• Το φούσκωμα του στομάχου είναι σαφής γενεσιουργός αιτία αρρυθμιών
  • Το κόκκινο κρασί μπορεί να προστατεύει τα αγγεία μας, συχνά όμως πυροδοτεί αρρυθμίες
  • Δεν πρέπει να προσέχουμε μόνο το τι τρώμε, αλλά κυρίως πως το τρώμε..

Δεν ξέρω για τον έρωτα αλλά τα χτυποκάρδια (αρρυθμίες) περνάνε σίγουρα από το στομάχι.

Τα χτυποκάρδια είναι ένας εκλαϊκευμένος τρόπος να περιγράψουμε το αίσθημα παλμών, τον άλλοτε ακανόνιστο και άλλοτε απλά ταχύ χτύπο της καρδιάς. 

Η πιο απλή έκφραση αισθήματος παλμών είναι η περιστασιακή αίσθηση κενού ή ενός πιο δυνατού χτύπου που αντικατοπτρίζει αυτό που ονομάζουμε έκτακτες συστολές.

Όταν ο χτύπος είναι απρόσφορα ταχύς αναφερόμαστε σε αρρυθμίες, ενώ όταν είναι ταχύς και ακανόνιστος, χαώδης πρέπει να σκεφτόμαστε πάντα την  κολπική μαρμαρυγή, την πιο συχνή αρρυθμία, αλλά ταυτόχρονα και καρδιαγγειακή νόσο της σύγχρονης εποχής. Είναι απαραίτητο να διαχωρίσουμε την αιτία της νόσου από τις αφορμές που την πυροδοτούν. 

Τι πυροδοτεί τα χτυποκάρδια

Ειδικότερα το αίτιο είναι έκτοπος καρδιακός ιστός υπαρκτός σε όλους τους ανθρώπους στα σημεία όπου οι πνευμονικές φλέβες εκβάλλουν στην καρδιά. 

Πυροδότες σε γενικές γραμμές είναι άλλες καρδιακές παθήσεις όπως οι βαλβιδοπάθειες, η καρδιακή ανεπάρκεια και η υπέρταση, συχνότερα όμως το lifestyle της εποχής μας.

Η  γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση μετά από ένα βαρύ γεύμα σε μια κουραστική μέρα και ακόμα περισσότερο μετά την κατανάλωση αλκοόλ, είναι ίσως ο πλέον συχνός πυροδότης κολπικής μαρμαρυγής

Πρέπει να αποφεύγουμε, όχι μόνο να τρώμε μεγάλες ποσότητες, αλλά κυρίως να μην τρώμε βιαστικά και να μην ξαπλώνουμε τις δύο πρώτες ώρες μετά το φαγητό. Τα λιπαρά τρόφιμα, και ιδίως τα τηγανητά, είναι καλό να αποφεύγονται, ενώ με μέτρο επίσης θα πρέπει να καταναλώνουμε τη σοκολάτα και τα μπαχαρικά και τα εσπεριδοειδή. 

Όσον αφορά στο αλκοόλ το κόκκινο κρασί μέσω των τανινών, προκαλεί μεγαλύτερη παλινδρόμηση, γεγονός που έρχεται σε αντιπαραθέση με την προστατευτική δράση των αντιοξειδωτικών ουσίων του κόκκινου κρασιού στην στεφανιαία νόσο.

Εκτός από το αλκοόλ, η καφεΐνη και συγκεκριμένες τροφές μπορεί συχνά να πυροδοτήσουν επεισόδια κολπικής μαρμαρυγής. 

Συμπερασματικά

Βασικός κανόνας είναι να αποφεύγουμε τη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, ειδικά αν πάσχουμε από διαφραγματοκήλη. 

Εάν έχουμε κάνει όλα όσα πρέπει και πάλι τα αποτελέσματα δεν είναι τα επιθυμητά, πρέπει να απευθυνθούμε στους ειδικούς ηλεκτροφυσιολόγους οι οποίοι θα μας βοηθήσουν να δώσουμε οριστική λύση στο πρόβλημά μας.

Αρχική δημοσίευση από τον Δημήτριο Τσιαχρή στο fotinigeorgiou.gr.

Author(s)

  • fotinigeorgiou.gr

    Ενημερωτικό Site Υγείας

    Στην καθημερινότητα μας όλοι καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε δεκάδες μέτωπα. Η διεθνής επιστημονική κοινότητα έχει ανακαλύψει μέσα από μελέτες ετών, ένα πολύτιμο εφόδιο που μπορεί να μας οχυρώσει έναντι οποιασδήποτε «απειλής» …Είναι η ΚΑΛΗ ΥΓΕΙΑ + ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ. Σε αυτό το site, με την βοήθεια καταξιωμένων ειδικών επιστημόνων, ανακαλύπτουμε τους τρόπους και τα σωστά βήματα που πρέπει να ακολουθήσουμε, ώστε να διασφαλίσουμε και να βελτιώσουμε την υγεία μας, τόσο την σωματική όσο και την ψυχική. Όταν είμαστε καλά και αισθανόμαστε καλύτερα, μεταμορφώνουμε αυτομάτως την ζωή μας, βρίσκουμε την δύναμη να ανταπεξέλθουμε στα «δύσκολα» και να προχωρήσουμε μπροστά με θετική ματιά. Δεσμευόμαστε ότι με γνώμονα την αξιοπιστία, την εγκυρότητα και τον σεβασμό στο πολυτιμότερο αγαθό, θα σας ενημερώνουμε για θέματα υγείας που σας απασχολούν και σας προβληματίζουν.