Έχετε φανταστεί ότι για να ζήσετε μια ήρεμη και γιατί όχι όμορφη ζωή, χρειάζεται να έχετε οδηγίες χρήσης της ζωής σας;

Κι όμως! Τελικά χρειάζεται! Όσο περνάει ο καιρός συνειδητοποιούμε πως αν «δεν έχουμε το νου μας» παρασυρόμαστε από  το ρεύμα του χρόνου, από «παιχνίδια που παίζονται για μας χωρίς εμάς», από καταστάσεις που δε μας αναλογούν ή δε μας αξίζουν.

Βέβαια, θα πει κανείς πως είναι πολύ δύσκολο κάποιος ν’ αλλάξει τη ζωή του, όταν βρίσκεται στη μέση ή σε προχωρημένη ηλικία. Αυτό όμως δεν ισχύει! Ποτέ δεν είναι αργά ο άνθρωπος να καταλάβει ότι χρειάζεται καλύτερες συνθήκες ζωής, ομορφότερα συναισθήματα και καλύτερους ανθρώπους δίπλα του. Ποτέ δεν είναι αργά να δημιουργήσουμε μια καλύτερη πραγματικότητα για μας και για την ψυχή μας!

Εξάλλου ποιος θα χαλαστεί; Όχι εμείς πάντως! Συνήθως όταν περιμένουμε να μας καταλάβουν, να μας νιώσουν ή να μας φροντίζουν, αποτυγχάνουμε παταγωδώς. Πρέπει να είναι ο σύγχρονος άνθρωπος πολύ τυχερός για να νιώθει ασφαλής και αγαπημένος από τους άλλους. Η σύγχρονη ζωή επιβάλλει να «αυτό-φορτιζόμαστε» και να «αυτό- ενδυναμωνόμαστε», χωρίς να σημαίνει ότι πρέπει να γίνουμε το ίδιο με αυτούς που μας στεναχωρούν και μας απογοητεύουν…ή να απομονωνόμαστε!

Γι’ αυτό λοιπόν εμείς ξεκινάμε τη νέα χρονιά με οδηγίες χρήσης της ζωής μας! 

 • Βρείτε  νέα ενδιαφέροντα! Ψάξτε να βρείτε νέους ανθρώπους! Επιδιώξτε να ξεκινήσετε μια νέα δραστηριότητα, ένα χόμπι!
 • Διαβάστε ένα βιβλίο! Πηγαίνετε στη δανειστική βιβλιοθήκη της περιοχής σας! Μυρίστε τα βιβλία, αφουγκραστείτε την ηρεμία του χώρου, ξεφυλλίστε, διαβάστε ό,τι σας κινεί το ενδιαφέρον! Τολμήστε να διαβάσετε ακόμα και παραμύθια ή κόμικς!
 • Αναζητήστε ανθρώπους που θα σας εμπνέουν, θα σας «μαθαίνουν»  νέα πράγματα με τη συμπεριφορά τους, τον τρόπο σκέψης τους, το χαμόγελό τους και θα σας κάνουν να νιώθετε ότι όλα έχουν ένα νόημα, μια αξία!
 • Τολμήστε να κάνετε διαφορετικά πράγματα. Κάνετε διαφορετικές διαδρομές στο καθημερινό σας πρόγραμμα, κάνετε διαφορετικούς συνδυασμούς στα ρούχα που φοράτε, αλλάξτε χτένισμα, «φορέστε» ένα χαμόγελο!
 • Τολμήστε να γελάσετε! Είναι προτιμότερο να γελάτε και να χαίρεστε με τον εαυτό σας, παρά να τον λυπάστε!
 • Όταν στεναχωριέστε, τραγουδήστε, χορέψτε! Έχετε κάποιον ανάγκη;
 • Μη ζηλεύετε τους άλλους! Γίνετε άξιοι στα μάτια τα δικά σας! Ξέρετε κάποιον που δεν έχει προβλήματα; Μπορεί αυτοί που ζηλεύετε να κοπιάζουν περισσότερο ή απλά να μη βαριούνται!
 • Κάνετε βόλτες, περιπάτους, εκδρομές! Μη χρησιμοποιείτε το κινητό αλλά τα μάτια σας για να αποθηκεύσετε νέες εικόνες και να αισθανθείτε!
 • Φροντίστε τον εαυτό σας χωρίς ενοχές! Οι άλλοι που νιώθετε ότι δε σας φροντίζουν, έχουν;
 • Βάλτε τη φαντασία σας να δουλέψει! Φανταστείτε τι θέλετε να είστε και τι θέλετε να κάνετε! Βάλτε νέους στόχους μικρούς και πραγματοποιήσιμους!
 • Αφήστε πίσω σας τις βλαβερές συνήθειες του φαγητού, του γλυκού, του καπνίσματος! Σταματήστε να τρώτε το θυμό σας, το άγχος σας, την ανασφάλειά σας! Αναγνωρίστε τα συναισθήματά σας! Καταλάβετε γιατί τα νιώθετε! Κατανοήστε τον εαυτό σας!
 • Κάνετε φίλο τον εαυτό σας! Το αξίζει και το αξίζετε! Εξάλλου ποιος σας γνωρίζει περισσότερο από τον εαυτό σας και ποιόν νιώθετε περισσότερο από τον εαυτό σας;
 • Μην το βάζετε ποτέ κάτω. Πάντα υπάρχει κάπου ένας άνθρωπος που σας αγαπάει και αγαπάτε! Ζήστε με χαρά και πάθος!

 Η ζωή «θέλει καλοπέραση» με την έννοια να χαίρομαι γι’ αυτό που είμαι, να με αγαπάω, να με φροντίζω, να είμαι ευγνώμων για όσα μου έχει προσφέρει η ζωή! «Καλοπέραση» σημαίνει να αγαπώ τους ανθρώπους, να αισθάνομαι όμορφα συναισθήματα γι’ αυτούς, να τους νοιάζομαι, να βοηθάω, να δημιουργώ όμορφες στιγμές μαζί τους, απαλλαγμένοι από εγωισμό και γκρίνια…Έτσι μόνο θα ζω! Θα ζω με χαρά και κέφι για ζωή!

Author(s)

 • Η Κλεονίκη Πανταζή είναι Φιλόλογος και Life Coach Εφήβων (Academic Coaching) και Ενηλίκων (Personal Coaching) αλλά και εγκύων(Coaching of pregnancy). Έχει φοιτήσει στη Φιλοσοφική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών στο τμήμα Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας με ειδίκευση στη Φιλοσοφία. Ακόμα, έχει ολοκληρώσει το πρόγραμμα Certificate in  Coaching-AC Accredited  (βαθμός 97/100) στο  ΕΚΠΑ. Επιπλέον, έχει παρακολουθήσει το μετεκπαιδευτικό πρόγραμμα στην Ιατρική Σχολή Αθηνών με θέμα «Ανίχνευση, Διάγνωση και Αντιμετώπιση Νηπίων, Παιδιών και Εφήβων με Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής-Υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ)». Τέλος, παρακολουθεί το πρόγραμμα «Διαχείριση του Στρες και Υγεία» στο ΕΚΠΑ. Μιλά την Αγγλική Γλώσσα. 'Εχει εργαστεί επί σειρά ετών ως καθηγήτρια φιλόλογος με ειδίκευση στα Αρχαία Ελληνικά και στην Νεοελληνική Γλώσσα στην ιδιωτική εκπαίδευση. Είναι διευθύντρια σπουδών του Φροντιστηρίου Φιλολογικών μαθημάτων «Θεωρητικό». Η αγάπη της για τα παιδιά και η επίγνωση των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν τη σύγχρονη εποχή, την ώθησε να ασχοληθεί με το Coaching Εφήβων(Academic Coaching)  σε ζητήματα διαχείρισης χρόνου, διαβάσματος, έλλειψης συγκέντρωσης, αυτοεκτίμησης, επικοινωνίας με τους άλλους κ.α., όπως και με το CoachingΕνηλίκων (Personal Coaching). για θέματα προσωπικής και επαγγελματικής ανάπτυξης. To Coaching of pregnancy βοηθά την μέλλουσα μητέρα να διαχειριστεί την εγκυμοσύνη, τη γέννα και τη λοχεία. Ως ομιλήτρια, έχει συμμετάσχει στην Εκπαιδευτική Ημερίδα Διδακτικής – Innovatebiz Seminars-   « Coaching και Εφηβεία». Ως εκπαιδεύτρια, έχει διεξαγάγει Μάθημα e- class  στην Innovatebiz Academy “My name is Teacher” με θέμα «Coaching  και εκπαίδευση» (2020) , καθώς και το Webinar «Lockdown στο σώμα αλλά όχι στο πνεύμα και στη ζωή»(Δεκ.2020.Φεβρ 2021). Είναι αρθρογράφος της εφημερίδας «Ενημέρωση» και στο Efiveia.gr