Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Ποια είναι η σχέση μεταξύ βραχυπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων στόχων.

-Γιατί βοηθά να καταγράφεις τους στόχους.


Οι άνθρωποι πέφτουν συχνά στην παγίδα να θέτουν μεγαλεπήβολους και φιλόδοξους στόχους και μετά αποτυγχάνουν. Έρευνες δείχνουν ότι η καθημερινή πρόοδος μπορεί να οδηγήσει σε πολύ καλύτερα αποτελέσματα. Γι’ αυτό το λόγο το να μάθεις στην ομάδα σου την αξία της καθημερινής στοχοθεσίας είναι ένα από τα μεγαλύτερα δώρα που μπορείς να τους κάνεις. Η στοχοθεσία μπορεί να αφορά και στο παρόν και το μέλλον, ανάλογα με το αν πρόκειται για βραχυπρόθεσμους ή μακροπρόθεσμους στόχους. 

Οι βραχυπρόθεσμοι στόχοι αφορούν στο πώς είσαι ή το πώς θέλεις να φαίνεσαι την παρούσα στιγμή, ενώ οι μακροπρόθεσμοι στόχοι αφορούν στο μέλλον. Οι μακροπρόθεσμοι στόχοι συνήθως εστιάζουν σε εξωτερικά χαρακτηριστικά, ενώ οι βραχυπρόθεσμοι στα εσωτερικά. Δες την επίτευξη των βραχυπρόθεσμων στόχων ως ένα εφαλτήριο για την επίτευξη των μακροπρόθεσμων. 

Η στοχοθεσία ξεκινά τη στιγμή που ξυπνάς. Ο τρόπος που ξεκινάς τη μέρα σου μπορεί να καθορίσει το πώς θα συνεχίσει. Για σκέψου. Μπορείς να διαχειριστείς τον χρόνο σου ή αποσπάσαι από κάθε εισερχόμενο email και κάθε ειδοποίηση στο κινητό; Μαθαίνοντας να ξεκινάς τη μέρα σου με στόχους, θα μεγιστοποιήσεις την αποδοτικότητά σου. 

Ως manager, το να έχεις στόχο από το ξεκίνημα της μέρας σου έχει τεράστια επίδραση. Όλοι κάποια στιγμή είχαμε ένα αφεντικό που με το που ξυπνούσε έστελνε 30 emails που είχε στο μυαλό του ήδη από το προηγούμενο βράδυ. Και αυτός σίγουρα δεν είναι ο καλύτερος τρόπος να ξεκινήσει κάποιος τη μέρα του. 

Επομένως, ας ξεκινήσουμε με τον πιο εύκολο τρόπο για να αρχίσεις την μέρα σου με τον σωστό τρόπο: Κράτα το τηλέφωνό σου έξω από το υπνοδωμάτιο. Ο καλύτερος τρόπος για να ξεκινήσεις, είναι να φροντίσεις το κινητό σου να μην είναι το πρώτο πράγμα που θα δεις. Ανεξάρτητα από το αν πρόκειται για ένα επαγγελματικό email, social media ή τις τελευταίες ειδήσεις, στο ξεκίνημα της μέρας σου ένα κύμα ειδοποιήσεων και απαιτήσεων δεν είναι η κατάλληλη συνταγή για να ελέγξεις το χρόνο σου. Να θυμάσαι ότι είναι πολύ δύσκολο να πετύχεις τους στόχους της μέρας σου αν δεν βρεις ποτέ χρόνο για να τους θέσεις. 

Οπότε προστάτευσε το χρόνο και το μυαλό σου βάζοντας ένα στόχο για τη μέρα σου. Μην περιορίζεις τον εαυτό σου και οραματίσου τη μέρα που θες να έχεις. Σκέψου τον αντίκτυπο που θα έχει αυτό όχι μόνο σε σένα, αλλά και στους ανθρώπους γύρω σου, στην ομάδα σου, στην οικογένειά σου, στους φίλους σου και σε οποιονδήποτε συναναστραφείς. 

“Η καθημερινή στοχοθεσία μπορεί να είναι χρήσιμη, γιατί δημιουργεί ένα τελετουργικό που ακολουθείς καθημερινά,” αναφέρει η Καθηγήτρια του Harvard Business School Francesca Gino. Και μπορεί να βοηθήσει πριν από ένα σημαντικό meeting ή project. “Η τήρηση τελετουργικών πριν από την διεκπεραίωση καθηκόντων βελτιώνει την απόδοσή μας,” υποστηρίζει, “με τον ίδιο τρόπο, οι ρουτίνες προετοιμασίας βοηθούν τους αθλητές να υιοθετήσουν την κατάλληλη νοοτροπία πριν έναν αγώνα.” Και δεν αφορά μόνο τους στόχους που θέτουμε, αλλά και τον τρόπο με τον οποίο το κάνουμε. “Η καθημερινή στοθεσία μπορεί να είναι ακόμα πιο αποτελεσματική, όταν καταγράφουμε τους στόχους μας,” ισχυρίζεται η Gino. “Έρευνα αποκαλύπτει ότι η καταγραφή ή οι σημειώσεις μας προετοιμάζουν για την επιτυχία ως προς την εκτέλεση και την διεκπεραίωση των καθηκόντων μας.” 

Ακολουθούν μερικοί απλοί τρόποι για να βοηθήσεις την ομάδα σου να εξασκηθεί στην στοχοθεσία: 

1.Κάνε τη στοχοθεσία κομμάτι των meetings

Είτε κάνεις ατομικές συναντήσεις, είτε ομαδικές, ρώτα την ομάδα σου ποιοι είναι οι στόχο τους για το meeting. Ίσως κάποιοι συνάδελφοι δυσκολεύονται να συντονιστούν σε ένα project και χρειάζονται χρόνο για να επικοινωνήσουν πιο ουσιαστικά. 

2.Γίνε εσύ το πρότυπο

Να είσαι συνεπής σχετικά με τους στόχους σου και να ζητήσεις από τους συναδέλφους σου να σε ελέγχουν. Αν δεν τηρήσεις κάποιον από αυτούς, ζήτα τους να σου το υπογραμμίσουν. 

3.Δώσε στην ομάδα σου ημερολόγια

Ενθάρρυνε την πρακτική της καθημερινής γραπτής στοχοθεσίας, δίνοντάς τους ένα ημερολόγιο που μπορούν να χρησιμοποιήσουν. Τα οφέλη του ημερολογίου είναι γνωστά και με τη σειρά τους μπορούν να οδηγήσουν σε άλλα οφέλη.

Για να λαμβανεις τα καλύτερα άρθρα μας στο email σου, γράψου στο Newsletter μας.

Διάβασε ακόμα:

Η ηγεσία σε περιόδους κρίσης

Σύγχρονες επικοινωνιακές πρακτικές γενναιοδωρίας που …κάπως προβληματίζουν!

Author(s)

  • Η συντακτική ομάδα του Thrive Greece αποτελείται από δημοσιογράφους και επιστημονικούς συνεργάτες από τον χώρο της υγείας και της ευεξίας, της αποδοτικότητας, της ψυχολογίας, της αυτοβελτίωσης, της διατροφής και του fitness.