Ας μιλήσουμε ρεαλιστικά. Σε κάθε μεγάλη ευκαιρία υπάρχει ένα ρίσκο. Σκέψου όμως ένα περιβάλλον εργασίας όπου κανείς δεν νιώθει άνετα να ρισκάρει. Μπορεί να έχει συμβεί και σε εσένα τον ίδιο να έχεις μία πολύ καλή ιδέα, αλλά να μην την έχεις μοιραστεί με κανέναν εξαιτίας του φόβου της αποτυχίας. Και δεν είσαι ο μόνος. Ξέρεις πόσοι βλέπουν τις ευκαιρίες, σκέφτονται καινοτόμα, αλλά δεν προσπαθούν ποτέ; ξέρεις ποιο είναι το αποτέλεσμα; Η στασιμότητα και η έλλειψη ενδιαφέροντος. Και οι ημέρες κυλούν χωρίς τίποτα να αλλάζει, να βελτιώνεται και χωρίς καμία εξέλιξη. Είναι ίσως λυπηρό, αλλά οι άνθρωποι κάνουν τη δουλειά που πρέπει να κάνουν. Τίποτα περισσότερο. 

Και τώρα φαντάσου το αντίθετο: ένα περιβάλλον εργασίας όπου η ανάληψη του ρίσκου ενθαρρύνεται και επιβραβεύεται. Ένα περιβάλλον όπου οι εργαζόμενοι δεν φοβούνται να πειραματιστούν, να αυτοσχεδιάσουν, ακόμα και να αποτύχουν, αλλά και να έχουν καινοτόμες ιδέες. Ξέρεις, καμία φορά, κάποια από αυτές τις ιδέες οδηγεί σε έναν καλύτερο τρόπο σκέψης, σε καλύτερη απόδοση, καλύτερες συνθήκες εργασίας, συνεργασίας και φυσικά στην επιτυχία. Και όλο αυτό είναι μεταδοτικό, με την έννοια ότι ο κάθε εργαζόμενος έχει το κίνητρο να “ξεπεράσει” τα όρια και να σκεφτεί διαφορετικά. 

Σε ποιο από τα δύο αυτά μέρη θα προτιμούσες να εργάζεσαι; Η ερώτηση είναι ρητορική και σαν manager, έχεις την δυνατότητα να δημιουργήσεις ένα υγιές εργασιακό περιβάλλον όπου κανείς δεν θα φοβάται να ρισκάρει επειδή φοβάται την αποτυχία. Αν η ομάδα σου δει ότι υποστηρίζεις και ενθαρρύνεις την προσπάθειά της να πειραματιστεί με το άγνωστο για να βρει νέες ιδέες, προτάσεις και λύσεις, τότε θα αισθάνεται πιο γεμάτη, πιο δημιουργική και πιο επιτυχημένη. Μπορείς να αρχίσεις με 3 απλά βήματα:

1. Γιορτάστε ένα project που δεν πήγε τόσο καλά 

Είναι ωραίο να γιορτάζεις την επιτυχία. Το να συνειδητοποιείς όμως την αξία της αποτυχίας, είναι εξίσου σημαντικό και μπορεί να αποτελέσει κινητήριο δύναμη για την ομάδα σου. Είναι πολύ απλό: όταν οι συνάδελφοί σου αισθάνονται ότι μπορούν να συζητήσουν για κάτι που δεν πήγε τόσο καλά, έχεις καταφέρει να δημιουργήσεις ένα κλίμα ασφάλειας και υποστήριξης όπου κανείς δεν φοβάται να δοκιμάσει νέα πράγματα.

2. Μην μένεις απλά στο αποτέλεσμα

Πολλές φορές, εκ των υστέρων η επιτυχία φαίνεται δεδομένη. Στην πραγματικότητα όμως πρέπει να επιτευχθεί ένας συνδυασμός πραγμάτων για να οδηγηθείς στην επιτυχία. Όταν λοιπόν η ομάδα σου δοκιμάσει κάτι καινούργιο που σας οδηγήσει στην επιτυχία, μην σταθείς απλά στο αποτέλεσμα. Αφιερώστε χρόνο και δείτε κάθε (σωστή) απόφαση που οδήγησε σε αυτό το αποτέλεσμα. 

3. Κάνε το ρίσκο αναπόσπαστο κομμάτι της επιτυχίας σας

Στις κατ΄ιδίαν συναντήσεις, συζητήστε το ενδεχόμενο ανάληψης ενός project, η έκβαση του οποίου είναι αβέβαιη. Ενθαρρύνοντας την ανάληψη νέων projects, κάνεις την ανάληψη ρίσκου αναπόσπαστο κομμάτι της επιτυχίας σας, ενώ ταυτόχρονα δημιουργείς ένα περιβάλλον καινοτομίας και δημιουργικότητας.

Διάβασε ακόμα:

Οδηγός για Managers: Βοήθησε την ομάδα σου να βάλει προτεραιότητες

Ο Thrive οδηγός για να διαχειριστείς τα συναισθήματά σου στη δουλειά

Author(s)

  • Η συντακτική ομάδα του Thrive Greece αποτελείται από δημοσιογράφους και επιστημονικούς συνεργάτες από τον χώρο της υγείας και της ευεξίας, της αποδοτικότητας, της ψυχολογίας, της αυτοβελτίωσης, της διατροφής και του fitness.