Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Κατά πόσο τελικά ο σκύλος σου καταλαβαίνει τι του λες.
-Τι έδειξε νέα έρευνα για το αγαπημένο σου κατοικίδιο.


Αν είσαι και εσύ dog lover (ή και dog mother/father) όπως και εγώ, αυτό το άρθρο θα το λατρέψεις. Η πεποίθηση πολλών φιλόζωων ότι τα κατοικίδιά τους, τους καταλαβαίνουν πλέον επιβεβαιώνεται επιστημονικά, και μάλιστα το Business Insider φιλοξενεί στην ιστοσελίδα του εκτενές σχετικό άρθρο.

Αρκετοί εκπαιδευτές μιλούν στους σκύλους και τους δίνουν εντολές, με τις πιο συνηθισμένες να είναι το «έλα», το «κάτσε» και το «μείνε». Όμως στην πραγματικότητα, ο σκύλος σου καταλαβαίνει πολύ περισσότερα από αυτά.

Όταν εμείς οι άνθρωποι μιλάμε, τότε ο εγκέφαλός μας χωρίζει τις λέξεις που λέμε ή που ακούμε ανάμεσα στο δεξί και το αριστερό ημισφαίριο αντίστοιχα. Αρχικά, το δεξί ημισφαίριο αναγνωρίζει τον τόνο του συνομιλητή μας και μετά το αριστερό, προσπαθεί να καταλάβει το νόημα από αυτά που λέμε.

Ωστόσο, έρευνα που πραγματοποιήθηκε το 2014 αποδεικνύει ότι και ο εγκέφαλος του σκύλου μας κάνει την ίδια ακριβώς διαδικασία. Το μόνο  «κενό» τότε, ήταν ότι δεν είχαν βρει ακόμα τη σειρά με την οποία γινόταν. 

Τελικά, πιο πρόσφατη σχετική έρευνα απέδειξε ότι και οι σκύλοι, όπως και εμείς καταλαβαίνουν πρώτα τον τόνο μας και μετά τις λέξεις, ακριβώς όπως κάνουμε και εμείς οι άνθρωποι.

Οι ερευνητές εξέτασαν 12 σκυλιά συντροφιάς, όπως τα golden retrievers, οι γερμανικοί ποιμενικοί και τα border collies, χρησιμοποιώντας ειδικά μηχανήματα που μετρούσαν τον εγκέφαλό τους και τις αντιδράσεις τους.

Έλεγαν στους σκύλους λέξεις με θετική σημασία όπως «μπράβο», «είσαι πολύ έξυπνος» και «το βρήκες» και στη συνέχεια έλεγαν κάποιες λέξεις και φράσεις που δεν είναι ευρέως διαδεδομένες στην εκπαίδευση σκύλων όπως το «όχι ακόμα» ή το «λες και». Η έρευνα έδειξε ότι οι σκύλοι πρώτα αντιλαμβάνονταν τον τόνο με τον οποίο λεγόταν μια λέξη και μετά τις φράσεις, μιας και ήταν πιο περίπλοκη σαν διαδικασία.

Την επόμενη φορά λοιπόν, που θα μιλήσεις στον σκύλο σου να είσαι προσεκτικός με αυτό που θα του πεις, γιατί σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, τα καταλαβαίνει όλα.

Διάβασε ακόμα:

Τι Αποκαλύπτει Η Γάτα Ή Ο Σκύλος Σου Για Σένα;

Λιγότερο Άγχος Και Κατάθλιψη Έχουν Οι Ιδιοκτήτες Σκύλων