Τα τεχνολογικά εργαλεία με τα οποία επικοινωνούμε σήμερα μας επιτρέπουν να δουλεύουμε ταχύτερα και να συνεργαζόμαστε πέρα από περιορισμούς με τρόπο που δε μπορούσαμε να φανταστούμε στο παρελθόν. Εργαζόμενοι από τη μία πόλη μπορούν άμεσα να μοιραστούν τα δεδομένα τους με συναδέλφους τους σε άλλες πόλεις ή και χώρες, ενώ μπορούν να έρθουν σε επαφή με τον προϊστάμενό τους μέσα σε μία στιγμή μέσω zoom, chat, sms, ή με όποιον άλλο τρόπο επιλέξουν. 

Ο τρόπος που επικοινωνούμε έχει αλλάξει δραματικά εξαιτίας της πανδημίας, ωστόσο η τεχνολογία δεν είναι αρκετή για να αντικαταστήσει την αξία της πραγματικής ανθρώπινης επικοινωνίας. Και όσο πολλαπλασιάζονται τα ψηφιακά μέσα επικοινωνίας στο χώρο εργασίας, είναι όλο και πιο σημαντικό να προσέχουμε πώς ερχόμαστε σε επαφή, συνδεόμαστε και επικοινωνούμε ο ένας με τον άλλο. Επειδή η ουσιαστική, αληθινή επικοινωνία μας συνδέει με τρόπο που ακόμα και η πιο σύγχρονη τεχνολογία δε θα μπορούσε.

Η ουσιαστική επικοινωνία χρειάζεται προσοχή και επιμονή. Σε μία ομάδα που δίνει αξία σε δεξιότητες επικοινωνίας, όπως το να είσαι καλός ακροατής ή το να υποστηρίζεις μία πιο ουσιαστική επαφή, οι εργαζόμενοι θα είναι πιο παραγωγικοί, πιο ικανοποιημένοι και θα νιώθουν λιγότερο απομονωμένοι. Ακολουθούν 3 τρόποι για να βοηθήσεις την ομάδα σου να επικοινωνεί πιο αποτελεσματικά:

1. Επιδιώξτε ατομικές συναντήσεις

Δεν υπάρχει υποκατάστατο της επικοινωνίας πρόσωπο με πρόσωπο. Με αυτό τον τρόπο όχι μόνο χτίζετε ένα κλίμα συντροφικότητας, ή ακόμα και μία παραγωγική φιλία, αλλά και θα μπορέσετε να επικοινωνείτε πιο ουσιαστικά και αποτελεσματικά.

2. Ξανασκεφτείτε τα εργαλεία επικοινωνίας που χρησιμοποιείτε

Μερικές φορές δε χρειάζεται τόση τεχνολογία. Συζήτησε με την ομάδα σου ποια μέσα χρησιμοποιείτε και κατά πόσο αυτά διευκολύνουν τη συνεννόηση. Δείτε τι σας βοηθά και τι όχι και συζητήστε τι αλλαγές μπορείτε να κάνετε.

3. Αφήστε τις ηλεκτρονικές συσκευές έξω από τα meeting

Χωρίς τους ψηφιακούς περισπασμούς, τα meeting σας θα αλλάξουν εντελώς εικόνα: περισσότερη βλεμματική επαφή, πιο ζωντανές συζητήσεις και πιο αυθεντική σύνδεση. Μία τέτοια ατμόσφαιρα οδηγεί σε καλύτερες ιδέες και δυνατότερες συνεργασίες.

Διάβασε ακόμα:

Author(s)

  • Η συντακτική ομάδα του Thrive Greece αποτελείται από δημοσιογράφους και επιστημονικούς συνεργάτες από τον χώρο της υγείας και της ευεξίας, της αποδοτικότητας, της ψυχολογίας, της αυτοβελτίωσης, της διατροφής και του fitness.