Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Ποια θερμοκρασία σε κάνει πιο αποδοτικό.
-Γιατί τα φυτά αυξάνουν την αποδοτικότητα.


Ένας από τους καλύτερους τρόπους να ενισχύσεις την απόδοση της ομάδας σου είναι να λάβεις υπόψη σου το χώρο στον οποίο εργάζεστε. 

Έρευνα από το Cornell University αποκαλύπτει το σύνδεσμο μεταξύ περιβαλλοντικών συνθηκών και της αποδοτικότητας – η διαμόρφωση, ο σχεδιασμός και η γενικότερη αισθητική ενός γραφείου μπορούν να επηρεάσουν το πόση δουλειά βγαίνει. 

Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να σχεδιάσεις ξανά ολόκληρο το γραφείο σου για να κάνεις τη διαφορά. Υπάρχουν μικροί, επιστημονικά αποδεδειγμένοι τρόποι να κάνεις το γραφείο σου το ιδανικό περιβάλλον εργασίας για την ομάδα σου. 

Ας ξεκινήσουμε με τη θερμοκρασία. Παρόλο που οι περισσότεροι άνθρωποι θεωρούν ότι ένα δροσερό γραφείο είναι πιο παραγωγικό, αυτό δεν ισχύει πάντα. Η έρευνα του Cornell University αποκάλυψε ότι όταν η θερμοκρασία αυξάνεται από τους 20 στους 25 βαθμούς Celsius, τα λάθη των εργαζομένων μειώνονται κατά 44%. Όταν το σώμα δεν χρησιμοποιεί ενέργεια για να παράγει θερμότητα, τότε αυτή χρησιμοποιείται με άλλους τρόπους. 

Δεν έχεις τον έλεγχο του θερμοστάτη του γραφείου; Κανένα πρόβλημα. Αγόρασε θερμαντικά σώματα. 

Το φως είναι ένας άλλος μεγάλος παράγοντας εργασιακής αποδοτικότητας. Το φυσικό φως είναι κρίσιμο για την εργασιακή ικανοποίηση. Οι ερευνητές στο Neuroscience Program του Northwestern University συνέκριναν τους εργαζομένους σε περιβάλλοντα με και χωρίς παράθυρα. Αυτό που διαπίστωσαν ήταν ότι οι εργαζόμενοι σε εργασιακούς χώρους χωρίς παράθυρα ανέφεραν ότι είχαν λιγότερη ενέργεια και περισσότερα σωματικά προβλήματα. Επίσης, αυτοί που εργάζονται σε χώρους χωρίς παράθυρα κοιμόντουσαν 46 λεπτά λιγότερο κάθε βράδυ και ανέφεραν χειρότερη ποιότητα ύπνου και περισσότερες βραδινές ενοχλήσεις. Επειδή δεν μπορείς να προσθέσεις παράθυρα στο γραφείο σου, ενθάρρυνε την ομάδα σου να βγει έξω για walking meetings, για το μεσημεριανό ή απλώς για να κάνει μια βόλτα. 

Η προσθήκη φυτών στο γραφείο σου μπορεί επίσης να επηρεάσει την αποδοτικότητα της ομάδας σου. Με απλά λόγια, οι άνθρωποι αγαπούν τη φύση και το πράσινο και όσο περισσότερο την απολαμβάνουμε στο γραφείο, τόσο πιο χαρούμενοι και παραγωγικοί είμαστε. Για την ακρίβεια, αυτή η τάση να είμαστε θετικά διακείμενοι προς τη φύση και τα φυσικά περιβάλλοντα ονομάζεται “υπόθεση βιοφιλίας” (“biophilia hypothesis”), ένας όρος που επινόησε οEdward O. Wilson στο βιβλίο του Biophelia, το 1984. Και η επιστήμη τον επαληθεύει. Έρευνες δείχνουν ότι όταν υπάρχουν φυτά στο περιβάλλον εργασίας, η απόδοση αυξάνεται. Οι συγγραφείς της έρευνας στο Journal of Environmental Psychology επισκέφτηκαν 3 γραφεία στη Ολλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Η προσθήκη ενός φυτού ανά τετραγωνικό μέτρο είχε ως αποτέλεσμα η ανταπόκριση των εργαζομένων σε τεστ μνήμης και άλλων βασικών ικανοτήτων να βελτιώνεται. Άλλη έρευνα, από ερευνητές του University of Twente στην Ολλανδία, αποκάλυψε ότι τα φυτά εσωτερικού χώρου μειώνουν το στρες. Επομένως, αν βρεις περιθώριο στον προϋπολογισμό σου, πέρνα από το κοντινό ανθοπωλείο και πρόσθεσε μερικά φυτά στο γραφείο. 

Ακολουθούν μερικοί ακόμα τρόποι να βοηθήσεις τους εργαζομένους να δουλεύουν πιο έξυπνα: 

1.Ζήτα ιδέες από την ομάδα σου

Η αυτονομία των εργαζομένων στο εργασιακό τους περιβάλλον έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει τη ευφορία και την αποδοτικότητα. Μια έρευνα του 2010 από το University of Exeter έδειξε ότι επιτρέποντας στους εργαζομένους να επιλέξουν πόσα φυτά και φωτογραφίες θα βάλουν στο γραφείο τους, αυξάνεις την απόδοτικότητά τους κατά 32%, συγκριτικά με αυτούς που δεν έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν. Ίσως κάποιος από τους συναδέλφους σου έχει πάθος για τη διακόσμηση εσωτερικών χώρων ή για την εργονομία. Προσκάλεσε την ομάδα σου να μοιραστεί τι θα έκανε το χώρο πιο ζωντανό για αυτούς. 

2.Τακτοποιήστε τον χώρο σας

Υπάρχουν επιστημονικά δεδομένα πίσω από την πεποίθηση ότι ένα φορτωμένο γραφείο περιορίζει την ικανότητά σου να συγκεντρώνεσαι. Κάντε συνήθεια με την ομάδα σου να τακτοποιείτε το γραφείο 15 λεπτά μια φορά την εβδομάδα ή οπότε χρειάζεται. 

3.Μειώστε τον θόρυβο

Υπάρχουν αρκετά websites και apps που προσφέρουν ήχους περιβάλλοντος, όπως το Coffitivity και το app White Noise.

Διάβασε ακόμα:

Πώς να δημιουργήσεις ένα χώρο εργασίας που να δίνει προτεραιότητα στην ευημερία των εργαζομένων

Πώς να χρησιμοποιήσετε τα μαθήματα της COVID-19 για να μεταμορφώσετε την επιχειρηματική σας κουλτούρα

Author(s)

  • Η συντακτική ομάδα του Thrive Greece αποτελείται από δημοσιογράφους και επιστημονικούς συνεργάτες από τον χώρο της υγείας και της ευεξίας, της αποδοτικότητας, της ψυχολογίας, της αυτοβελτίωσης, της διατροφής και του fitness.