Στα επόμενα 2 λεπτά θα μάθεις:

-Γιατί οι άνδρες κρύβουν τα συναισθήματά τους πίσω από το θυμό.
-Πώς να αναγνωρίσεις τα πραγματικά σου συναισθήματα.


Στην ψυχολογία, ο θυμός είναι δευτερεύον συναίσθημα. Αυτό σημαίνει ότι τυπικά υπάρχει πάντα ένα άλλο συναίσθημα από κάτω, όπως η λύπη ή ο πόνος. 

Συχνά, ο θυμός περιλαμβάνει τόσα πολλά που είναι δύσκολο να αποκωδικοποιήσεις τι τον τροφοδοτεί. Σύμφωνα με τον ψυχολόγο Avrum Weiss, ο θυμός είναι “το μόνο συναίσθημα που είναι κοινωνικά αποδεκτό για τους άνδρες”, οπότε είναι το μόνο που νιώθουν άνετα να εκφράσουν. 

Παρόλο που οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να κατευθύνουν το θυμό τους εσωτερικά και να αναζητήσουν έναν τρόπο να κατηγορήσουν τον εαυτό τους, οι άνδρες είναι πιο πιθανό να ξεσπάσουν, αναφέρει ο Weiss, γιατί τους βοηθά να έχουν τον έλεγχο των συναισθημάτων τους, καθώς και όλων όσοι βρίσκονται γύρω τους.

“Τόσο οι άνδρες, όσο και οι γυναίκες δεν ωφελούνται από την κοινωνικοποίηση του φύλου που έχουν βιώσει”, υποστηρίζει η ψυχολόγος Sandra Thomas. “Οι άνδρες ενθαρρύνονται να είναι ανοιχτοί με το θυμό τους. Αν τα αγόρια έχουν έναν καυγά στην παιδική χαρά, αντιδρούν με τις γροθιές τους. Τα κορίτσια ενθαρρύνονται να περιορίζουν το θυμό τους.” 

Συχνά, οι άνδρες καταπιέζουν τα άλλα τους συναισθήματα πίσω από την οργή και σύμφωνα με τον Weiss, είναι συνήθως ο φόβος, που κρύβεται από πίσω.

Για παράδειγμα, αν ένας άνδρας έχει θυμώσει, γιατί η σύντροφός του μιλάει με τις φίλες της αργά το βράδυ, αυτό μπορεί να καλύπτει το φόβο του ότι δεν απολαμβάνει την παρέα του, όσο τη δική τους. Η οργή για την επιστροφή της συντρόφου αργά το βράδυ μπορεί να οφείλεται στη ζήλια και στο φόβο ότι η σύντροφος μπορεί να είναι πιο επιτυχημένη. 

Πώς μπορείς να το αντιμετωπίσεις

“Μόλις αρχίσεις να αναγνωρίζεις μερικούς από τους βαθύτερους φόβους, πίσω από το θυμό, ίσως πρέπει να σκεφτείς το ενδεχόμενο να μιλήσεις με τη σύζυγο ή τη σύντροφό σου για μερικούς από τους φόβους σου,” αναφέρει ο Weiss. “Μπορεί να μοιάζει τρομακτικό, αλλά τα οφέλη ξεπερνούν τους κινδύνους.” 

Αν νιώθεις θυμό, πρέπει να κάνεις μια παύση και να τσεκάρεις τον εαυτό σου και να δεις αν υπάρχει κάτι άλλο που τον προκαλεί. Όταν ένα συναίσθημα, όπως η λύπη ή ο θυμός μετατρέπονται σε θυμό, αυτό συμβαίνει αρκετά γρήγορα και μπορεί να μην το έχεις καταλάβει καν. 

Το αίσθημα του θυμού μπορεί να σου έχει γίνει συνήθεια, κάτι που σημαίνει ότι είναι πιθανό να σου πάρει περισσότερο χρόνο να αναγνωρίσεις τις βαθύτερες σκέψεις και συναισθήματα που κρύβονται από πίσω. Δουλεύοντας με τον φόβο, τη λύπη ή και με τα δύο, θα αναπτύξεις πιο επιδέξιους τρόπους να αποκωδικοποιήσεις το θυμό σου. 

Για παράδειγμα, ίσως διαπιστώσεις ότι μπορείς να αντιμετωπίσεις τη θλίψη σου ή να κατανοήσεις το σύντροφό σου καλύτερα από πριν. 

Διάβασε ακόμα:

Οι 12 πτυχές της ευεξίας

Βραδινό μπάνιο: γιατί να το προτιμήσεις

Author(s)

  • Το Business Insider είναι ένα από τα μεγαλύτερα αμερικάνικα sites που εξειδικεύεται σε επαγγελματικά και οικονομικά θέματα και έχει διεθνή παρουσία σε περισσότερες από 15 χώρες.