Μία απαραίτητη λειτουργία του εγκεφάλου μας είναι να αναγνωρίζει με τι είναι σημαντικό να ασχοληθούμε τόσο στον εσωτερικό, όσο και στον εξωτερικό μας κόσμο. Στον βιότυπο της Αποφυγής άγχους, το κύκλωμα του εγκεφάλου, συντονίζεται απόλυτα με τις εσωτερικές αλλαγές –  για παράδειγμα τα σωματικά σημάδια άγχους ή πόνου – καθώς και με τις εξωτερικές αλλαγές που συμβαίνουν στον κόσμο γύρω μας – όπως για παράδειγμα τις κοινωνικές συναναστροφές και τους ήχους. Μπορεί να καταλήξουμε να αισθανόμαστε εξουθενωμένοι από αυτήν την διέγερση και ενδεχομένως να θέλουμε να αποφύγουμε τις πηγές διέγερσης. Φαντάσου κάποιον που είναι υπερβολικά ευαίσθητος στο φως ή στον ήχο, ή φοβάται τις κοινωνικές συναναστροφές, το να μιλάει σε κόσμο κτλ. Η Αποφυγή άγχους είναι μία extreme version μίας τέτοιας συμπεριφοράς.

Παρατηρήσιμες Συμπεριφορές

  • Δυσκολία διαχείρισης αβεβαιότητας 
  • Αυξημένος χρόνος μοναξιάς / απομόνωσης
  • Σοβαρή απέχθεια για κάτι

Στρατηγικές διαχείρισης

1. Σταδιακή έκθεση: μπορείς να χρησιμοποιήσεις αυτήν την τεχνική για να χειριστείς το στρες προτού μετατραπεί σε πανικό, αναγνωρίζοντας τι σου δημιουργεί άγχος και εξουθένωση, και να το χωρίσεις σε μικρότερες περισσότερος διαχειρίσιμες αλλαγές τρόπου σκέψης. Στη συνέχεια, μπορείς να χρησιμοποιήσεις επιστημονικά τεκμηριωμένες στρατηγικές αποφόρτισης, όπως η αναπνοή, η ενσυνειδητότητα, οι θετικές σκέψεις και ο επαναπροσδιορισμός για να αντιμετωπίσεις τα μοτίβα αρνητικών σκέψεων. Εκθέτοντας σταδιακά τον εαυτό σου σε καταστάσεις που σού προκαλούν άγχος, του δίνεις την δυνατότητα να πάρει τον έλεγχο. 

2. Εστίασε στην αναπνοή σου: είναι εκπληκτικό πώς μία τόσο μικρή κίνηση μπορεί να σε βοηθήσει να αποβάλλεις το άγχος και την εξουθένωση, να χαλαρώσεις και να αισθανθείς περισσότερο “παρών”. Η ενσυνείδητη αναπνοή έχει πραγματικά οφέλη. Σε κάθε έρευνα, η μοντέρνα επιστήμη επιβεβαιώνει την αρχαία σοφία αναφορικά με τα οφέλη της αναπνοής. Από τον Ινδουισμό και τον Βουδισμό μέχρι τους αρχαίους Έλληνες και τους masters της yoga, υποστηρίζουν εδώ και χιλιάδες χρόνια back ότι η ενσυνείδητη αναπνοή μπορεί να σε βοηθήσει να χαλαρώσεις και να συγκεντρωθείς. Σήμερα γνωρίζουμε ότι μπορεί ακόμη να μειώσει το άγχος, να βελτιώσει τη συγκέντρωση και να βελτιώσει την ικανότητά σου να χειριστείς το στρες

Μικροβήμα

Σε στιγμές εξουθένωσης, βρες την δική σου στρατηγική αποφόρτισης. Όταν ξέρεις τι λειτουργεί για εσένα, τότε μπορείς να το εκμεταλλευτείς. 

Author(s)

  • Η συντακτική ομάδα του Thrive Greece αποτελείται από δημοσιογράφους και επιστημονικούς συνεργάτες από τον χώρο της υγείας και της ευεξίας, της αποδοτικότητας, της ψυχολογίας, της αυτοβελτίωσης, της διατροφής και του fitness.