Στα επόμενα 2 λεπτά θα μάθεις:

– Γιατί το σεξ σε ωθεί να φροντίζεις καλύτερα τον εαυτό σου.
– Ποια είναι η επιστημονική εξήγηση για την επιβράδυνση της γήρανσης.


Νέα έρευνα υποστηρίζει ότι μια υγιής σεξουαλική ζωή μπορεί να είναι το μυστικό για να δείχνεις νεότερος ή νεότερη.

Σύμφωνα με τον Dr. David Weeks, Βρετανό κλινικό ψυχολόγο στο Royal Edinburgh Hospital, οι άντρες και οι γυναίκες που κάνουν σεξ σε τακτική βάση δείχνουν πέντε με επτά χρόνια νεότεροι.

Στην έρευνα, στην οποία συμμετείχαν άντρες και γυναίκες μεταξύ 40 και 50 χρόνων, φάνηκε ότι όσοι έκαναν σεξ 3 φορές την εβδομάδα έδειχναν τουλάχιστον μία πενταετία νεότεροι σε σχέση με εκείνους που είχαν σεξουαλικές συνευρέσεις δύο φορές την εβδομάδα ή και λιγότερο.

Τα ευρήματα ήταν αναμενόμενο να προκαλέσουν έκπληξη στους επικεφαλής της έρευνας, οι οποίοι όμως έχουν να παραθέσει μια σειρά από λόγους για να δικαιολογήσουν αυτή τη συσχέτιση.

Πώς εξηγείται;

Για να απολαύσεις το σεξ, χρειάζεται να νιώθεις μεταξύ άλλων κι ο ίδιος ερωτικός ή ερωτική. Πράγμα που σαφέστατα ενισχύεται από μια καλή εμφάνιση, που δεν έχει να κάνει απαραίτητα με την ομορφιά. Ως εκ τούτου, εκείνοι που αγαπούν το σεξ, δεδομένου ότι βγάζουν πιο συχνά τα ρούχα τους, διαπιστώνεται ότι έχουν συνήθως πιο ανεβασμένη αυτοπεποίθηση σε σχέση με το σώμα και την εμφάνισή τους. Είναι μάλιστα αναμενόμενο να επιδιώκουν να διατηρήσουν μια ελκυστική εμφάνιση, φροντίζοντας τον εαυτό τους περισσότερο. Είναι πολύ πιθανό επομένως να γυμνάζονται, να τρέφονται υγιεινά και να απέχουν από συνήθειες που προκαλούν πρόωρη γήρανσης, όπως για παράδειγμα το κάπνισμα. Όλες αυτές οι συνήθειες όμως μπορεί να συντελέσουν και στην επιβράδυνση της φυσιολογικής γήρανσης και γι’ αυτό τελικά να δείχνουν πιο νέοι.

Η επιστημονική εξήγηση, ωστόσο, για το γεγονός ότι δείχνουν νεότεροι όσοι κάνουν συχνά σεξ είναι άλλη. Σύμφωνα με τους επικεφαλής της έρευνας, κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής συνεύρεσης αυξάνονται τα επίπεδα της αυξητικής ορμόνης, που μεταξύ άλλων βελτιώνει την ελαστικότητα του δέρματος, πράγμα που συνδέεται με μια πιο νεανική εμφάνιση.

Ρόλο παίζει και η τόνωση της ψυχολογίας

Ότι μια καλή σεξουαλική ζωή αποτελεί παράγοντα ευεξίας είναι γνωστό. Όπως είναι επίσης γνωστό ότι το σεξ έχει αγχολυτική επίδραση, ενώ θεωρείται ένα καλό τονωτικό της διάθεσης, σύμφωνα με το British Psychology Society. Το υπερβολικό και χρόνιο άγχος είναι γνωστό ότι αποτελεί έναν επιβαρυντικό παράγοντα γήρανσης. Όσοι όμως κάνουν συχνά σεξ, και ιδιαίτερα εκείνοι που το απολαμβάνουν, φαίνεται ότι έχουν βρει μια καλή ασπίδα ενάντια στο στρες και στην επιβάρυνση που αυτό προκαλεί.

Το πιο σημαντικό, ωστόσο, που διαπιστώθηκε από την έρευνα είναι ότι εκείνοι που απολάμβαναν πιο συχνά το σεξ δεν έδειχναν απλώς πιο νέοι. Ένιωθαν και πιο νέοι. Είναι επομένως και θέμα στάσης και φιλοσοφίας.

Φυσικά, ο στόχος “Δείξε πιο νέος κατά μια πενταετία” δε θα μπορούσε να αποτελέσει το αποκλειστικό κίνητρο για κάποιον για να αγαπήσει το σεξ. Υπάρχουν, εξάλλου, ένα εκατομμύριο (σου φαινεται υπερβολικό το νούμερο;) άλλοι λόγοι, τους οποίους σίγουρα γνωρίζεις γιατί το σεξ δεν πρέπει να λείπει από τη ζωή σου. Και το κυριότερο έχει να κάνει με το ότι αποτελεί έναν βασικό τρόπο για να πάρεις και να δώσεις αγάπη στη σχέση σου.

Το σεξ, εξάλλου, το έχουμε πει πολλές φορές, θα το πούμε κι άλλη μία, δεν είναι μόνο προνόμιο των νέων. Ούτε μόνο εκείνων που δείχνουν νέοι, νιώθουν νέοι ή θέλουν να δείχνουν νέοι. Είναι για όλους. Κι αυτό καλό είναι να το θυμάσαι, όποιο κι αν είναι το φύλο ή η ηλικία σου.

Διάβασε ακόμα:

Δυνατός Έρωτας Στη Μόνιμη Σχέση. Υπάρχει;

Ο Κορυφαίος Σεξολόγος Αποκαλύπτει Τη Θετική Πλευρά Της Απιστίας

Author(s)

  • Φλώρα Κασσαβέτη

    Δημοσιογράφος Υγείας και Ευεξίας

    Η Φλώρα Κασσαβέτη είναι δημοσιογράφος υγείας ευεξίας. Υπήρξε Αρχισυντάκτρια στο περιοδικό Forma και περιοδικό Παιδί και Νέοι Γονείς και στα site Τhriveglobal.gr και Bestofyou.gr του Ομίλου Αntenna.