Ίσως κι εσύ έχεις τη λανθασμένη εντύπωση ότι σε ένα περιβάλλον εργασίας που οι εργαζόμενοι φοβούνται την αποτυχία, η επιτυχία είναι δεδομένη. Ξέρεις κάτι όμως; Κάνεις λάθος. Όταν οι άνθρωποι φοβούνται να αποτύχουν, φοβούνται και να ρισκάρουν και να δοκιμάσουν καινούργια πράγματα, νέες ιδέες. Με άλλα λόγια όταν φοβούνται την αποτυχία, στέκονται εμπόδιο στην καινοτομία, γιατί εστιάζουν στο πώς να μην κάνουν κάτι λάθος. Μία τέτοια νοοτροπία βλάπτει και την ίδια την εταιρεία. Γιατί πόσο επιτυχημένη και καινοτόμα μπορεί να είναι μία εταιρεία όταν οι άνθρωποί σου δεν βελτιώνουν την απόδοσή τους, δεν αναλαμβάνουν ρίσκα και δεν πειραματίζονται με νέα πράγματα;

Σαν επικεφαλής, ξέρεις πολύ καλά πως δεν μπορείς να επιτύχεις αν δεν αποτύχεις. Αν λοιπόν εσωτερικεύουμε τον φόβο της αποτυχίας – είτε σαν εργαζόμενοι είτε σαν εταιρείες – του δίνουμε ακόμα μεγαλύτερη αξία , με αποτέλεσμα να παραμένουμε στάσιμοι και να μην μπορούμε να επιτύχουμε και να νιώσουμε πλήρεις. Ο Γάλλος φιλόσοφος και δοκιμιογράφος Μισέλ ντε Μονταίν το αποτύπωσε πολύ καλά, λέγοντας “υπήρχαν πολλά τρομερά πράγματα στη ζωή μου, τα περισσότερα από τα οποία δεν συνέβησαν ποτέ”.

Κι όμως εσύ έχεις την δυνατότητα να καλλιεργήσεις μία εταιρική κουλτούρα που να παρέχει μία ψυχολογική ασφάλεια – “psychological safety,” – όπως την αποκαλεί ο καθηγητής του Harvard Business School, Amy Edmondson. Ένα κλίμα, μέσα στο οποίο η ομάδα σου θα ρισκάρει, θα δοκιμάζει και θα πειραματίζεται χωρίς να επηρεάζεται από τον φόβο μίας αποτυχίας. Ένα περιβάλλον εργασίας όπου θα μιλάει για τις αποτυχίες της, τις οποίες θα μετατρέπει σε μαθήματα που θα την οηγήσουν τελικά στην επιτυχία. Πώς θα το καταφέρεις αυτό;

Οι τρόποι που ακολουθούν θα σε βοηθήσουν να τα καταφέρεις:

1.Ξεκαθάρισε πως η αποτυχία δεν είναι το αντίθετο της επιτυχίας

Όταν δοκιμάζεις νέα πράγματα, πάντα υπάρχει ο κίνδυνος της αποτυχίας. Γι΄αυτό σε κάθε νέο project προσπάθησε να αναφέρεσαι και στα πιθανά εμπόδια και δυσκολίες που υπάρχουν ή μπορεί να εμφανιστούν και αν αυτό συμβεί, προσπάθησε να μετατρέπεις κάθε πρόκληση σε ευκαιρία για μάθηση που θα σας βοηθήσει να πάτε ένα βήμα παρακάτω.

2.Σκέψου πολύ ποιον θα επιβραβεύσεις και ποιος θα πάρει προαγωγή

Δεν χρειάζεται να πούμε ότι συμπεριφορές όπως το να απογοητεύει ένα μέλος της ομάδας τους υπόλοιπους, ή η κατάχρηση εμπιστοσύνης δεν πρέπει ποτέ να επιβραβεύονται. Αν ο ομάδα σου αντιμετωπίσει την αποτυχία με έναν τρόπο διαφορετικό – μαθαίνοντας από τα λάθη και προσπαθώντας να εξελιχθεί, να καινοτομήσει και να εξελιχθεί, τότε ναι αξίζει να επιβραβευτεί. Και όταν έρθει η στιγμή να πάρεις μία απόφαση για το ποιος αξίζει μία προαγωγή ή μία αύξηση μισθού, λάβε όλα αυτά υπόψη. Το κάθε μορφής κίνητρο ωφελεί όλη την ομάδα.

3.Να είσαι ειλικρινής για τις αποτυχίες σου

Σαν manager, αποτελείς πρότυπο για την ομάδα σου. Μίλησε με ειλικρίνεια στην ομάδα σου για δικές σου αποτυχίες και λάθη του παρελθόντος, τους τρόπους που τα διαχειρίστηκες και πώς αυτά σε οδήγησαν εδώ που είσαι τώρα. Δείξτους ένα πιο ανθρώπινο και ειλικρινές πρόσωπο και κάντους να καταλάβουν πως κάθε αποτυχία – μικρή ή μεγάλη – είναι απαιραίτητη για την επιτυχία.

Διάβασε ακόμα:

Οδηγίες για Managers: Πώς θα προστατέψεις την ομάδα σου από το burnout

Νέος Manager; Πώς θα κερδίσεις τον σεβασμό της ομάδας σου

Author(s)

  • Η συντακτική ομάδα του Thrive Greece αποτελείται από δημοσιογράφους και επιστημονικούς συνεργάτες από τον χώρο της υγείας και της ευεξίας, της αποδοτικότητας, της ψυχολογίας, της αυτοβελτίωσης, της διατροφής και του fitness.