάθησε να μη σκέφτεσαι εγωιστικά. Να σκέφτεσαι μεμονωμένα, αλλά όχι προς ίδιον όφελος. Στο πρόγραμμά σου να εντάσσεις και τον περίγυρό σου. Μην οικειοποιείσαι μια επιτυχία στη δουλειά, μοιράσου την με τους συναδέλφους. «Μαζί πετύχαμε». Αντίστοιχα, μην προτάσεις το εγώ σου στην σχέση σου, ενοποίησε την κατάσταση. Είναι καλύτερα να είσαι στην ομάδα. 

Λύση 

Πολλά είναι φαινομενικά τα αδιέξοδα προβλήματα. Τα απρόοπτα που προκύπτουν εκ πρώτης θεωρούνται δυσεπίλυτα. Ωστόσο, καθώς προδιαθέτουμε τον εαυτό μας για ορισμένες καταστάσεις, αν μονολογήσουμε «κάθε πρόβλημα επιδέχεται μιας λύσεως» αυτομάτως ενεργοποιούμε τον μηχανισμό σκέψης και ανταποκρινόμαστε στην όποια κατάσταση με μεγαλύτερη ευκολία. 

“Την στιγμή που θα αντικαταστήσεις τις αρνητικές σκέψεις με θετικές, θα αρχίσεις να έχεις θετικά αποτελέσματα”. – Willie Nelson

Όμορφος

Μπορούμε για κάθε μέρα που ξεκινάει να αναφωνούμε πως είναι μια όμορφη μέρα. Ηλιόλουστη ή μη η ομορφιά της εξαρτάται από ποια σκοπιά αυτή είναι ιδωμένη. Αντίστοιχα και για τους ανθρώπους. Ας μην επικεντρωθείς στα αρνητικά τους. Όλοι οι άνθρωποι είναι όμορφοι με τον δικό τους τρόπο. Και προσοχή. Τίποτα δεν είναι φοβερό. Γιατί να ξέρεις πως εξ ορισμού η λέξη φέρει αρνητικό πρόσημο. Οπότε πρόσεχε πότε χρησιμοποιείς τη λέξη “φοβερός, φοβερή, φοβερό”.

Ευχαριστώ 

Η δύναμη της ευγένειας είναι ανυπολόγιστη. Δε χρειάζεται πάντα να ευχαριστήσεις κάποιον. Ωστόσο, προσπάθησέ το. Ευχαρίστησε τους ανθρώπους για την όποια προσφορά τους στην καθημερινότητά σου. Αυτομάτως θα χαμογελάσουν και θα γαληνέψουν. Δοκίμασε ακόμα να πεις “ευχαριστώ” όταν ο άνθρωπος δεν το περιμένει. Όταν για παράδειγμα περάσεις πρώτος ή μπροστά από κάποιον. 

Συγγνώμη 

Η συγχώρεση είναι μια δύναμη που διδάσκεται σε όλα τα έθνη, σε όλες τις θρησκείες. Είναι μια λέξη υπερεκτιμημένη και υποτιμημένη ταυτόχρονα. Συχνά, απεμπολείται η ουσία της και ευτελίζεται εκφερόμενη από τα χείλη πολλών και δίχως μεστότητα. Ταυτόχρονα, όμως, συχνά σιγάται από φόβο για ένδειξη αδυναμίας. Δοκίμασε να ζητήσεις συγγνώμη τόσο όταν φταις, όσο κι όταν δε φταις, αλλά επιθυμείς να αποφύγεις μια διένεξη. 

Να θυμάσαι!

Το κλειδί για την προσωπική σου ευεξία είναι αποκλειστικά και μόνο στο δικό σου χέρι. Όταν θα μπορείς να διαχειρίζεσαι τις εσωτερικές φωνές, να τις σχηματοποιείς και να τις εξωτερικεύεις με τρόπο που να μην επιτρέπει σε κανέναν να τις βάλλει για την αρνητικότητά τους, τότε το χαμόγελο στα χείλη σου θα είναι ανεξίτηλο. 

Διάβασε ακόμα:

5 Συμβουλές Της Νευροεπιστήμης Που Θα Σε Κάνουν Πιο Ευτυχισμένο

Η Επιστήμη Που Θα Σε Βοηθήσει Να Βελτιώσεις Την Ψυχική Σου Υγεία

Author(s)

  • Η Φρέρια Παπαθανασίου είναι απόφοιτος του κλασικού τμήματος Φιλολογίας του ΕΚΠΑ. Κατέχει το ανώτατο πτυχίο γλωσσομάθειας στα αγγλικά και στα γαλλικά. Ασχολείται, παράλληλα με τη διδασκαλία, και με τη Συμβουλευτική Μεθοδολογία Διαβάσματος, καθώς και τη Σχολική και Εκπαιδευτική Ψυχολογία. Αρθρογραφεί για το προσωπικό εκπαιδευτικό ιστολόγιο που διατηρεί και ασχολείται με τη μετάφραση, την επεξεργασία και την επιμέλεια φιλολογικών κειμένων.