Στα επόμενα 2 λεπτά θα μάθεις:

-Τις κατηγορίες ενός κακού φίλου.
-Πώς θα καταλάβεις ότι ο φίλος σου σού κάνει κακό.


Οι φίλοι σου είναι τα άτομα στα οποία εκμυστηρεύεσαι όλα όσα δεν θέλεις να μοιραστείς με κανέναν άλλο. Μπορεί κάποιες φορές να σε στεναχωρούν, αλλά σε στηρίζουν και σε βοηθούν να πας παρακάτω. Έχεις σκεφτεί ποτέ πώς θα ήταν η ζωή σου χωρίς τους φίλους σου; Χωρίς αυτές τις πολύτιμες σχέσεις που σε βοηθούν να είσαι χαρούμενος και σου προσφέρουν συναισθηματική ισορροπία; Αυτοί είναι οι καλοί φίλοι.

Υπάρχουν όμως και οι κακοί φίλοι. Πρόκειται για άτομα που του κοντινού σου περιβάλλοντος, που με την προσωπικότητα και τη συμπεριφορά τους, επηρεάζουν αρνητικά εσένα και την ψυχολογία σου. Είναι πολύ εύκολο να τους αντιμετωπίσεις γιατί έχουν τα εξής χαρακτηριστικά:

1.Ο “δεν τηρώ τις υποσχέσεις μου”

Σίγουρα έχει συμβεί και σε εσένα να μην μπορείς να τηρήσεις μία υπόσχεσή σου. Ωστόσο, υπάρχει μία κατηγορία ατόμων που δεν κρατάει ποτέ τις υποσχέσεις του και έχει όμως την απαίτηση οι άλλοι να μην κάνουν το ίδιο.

2.Το θύμα

Μερικές φορές μπορεί να μην σε ενοχλεί, ωστόσο ένα άτομο του περιβάλλοντός σου που διαρκώς γκρινιάζει, κουτσομπολεύει ή θεωρεί ότι είναι μόνιμα το θύμα, επηρεάζει αρνητικά την ψυχολογία σου.

3.Ο αρνητικός

Δεν έχεις πάντα καλή διάθεση και είναι φυσιολογικό να ξεσπάσεις τα νεύρα σου στους δικούς σου ανθρώπους. Από την άλλη, δεν γίνεται να έχεις μόνιμα νεύρα και κακή διάθεση. Τέτοιου είδους άτομα σου μεταδίδουν τον αρνητισμό τους και σε επηρεάζουν αρνητικά.

4.Ο ανταγωνιστής

Ο ανταγωνισμός, σε λογικά πλαίσια, είναι υγιής. Για παράδειγμα, οι στόχοι και τα όνειρα ενός φίλου σου, μπορεί να αποτελέσουν κίνητρο για να θέσεις μεγαλύτερους στόχους κι εσύ. Ο “ανταγωνιστής” όμως λειτουργεί διαφορετικά. Έχει εχθρική συμπεριφορά, θέλει αυτό που έχεις κι εσύ και θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του για να στο στερήσει και να το αποκτήσει εκείνος.

5.Η κακή επιρροή

Οι φίλοι που αποτελούν κακή επιρροή δεν αφορούν μόνο στα εφηβικά σου χρόνια. Η κακή επιρροή μπορεί να συνεχιστεί και στην ενήλικη ζωή σου και ενδέχεται να σε οδηγήσει σε λάθος δρόμο.

6.Ο αντιδραστικός

Σίγουρα τσακώνεσαι με τους φίλους σου και κάποιες φορές μάλιστα πολύ. Είναι απόλυτο φυσιολογικό και αναπόφευκτο. Τι γίνεται όμως όταν με ένα άτομο τσακώνεστε διαρκώς; Αξίζει να υποβάλλεις τον εαυτό σου σε αυτή την διαδικασία;

7.Ο ξερόλας

Είναι το άτομο που ξέρει τα πάντα. Θέλει να έχει πάντα την τελευταία λέξη και δεν παραδέχεται ποτέ ότι κάνει λάθος. Φυσικά δεν ζητάει ποτέ συγγνώμη και διορθώνει τους άλλως διαρκώς.

Πώς μπορείς να καταλάβεις ότι ο φίλος σου δεν είναι τελικά τόσο καλός;

Ο καλύτερος τρόπος για να αποφασίσεις αν μία σχέση σου είναι υγιής ή όχι, είναι να είσαι ειλικρινής με τον εαυτό σου για το πώς αισθάνεσαι όταν είσαι με ένα συγκεκριμένο άτομο. Γι’ αυτό κάνε τις εξής ερωτήσεις στον εαυτό σου:

1.Πώς αισθάνεσαι αφού συναντήσεις το συγκεκριμένο άτομο;

2.Πώς θα είναι η ζωή σου χωρίς αυτό το άτομο;

3.Αυτό το άτομο σου βγάζει τον καλύτερό σου εαυτό;

4.Τι συμβουλή θα έδινες σε κάποιον φίλο σου που θα αντιμετώπιζε μία παρόμοια κατάσταση;

Δεν είναι εύκολο να βγάλεις ένα άτομο από τη ζωή σου. Οι απαντήσεις σου όμως ίσως σε βοηθήσουν να καταλάβεις αν αυτό πρέπει να κάνεις.

Διάβασε ακόμα:

Βάλε Στόχο Την Ποιότητα Και Όχι Την Ποσότητα Στις Σχέσεις Σου

Τι Αποκαλύπτει Η Έρευνα Της Focus Bari Για Τις Σχέσεις Στην Ψηφιακή Εποχή

Author(s)

  • Ladan Nikravan Hayes

    ειδική σε θέματα επικοινωνίας

    Η Ladan Nikravan Hayes είναι ειδική σε θέματα επικοινωνίας.