Η Συναισθηματική Απάθεια είναι ένα συγκεκριμένο είδος της Απουσίας Θετικού Συναισθήματος. Υπό φυσιολογικές συνθήκες υπάρχουν διάφοροι τομείς στη ζωή μας: η δουλειά, η οικογένεια, οι φίλοι, τα χόμπι μας και ούτω καθεξής. Επομένως υπάρχουν πράγματα που μας δίνουν κίνητρο να κάνουμε κάτι και μας δίνουν ενέργεια για να φέρουμε εις πέρας την ημέρα μας – ίσως ένα project στη δουλειά, ή οι επερχόμενες διακοπές μας. Αν εμφανιστεί ωστόσο η Συναισθηματική Απάθεια, το κάθε κίνητρο εξαφανίζεται. Και κάτι τέτοιο μπορεί να μας οδηγήσει σε μία σοβαρή κατάσταση burnout.

Παρατηρήσιμες Συμπεριφορές

  • Αίσθημα εξουθένωσης 
  • Ανικανότητα λειτουργίας και ανταπόκρισης στην καθημερινότητα
  • Αίσθημα παραίτησης 

Στρατηγικές διαχείρισης

1. Βρες τρόπους να ενεργοποιήσεις το δίκτυο επιβράβευσης του εγκεφάλου σου: δοκίμασε την αρωματοθεραπεία, άκουσε την αγαπημένη σου μουσική ή δες ευχάριστες εικόνες. Μπορείς ακόμη να απολαύσεις το αγαπημένο σου φαγητό – με μέτρο. Είναι πολύ σημαντικό να αναζητάς δραστηριότητες που σε γεμίζουν χαρά, ικανοποίηση και σε συνδέουν με τους γύρω σου. 

2. Αναζήτησε υποστήριξη: αν αντιμετωπίζεις δυσκολίες, προσπάθησε α βρεις τους βοηθούς γύρω σου. Μην διστάσεις να επικοινωνήσεις και με κάποιον ειδικό. 

Μικροβήμα

Κάθε ημέρα κάνε κάτι μικρό που σε γεμίζει χαρά. Αυτό θα σε βοηθήσει να καλλιεργήσεις την δύναμη και την ανθεκτικότητά σου για να μπορέσεις να ανταπεξέλθεις στην ημέρα σου.

Author(s)

  • Η συντακτική ομάδα του Thrive Greece αποτελείται από δημοσιογράφους και επιστημονικούς συνεργάτες από τον χώρο της υγείας και της ευεξίας, της αποδοτικότητας, της ψυχολογίας, της αυτοβελτίωσης, της διατροφής και του fitness.