Στα επόμενα 2 λεπτά θα μάθεις:

-Πόσο χρόνο χρειάζεσαι για να κάνεις διαλογισμό.
-Πώς να βοηθήσεις την ομάδα σου να βάλει το διαλογισμό στη ζωή της.


Δημιουργικότητα. Διαίσθηση. Γνώση. Επαναπροσδιορισμός. Μελετημένη λήψη αποφάσεων. Γνωρίζεις πόσο σημαντικές είναι αυτές οι έννοιες για την αποδοτικότητά σου στη δουλειά αλλά και για την επιτυχία της ομάδας σου. Ωστόσο σε ένα περιβάλλον όπου οι ρυθμοί δεν πέφτουν ποτέ, αυτά τα χαρακτηριστικά είναι τα πρώτα που βάλλονται.

Τα προγράμματα, οι  προθεσμίες, η προσωπικότητα του κάθε μέλους της ομάδας σου και όλα τα πιθανά σενάρια σύγκρουσης, μαζί με τις προσωπικές υποχρεώσεις σου μπορεί να γίνουν ένα ανυπόφορο φορτίο στην καθημερινότητα. Και μπορεί να νομίζεις ότι ο μόνος τρόπος για να το αντιμετωπίσεις και να είσαι παραγωγικός είναι να δουλεύεις ασταμάτητα, όλο και πιο σκληρά, χωρίς να σταματάς για να πάρεις ανάσα. Και αυτό με τη σειρά του δε σε αφήνει να βοηθήσεις και να υποστηρίξεις αποτελεσματικά την ομάδα σου.

Αυτό όμως σου δίνει τη δυνατότητα να δουλέψεις με έναν τελείως διαφορετικό τρόπο και να βοηθήσεις την ομάδα σου αλλά και την εταιρεία σου να ακμάσουν. Αυτός είναι ο ρόλος του διαλογισμού. Μην φανταστείς ότι πρέπει να κάθεσαι οκλαδόν μπροστά σε έναν βωμό φορώντας μία κίτρινη ρόμπα. Μέρος της γοητείας του διαλογισμού είναι ότι μπορεί να γίνει οπουδήποτε, από οποιονδήποτε. Το μόνο που χρειάζεται είναι να μείνεις για λίγα λεπτά μόνος με τον εαυτό σου. Αν έχεις χρόνο να αναπνεύσεις, έχεις χρόνο να διαλογιστείς.

Ακόμα και λίγα λεπτά την ημέρα μπορούν να αυξήσουν την αποδοτικότητά σου και να σε βοηθήσουν να λειτουργείς έχοντας καλύτερη αντίληψη, ηρεμία και διαύγεια. Τα αποδεδειγμένα οφέλη του διαλογισμού – μεγαλύτερη συγκέντρωση, λιγότερο άγχος – είναι σημαντικοί παράγοντες για να κάνεις καλύτερα τη δουλειά σου αλλά και να βοηθήσεις την ομάδα σου να αποδίδει καλύτερα.

Σκέψου όσους προϊστάμενους έχεις θαυμάσει στην καριέρα σου. Πώς διαχειρίζονταν το χρόνο και τις απαιτήσεις; Αφιέρωναν χρόνο στον εαυτό τους ή έδιναν όλη τους την ενέργεια και το χρόνο τους στη δουλειά χωρίς σχεδιασμό και χωρίς στρατηγική; Πώς επηρέασε αυτό τη δική σου απόδοση και την επιτυχία της ομάδας;

Όποια κι αν είναι η απάντηση, πιθανότατα σε επηρέασε με κάποιο τρόπο. Είναι φυσικό στο περιβάλλον εργασίας οι εργαζόμενοι να προσαρμόζονται στο εργασιακό στυλ των προϊσταμένων τους ή έστω να το θεωρούν σημείο αναφοράς. Άρα είναι σημαντικό να δείχνεις με τη συμπεριφορά σου τι είναι αυτό που θεωρείς ότι έχει σημασία για την ομάδα σου.

Ακολουθούν μερικοί τρόποι να βοηθήσεις την ομάδα σου να βάλει το διαλογισμό στη ζωή της.

1. Ζήτα από τους συνεργάτες σου να σου πουν με ποιους τρόπους αποφορτίζονται

Στην επόμενη συνάντηση, ζήτα να μάθεις τι είναι αυτό που ηρεμεί τον κάθε ένα. Μπορεί να είναι ένας μεσημεριανός περίπατος, λίγα λεπτά διαλογισμού, ή η αγαπημένη τους μουσική. Συζητήστε για τη σημασία αυτών των δραστηριοτήτων και ενσωματώστε στο εβδομαδιαίο πρόγραμμα χρόνο για αυτές τις δραστηριότητες. 

2. Κανονίστε μία ομαδική συνεδρία διαλογισμού

Δε θα συμφωνήσουν όλοι αμέσως και πολλοί μπορεί να απορρίψουν εντελώς την ιδέα. Δεν πειράζει. Ωστόσο ένας καλός τρόπος να περάσεις την ιδέα του διαλογισμού στην ομάδα σου είναι να λάβετε μέρος όλοι μαζί σε μία τέτοια δραστηριότητα. Μπορείτε να το κάνετε απλά αφιερώνοντας 10 λεπτά σε έναν άδειο χώρο στο γραφείο.

3. Μοιράσου τη δική σου εμπειρία με την ομάδα σου

Μία τέτοια συζήτηση με τους συνεργάτες σου δείχνει ότι υποστηρίζεις τις δραστηριότητες διαλογισμού αλλά και τους παρέχεις ένα πλάνο που μπορούν να ακολουθήσουν. Και μην ξεχάσεις να αναφέρεις ποια ήταν αρχικά η δική σου στάση σχετικά με τον διαλογισμό και πώς άλλαξε με την πάροδο του χρόνου.

Για να λαμβανεις τα καλύτερα άρθρα μας στο email σου, γράψου στο Newsletter μας.

Διάβασε ακόμα:

Οι συναισθηματικές επιπτώσεις της μακροχρόνιας απόστασης στο χώρο εργασίας

Gender Diversity: Οι γυναίκες υπερέχουν σε κρίσιμες προκλήσεις ηγεσίας

Author(s)

  • Η συντακτική ομάδα του Thrive Greece αποτελείται από δημοσιογράφους και επιστημονικούς συνεργάτες από τον χώρο της υγείας και της ευεξίας, της αποδοτικότητας, της ψυχολογίας, της αυτοβελτίωσης, της διατροφής και του fitness.