Το Genderhood, μια ΜΚΟ που ενδυναμώνει κοινότητες όλων των ηλικιών να συνδιαμορφώσουν έναν κόσμο έμφυλης ισότητας, δημιούργησε τον πρώτο οδηγό στην Ελλάδα για γονείς με παιδιά 6-12 ετών που εκπαιδεύει στην καλλιέργεια δεξιοτήτων συναίνεσης. 

Τι δείχνουν τα στατιστικά στοιχεία

Σύμφωνα με την έκθεση του Χαμόγελου του παιδιού, το 2020 πανελλαδικά καταγράφηκαν συνολικά 1123 αναφορές κακοποίησης παιδιών. Ο συνολικός αριθμός αναφορών που πήγαν στην Εισαγγελία ήταν 803, ο συνολικός αριθμός ανώνυμων αναφορών ήταν 1038, ενώ των επωνύμων μόλις 85. 

Επιπλέον, στοιχεία από τη SafeLine δείχνουν εντυπωσιακή αύξηση της τάξεως του 39% στον αριθμό των καταγγελιών που υποβλήθηκαν στη SafeLine κατά τη διάρκεια του 2019 για παράνομο περιεχόμενο ή παράνομη δραστηριότητα στο διαδίκτυο, ενώ σχεδόν διπλασιάστηκε και το ποσοστό των καταγγελιών για παιδική διαδικτυακή κακοποίηση. Μάλιστα, για πρώτη φορά το 2019 το ποσοστό των επιβεβαιωμένων καταγγελιών για παιδική πορνογραφία ξεπέρασε το ποσοστό των  καταγγελιών για οικονομικές απάτες στο διαδίκτυο (45% παιδική πορνογραφία- 30% οικονομικές απάτες).

Γιατί πρέπει να αποκτήσουμε τις δεξιότητες της συναίνεσης

Αποκτώντας τη συναίνεση ως δεξιότητα και εξασκώντας την καθηµερινά, οδηγούµαστε µαζί σε µία κοινωνία ισότητας και σεβασµού προς κάθε ατοµικότητα. Βέβαια είναι κάτι που µαθαίνουµε ήδη από το νηπιαγωγείο: η ιδέα ότι οφείλουµε να σεβόµαστε τόσο τα δικά µας όρια, όσο και των άλλων ατόµων προκειµένου να είµαστε ασφαλείς, να διατηρούµε την αξιοπρέπειά µας και να οικοδοµούµε υγιείς σχέσεις.

Διαβάζοντας τον οδηγό που δημιούργησε το Genderhood θα μάθεις, εσύ και το παιδί σου, τη σημασία της σωματικής αυτονομίας και των προεκτάσεών της στη συζήτηση για τη συναίνεση.

Ακόμα, θα μάθεις πώς μπορείς να προστατεύσεις το παιδί σου από πιθανή κακοποίηση και παράλληλα θα συναντήσεις πληροφορίες και µικρά tips που θα σε παρακινήσουν να κάνεις

συζητήσεις µε το παιδί ή τα παιδιά σου σχετικά µε την προσωπική ασφάλεια και την εξάσκηση της συναίνεσης στην καθηµερινότητα.

Όσο κι αν το θες, δεν μπορείς να είσαι συνεχώς με το παιδί σου. Ωστόσο, μπορείς να ενισχύσεις την ψυχική του ανθεκτικότητα και να του παρέχεις τα απαραίτητα εργαλεία για να αναγνωρίζει τις επικίνδυνες καταστάσεις και να αντιδρά άμεσα, αν βρεθεί αντιμέτωπο με αυτές. Αυτός ο οδηγός είναι ένα από αυτά τα εργαλεία, που θα θωρακίσουν το παιδί σου και θα το βοηθήσουν να κατανοήσει πλήρως την έννοια της συναίνεσης.

Τι είναι το Genderhood

Το Genderhood συστάθηκε το 2017 στη Θεσσαλονίκη, ενώ από το 2020 η έδρα του βρίσκεται στην Αθήνα. Είναι η πρώτη οργάνωση στην Ελλάδα µε εξειδίκευση σε θέµατα έµφυλης ισότητας για το Παιδί. Όραµά τους αποτελεί ένας κόσµος µε ελεύθερη έκφραση των φύλων. Αποστολή τους είναι η ενδυνάµωση κοινοτήτων όλων των ηλικιών µε σκοπό να λάβουν δεξιότητες, ώστε να συνδιαµορφώσουν µία κοινωνία έµφυλης ισότητας. Οι αξίες τους είναι η ενδυνάµωση όλων των συντελεστών της οργάνωσης (προσωπικό, συνεργαζόµενα µέρη, ωφελούµενο πληθυσµό), η συνέπεια στα µεθοδολογικά εργαλεία που χρησιµοποιούν, η άµεση επικοινωνία, ο σεβασµός στη διαφορετικότητα και η δηµιουργία καινοτόµων εργαλείων για την κοινωνική αλλαγή. Σχεδιάζουν εκπαιδευτικά προγράµµατα στο πλαίσιο των δράσεων για το Παιδί & Πρόληψη. Παράλληλα, δραστηριοποιούνται στους παρακάτω τοµείς: Ενδυνάµωση & Ενήλικες, Σχολείο & Επιµόρφωση, Κοινωνία & Ευαισθητοποίηση, Πολιτισµός & Φύλο. Η τεχνογνωσία της διεπιστηµονικής οµάδας δηµιουργεί καινοτόµες εκπαιδευτικές δράσεις µε ουσιαστικό κοινωνικό αντίκτυπο. Έτσι, δίνεται προτεραιότητα στην ενεργό συµµετοχή για την επίλυση έµφυλων καταπιέσεων που αντιµετωπίζουν οι εκάστοτε οµάδες-στόχοι.

Για να λαμβανεις τα καλύτερα άρθρα μας στο email σου, γράψου στο Newsletter μας.

Διάβασε ακόμα:

Πώς μπορούμε να υιοθετήσουμε μια διατροφή φιλική προς τον πλανήτη;

Ο Thrive Οδηγός της Ευγνωμοσύνης