E: Λόγω των περιοριστικών μέτρων της υγειονομικής κρίσης, κλειστήκαμε με τον σύζυγο στο σπίτι. Πίστευα ότι θα επωφεληθούμε για να ανανεωθούμε ερωτικά, όμως εκείνος δεν έχει διάθεση για σεξ… Είναι φυσιολογικό; Ποια είναι η επιστημονική σας άποψη;

Α: Με αφορμή την ερώτησή σας, θα ήθελα να αναφέρω ότι δεν είστε η μόνη από την οποία έχω λάβει τέτοιου είδους ερωτήσεις. Κάποιοι μάλιστα διαβάζουν σε ξένα άρθρα ότι με το cocooning οι σχέσεις συσφίγγονται και μάλιστα ότι μετά από περιόδους κρίσεων υπάρxει babyboom όπως σε εμπόλεμες καταστάσεις του παρελθόντος.  Όμως εδώ μιλάμε για μια διαφορετική περίπτωση που μπορεί να επηρεάσει τελικά τη λίμπιντο με μη αναμενόμενους και διαφορετικούς τρόπους για τον καθένα από τους δύο συντρόφους.

ΤΙ ΛΕΝΕ ΤΑ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ: 

Σε περιόδους που τα ζευγάρια βιώνουν υψηλά επίπεδα στρες, πολλά μπορούν να συμβούν. Ήδη έχουν αναφερθεί ακραίες περιπτώσεις αιτήσεων για διαζύγιο στην κινεζική πόλη Xi’an ως αποτέλεσμα της απομόνωσης των ζευγαριών που είχαν τεθεί σε καραντίνα, ενώ οι Βρετανοί δικηγόροι προβλέπουν ότι παρόμοιο φαινόμενο θα πλήξει το Ηνωμένο Βασίλειο.

Φυσικά είναι αλήθεια ότι τα στρεσογόνα ή τραυματικά γεγονότα μπορούν να φέρουν μερικά ζευγάρια πιο κοντά «ενάντια σε μια κοινή απειλή», έστω και προσωρινά.  Άλλους όμως θα τους οδηγήσουν σε ένταση ή διάσταση – ίσως με την αποκάλυψη τρωτών σημείων στη σχέση ή διαφορετικών «μορφών αντιμετώπισης» του στρες: Mπορεί, επομένως κάποιοι να υποστηρίζουν στα μέσα ενημέρωσης για το πώς η πανδημία θα μπορούσε να οδηγήσει σε περισσότερο σεξ και σε ένα μίνι «babyboom», όμως πολλά ζευγάρια, αντιθέτως, θα βιώσουν μια απώλεια της λίμπιντο. 

Ας μην ξεχνάμε πως από ψυχολογική άποψη η απομόνωση έχει πραγματικές συνέπειες: απόσυρση, καταθλιπτική διάθεση, γενικευμένη ανησυχία, ιδεοληψίες, εχθρικές αντιδράσεις… Εξάλλου, η απαγόρευση και η στέρηση της ελευθερίας  δημιουργούν συναισθήματα αδυναμίας, ανημποριάς, φόβο ή και θυμού. 

ΠΟΙΑ ΖΕΥΓΑΡΙΑ ΕΠΩΦΕΛΟΥΝΤΑΙ

Η σημερινή πανδημία μπορεί να είναι άνευ προηγουμένου, αλλά προηγούμενες έρευνες για φυσικές καταστροφές παρέχουν ενδείξεις σχετικά με πιθανή εξέλιξη των σχέσεων. Ενώ τέτοιες κρίσεις αναμφίβολα ασκούν τεράστια πίεση στα ζευγάρια, μπορούν  να τα οδηγήσουν σε θετική ανάπτυξη. Αυτό είναι για τα ζευγάρια, που οι σχέσεις τους έχουν ισχυρά θεμέλια. Ζευγάρια με τέτοιου είδους ποιότητα σχέσης που φροντίζουν να δημιουργούν ευκαιρίες, να δείχνουν ενδιαφέρον ο ένας για τον άλλον και να εκφράζουν κατανόηση, στοργή και συμπάθεια. Πράγμα που σημαίνει ότι θα βρουν τρόπους να συμφωνήσουν σεβόμενοι ο ένας τα «θέλω» και την προσωπικότητα του άλλου ακόμα κι αν λόγω των περίεργων αυτών συνθηκών απορρυθμιστεί η σεξουαλική τους επιθυμία. 

Η απαγόρευση και η στέρηση της ελευθερίας  δημιουργούν συναισθήματα αδυναμίας, ανημποριάς, φόβο ή και θυμού.

Η ΣΥΜΒΟΥΛΗ ΜΟΥ 

Είναι σημαντικό να μην πιέζετε τον σύντροφό σας και να σεβαστείτε τον ιδιωτικό του χώρο. Φυσικά μπορεί εσείς να βιώνετε μια απώλεια στη λίμπιντο λόγω του άγχους από το περιβάλλον και αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να εξηγήσετε στον σύντροφό σας. Αυτό θα σας επιτρέψει να εκτιμήσετε πραγματικά τις στιγμές που θα επιλέξετε να περάσετε «μαζί». Να θυμάστε πάντως ότι πάντα είναι καλό στις κοινές δραστηριότητες, να κάνετε τρυφερές χειρονομίες, να αγγίζετε τον σύντροφό σας όπως στην αρχή της σχέσης, να τον αγκαλιάζετε με τρόπο όχι πιεστικά σεξουαλικό. Αν εσείς αποφασίσατε ότι τώρα είναι η στιγμή για να κάνετε παιδιά, ο άλλος μπορεί να μην έχει την ίδια διάθεση… Μην (παρ)ερμηνεύετε επομένως τη στάση του εν θερμώ αν ο σύντροφός σας αρνηθεί το σεξ.  

Γενικά χρειάζεται να δείξουμε όλοι προσοχή στη διαχείριση των συναισθημάτων μας στη δύσκολη περίοδο του περιορισμού. Εάν ένας καυγάς εκραγεί στο σπίτι, θα λάβει σοβαρότερες διαστάσεις κάτω από τέτοιες συνθήκες … 

Τέλος σκεφτείτε ότι αυτές τις στιγμές πίεσης δεν μπορείτε να αρνηθείτε την πραγματικότητα ξεφεύγοντας σε εξωτερικές δραστηριότητες και έχετε χρόνο και ευκαιρίες να λύσετε συζητώντας τις όποιες διαφορές σας, γεφυρώνοντας όσες μπορείτε. Κι αυτό είναι σίγουρα κάτι καλό.

Η Αλεξάνδρα Μιχοπούλου είναι κλινική ψυχολόγος – σεξολόγος και επιστημονική συνεργάτις του Ελληνικού Σεξολογικού Ινστιτούτου. 

Διάβασε ακόμα:

Γιατί Πρέπει Να Αγαπήσω Πρώτα Εμένα Πριν Αγαπήσω Κάποιον Άλλο;

Τι Να Κάνεις Όταν Πέφτουν Τίτλοι Τέλους Σε Μία Φιλία

Author(s)

  • Η συντακτική ομάδα του Thrive Greece αποτελείται από δημοσιογράφους και επιστημονικούς συνεργάτες από τον χώρο της υγείας και της ευεξίας, της αποδοτικότητας, της ψυχολογίας, της αυτοβελτίωσης, της διατροφής και του fitness.