Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Τι κάνει ο εγκέφαλός μας όταν κοιμόμαστε.
-Πώς μπορείτε να κοιμηθείτε πιο εύκολα.


Είναι γεγονός πως όλος ο πλανήτης, δεν κοιμάται σωστά. Μια νέα έρευνα στο περιοδικό Sleep, υποστηρίζει ότι από το 2012 μέχρι το 2017, ο αριθμός των Αμερικανών που κοιμόντουσαν λιγότερο από 6 ώρες τη νύχτα, αυξήθηκε τόσο, ώστε έφτασε όσο είναι ο πληθυσμός της Νέας Υόρκης. Αυτό βέβαια, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, δεν είναι κάτι που συμβαίνει μόνο στην Αμερική.

«Είναι σαν ένας φαύλος κύκλος, όταν δεν έχεις χρόνο να κάνεις πολλά πράγματα, δεν έχεις χρόνο και για να κοιμηθείς», λένε η Chiara Cirelli και ο Giulio Tononi, που ήταν οι επικεφαλής της έρευνας, στο Thrive Global.

Ωστόσο, ο εγκέφαλός μας εκείνη την ώρα που εμείς κοιμόμαστε παίρνει τον χρόνο του ώστε να κάνει μια από τις πιο σημαντικές του λειτουργίες. Ξεχνάει. Μάλιστα η εν λόγω λειτουργία είναι πάρα πολύ σημαντική για την υγεία του ώστε χωρίς αυτή να μην μπορούμε οι ίδιοι να λειτουργήσουμε.

Καθημερινά λαμβάνουμε εκατοντάδες ερεθίσματα, τα οποία και ο εγκέφαλός μας τα κάνει αναμνήσεις, συναισθήματα, πράξεις και εμπειρίες.

Όμως, για να μπορέσει να τα κατανέμει σωστά, και να χωρίσει τι πρέπει να κρατήσει και τι όχι, χρειάζεται τον ύπνο μας. Όταν κοιμόμαστε, ο εγκέφαλός μας ξεχωρίζει όσα ζήσαμε εκείνη τη μέρα και βάζει τις αναμνήσεις μας σε ειδικά «κελιά» από εγκεφαλικά κύτταρα, ώστε οι νευρώνες να επικοινωνούν μεταξύ τους.

Τα «μονοπάτια» μεταξύ αυτών των κελιών είτε γίνονται πιο δυνατά, είτε εξασθενούν μιας και κάθε φορά που θέλουμε να θυμηθούμε κάτι, ο εγκέφαλός μας τα «ανασύρει» από εκεί. Αν η συγκεκριμένη «μνήμη» δεν είναι σημαντική, δηλαδή δεν την αναζητούμε μέσα στην επόμενη ημέρα, τότε εκείνη φθίνει μέχρι που σβήνει.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι συγκεκριμένες συνδέσεις μικραίνουν κατά 20% όταν κοιμόμαστε, κάτι που είναι φυσικά πολύ θετικό. Δισεκατομμύρια νευρώνες και μικρές «συνδέσεις» είναι εγκατεστημένες στον εγκέφαλό μας ώστε το πρωί να μπορούμε να τις ανασύρουμε αν τις χρειαστούμε. Αυτή η διαδικασία ονομάστηκε από την Cirelli και τον Tononi «έξυπνη λήθη». Λογικό, μιας και «ξεχωρίζει τι πρέπει να κρατηθεί και τι όχι, και κάνει χώρο για να μπούνε νέες μνήμες εκεί που οι παλιές είναι αχρείαστες. Για αυτό άλλωστε, είμαστε φρέσκοι το πρωί ώστε να μάθουμε νέες πληροφορίες», αναφέρουν οι ίδιοι.

Όταν όμως δεν κοιμόμαστε, τότε αυτά τα μονοπάτια δεν δημιουργούνται ποτέ και έτσι έχουμε στον εγκέφαλό μας μια πληθώρα πληροφοριών που δεν ταξινομείται σωστά.

Για αυτό άλλωστε και ο ύπνος επηρεάζει και την ψυχική μας υγεία. Μια θεωρία της ψυχιατρικής υποστηρίζει ότι ένα μεγάλο «αμόκ» πληροφοριών μπορεί να προκαλέσει μέχρι και σχιζοφρένεια, μετά από μεγάλο διάστημα αϋπνίας. Αν και δεν χρειάζεται να ανησυχείτε, αυτή η θεωρία επισημαίνει το πόσο σημαντικό ρόλο παίζει το να «ξεχνάμε» ώστε να λειτουργούμε σωστά.

«Στον εγκέφαλο, ο ύπνος προσφέρει την ισορροπία μεταξύ σταθερότητας και αλλαγής», τονίζουν οι ερευνητές. Αν ωστόσο, δυσκολεύεστε γενικά να κοιμηθείτε δοκιμάστε να πιείτε ένα ζεστό ρόφημα και να διαβάσετε ένα βιβλίο που αγαπάτε. Η ζέστη από το ρόφημα, καθώς περνάει στον οισοφάγο και τον οργανισμό σας θα ρίξει ελαφρώς την πίεση σας και θα δώσει στον εγκέφαλο το σήμα ότι είναι ώρα να ρίξει τους ρυθμούς του για να δουλέψει κατά την βραδινή του «βάρδια».

Διάβασε ακόμα:

Ανακάλυψε Μια Από Τις Ισχυρότερες Δυνάμεις Του Ύπνου

3 Πράγματα Που Πρέπει Να Γνωρίζεις Για Να Κοιμάσαι Σωστά

Author(s)

  • Mallory Stratton

    Συντάκτρια Thrive Global

    Η Mallory Stratton είναι Συντάκτρια του Thrive Global.