Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

– Ποια στάση σώματος μπορεί να σου προκαλεί πονοκέφαλο.
– Πώς το σεξ μπορεί να πυροδοτήσει έναν πονοκέφαλο.


Σίγουρα ξέρεις ότι το στρες είναι η πιο συνηθισμένη αιτία για την εμφάνιση πονοκεφάλου, αφού ταλαιπωρεί το 90% των ενηλίκων. Το ίδιο κι ο γρήγορος πιεστικός τρόπος ζωής, η παράλειψη γευμάτων και η έλλειψη ύπνου. Υπάρχουν όμως κι άλλες αιτίες που μπορεί να σου προκαλούν πονοκέφαλο και που μπορεί να μην τις έχεις συσχετίσει με το συγκεκριμένο σύμπτωμα, επειδή δεν φαντάζεσαι ότι μπορεί να σου προκαλέσουν πονοκέφαλο. Ο Δρ. Μιχάλης Βικελής, Νευρολόγος, MSc in Headache Medicine, PhD, www.headaches.gr αναφέρει μερικές από αυτές.

1.Η κακή στάση σώματος

Η κακή στάση του σώματος, όταν κάθεσαι με τους ώμους γυρτούς, μπορεί να πυροδοτήσει τον πονοκέφαλο. Συνήθως, ο πόνος «χτυπά» στη βάση του κρανίου και μερικές φορές αντανακλά στο πρόσωπο, κυρίως στο μέτωπο. Γι’ αυτό θα πρέπει να προσέχεις τη στάση του σώματός σου, ιδιαίτερα στο γραφείο που χρειάζεται να καθίσεις πολλές ώρες στην καρέκλα.

2.Ο τρόπος που κοιμάσαι

Έχει διαπιστωθεί ότι ο ύπνος σε πρηνή θέση – μπρούμητα δηλαδή – είναι πιο επιβαρυντικός για την πρόκληση πονοκεφάλου σε σχέση με τον ύπνο ανάσκελα ή στο πλάι. Επίσης, το τρίξιμο των δοντιών όταν κοιμάσαι, κάνει τους μύες των γνάθων να σφίγγουν, προκαλώντας έναν πονοκέφαλο που μπορεί να διαρκεί όλη την ημέρα.

3.Το άρωμά σου

Τα χημικά που εμπεριέχει μπορεί να δυσκολέψουν την αναπνοή σου και να σου προκαλέσουν πονοκέφαλο. Γι’ αυτό μην το παρακάνεις στην ποσότητα. Αν αποδεδειγμένα έχεις διαπιστώσει ότι όταν φοράς άρωμα μετά έχεις πονοκέφαλο, προτίμησε να το αποφεύγεις στην καθημερινότητά σου.

4.Οι δουλειές του σπιτιού

Αν νομίζεις ότι οι δουλειές του σπιτιού σού προκαλούν πονοκέφαλο, τότε μάλλον έχεις δίκιο. Πιθανοί ένοχοι μάλιστα μπορεί να είναι τα καθαριστικά σπιτιού, που περιέχουν χημικά καθώς μπορεί να προκαλούν πονοκέφαλο. Γι’ αυτό φρόντιζε, όταν τα χρησιμοποιείς, να έχεις ανοιχτά τα παράθυρα.

5.Οι καιρικές συνθήκες

Έχεις προσέξει ποτέ αν οι αλλαγές του καιρού σχετίζονται με τον πονοκέφαλό σου; Εάν είσαι επιρρεπής στον πονοκέφαλο, ίσως η συννεφιά, η υψηλή υγρασία, η άνοδος της θερμοκρασίας και οι καταιγίδες να συμβάλλουν στην εμφάνισή του, αφού προκαλούν χημικές και ηλεκτρικές αλλαγές στον εγκέφαλο. Οι αλλαγές αυτές ερεθίζουν τα νεύρα και εμφανίζεται πονοκέφαλος.

6.Ο έντονος φωτισμός

Ο έντονος φωτισμός και οι λάμψεις, ειδικά αν τρεμοπαίζουν τα φώτα, μπορεί να προκαλέσουν ημικρανία. Αυτό συμβαίνει επειδή ο έντονος και τρεμάμενος φωτισμός ενισχύει τα επίπεδα ορισμένων χημικών ορμονών στον εγκέφαλο, τα οποία στη συνέχεια ενεργοποιούν το κέντρο της ημικρανίας. Επομένως, ένας χώρος με φωτορυθμικά – όπως ένα club – μπορεί να είναι επιβαρυντικός αν είσαι επιρρεπής στον πονοκέφαλο.

7.Το σεξ

Μπορεί ο πονοκέφαλος να χρησιμοποιείται ως δικαιολογία για να αποφύγει κάποιος το σεξ. Η αλήθεια όμως είναι ότι για ορισμένους (άτυχους) άνδρες και γυναίκες, ο πονοκέφαλος εμφανίζεται αμέσως μετά την ολοκλήρωση ή εμφανίζεται κατά τη διάρκεια της πράξης και γίνεται εντονότερος σταδιακά, όσο εντείνεται και η ερωτική διέγερση. Σύμφωνα με τους ειδικούς, ο πονοκέφαλος κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής πράξης οφείλεται στην αύξηση της πίεσης στους μυς της κεφαλής και του λαιμού, ωστόσο, όταν πρωτοεμφανίζεται ένας τέτοιος πονοκέφαλος, πρέπει πάντα να γίνεται έλεγχος.

8.Το ποτό που πίνεις

Ο πονοκέφαλος, που εκδηλώνεται μετά την κατανάλωση αλκοόλ, είναι αποτέλεσμα της αφυδάτωσης που προκαλεί στον οργανισμό το ποτό. Αφενός το αλκοόλ προκαλεί διαστολή των αιμοφόρων αγγείων του εγκεφάλου, αυξάνοντας την ενδοκρανιακή πίεση και αφετέρου, όταν το συκώτι διασπά το αλκοόλ, απελευθερώνει ουσίες που συμβάλλουν στην εκδήλωση του πόνου. Αν έχεις διαπιστώσει ότι το αλκοόλ σου προκαλεί πονοκέφαλο, θα πρέπει να παρατηρήσεις ποια είδη αλκοόλ σε επιβαρύνουν περισσότερο και σε τι ποσότητα. Φυσικά, αν ο κανόνας είναι γενικευμένος, ίσως χρειάζεται να αποφεύγεις το αλκοόλ κατά την έξοδό σου.

9.Οι αλλεργίες σου

Τα άτομα που ταλαιπωρούνται από αλλεργίες έχουν κατά 14 φορές περισσότερες πιθανότητες να εμφανίζουν πονοκεφάλους ή και ημικρανίες. Η έκθεση σε ένα αλλεργιογόνο ωθεί τον οργανισμό να απελευθερώσει ισταμίνες. Οι ισταμίνες προκαλούν διαστολή των αιμοφόρων αγγείων του εγκεφάλου και η αυξημένη πίεση λόγω της διαστολής είναι αυτή που οδηγεί στον πονοκέφαλο. Συχνά αυτό που βοηθάει μεταξύ άλλων είναι να έχεις καλά ρυθμισμένη την αλλεργία σου, ακολουθώντας την κατάλληλη θεραπεία.

Βρες την αιτία και δράσε προληπτικά

Ευτυχώς όμως ο πονοκέφαλος μπορεί, να αντιμετωπιστεί ή να προληφθεί πιο αποτελεσματικά, εάν γνωρίζουμε τι ακριβώς τον προκαλεί. Σημαντικό, λοιπόν, είναι ένα ημερολόγιο καταγραφής πονοκεφάλων για να διαπιστώσεις ακριβώς τι είναι αυτό που σου προκαλεί πονοκέφαλο και να δράσεις προληπτικά. Σε αυτό μπορεί να σε βοηθήσει και ο ειδικός νευρολόγος, όπως επίσης μπορεί να σου δώσει τις σωστές συμβουλές για τη θεραπεία και τη συχνότητα λήψης.

Διάβασε ακόμα:

Η Αιτία Που Δε Φαντάζεσαι Ότι Σου Προκαλεί Πονοκέφαλο

Κι Όμως, Η Ημικρανία Σαμποτάρει Την Αποδοτικότητα Σου

Author(s)

  • Φλώρα Κασσαβέτη

    Δημοσιογράφος Υγείας και Ευεξίας

    Η Φλώρα Κασσαβέτη είναι δημοσιογράφος υγείας ευεξίας. Υπήρξε Αρχισυντάκτρια στο περιοδικό Forma και περιοδικό Παιδί και Νέοι Γονείς και στα site Τhriveglobal.gr και Bestofyou.gr του Ομίλου Αntenna.